Özgeçmiş Hazırlama Rehberi – 1. Bölüm

Özgeçmiş hazırlama konusunda çekirdekten yetişme şansına eriştim. Üniversitedeyken 1,5 yıl kadar bir otomotiv firmasının İK departmanında staj yapmıştım. Birlikte çalıştığım kişiler özellikle stajlarla ve eğitimlerle ilgileniyordu. Bu sebeple de hem çok fazla özgeçmiş örneği görme hem de çok fazla staj ve iş mülakatı gözlemleme imkanım oldu. O zamanlar sabahın 6:30’unda korka korka servis beklediğim günlere şimdi baktığımda iyi ki denemişim diyorum. Çok şey öğrendim hem de çok!

olu-eletu-134760-unsplash.jpg
Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır?

Gelelim hikayenin sizi asıl ilgilendiren kısmına yani CV veya Türkçe adıyla özgeçmiş hazırlamaya. Benim görüşüme göre CV yani özgeçmiş hazırlamak demek sadece kağıt üzerinde havalı bir şeyler hazırlamak değil. Zaten öyle olsaydı kağıt kalemine en güvenen en iyi stajı veya en iyi işi kapanlar olurdu. Hem merak etmeyin İK uzmanları altı dolu ve altı boş özgeçmişi 5 dakikada anlayabiliyorlar. Bu yüzden mevzu dolu özgeçmiş sahibi olmak değil mevzu dolu insan olmak. Bu sebeple de bu yazıyı sonuna kadar mutlaka okumanız gerek!

Hazır üniversite öğrencisisiniz, hazır vaktiniz bol ve hazır hatadan korkmanıza gerek yokken hayalinizdeki staj, iş, pozisyon ve hatta özgeçmiş için kendinizi inşa etmeye bakın. Öyle ki iş özgeçmiş hazırlamaya geldiği zaman ne yazacağım şimdi ben sancılarını çekmeyin. İşte özgeçmiş hazırlama rehberi bölüm 1 sizlerle.

desk-girl-hair-6384
Beklemeyin ve ertelemeyin!

Hadi o zaman bir özgeçmiş hazırlanırken olmazsa olmazlara bakalım!

İletişim Bilgileri

Bir özgeçmişin genellikle en başında olması gereken kısım iletişim bilgileridir. Bu kısma adınızı soyadınızı, düzgün(!) bir e-mail adresinizi, gerekliyse açık adresinizi ve varsa Linkedin veya başvurduğunuz pozisyonla ilgili websitesinin linkini yazmanız uygun olur. Özellikle dikkat etmeniz gereken nokta henüz yoksa adınız ve soyadınızı düzgün bir e-mail adresi edinmeniz. Bu gözler ne crazy_boy18’ler ne pinkyyygirlll’ler gördü tahmin bile edemezsiniz. Yapmayın, çok rica ediyorum! 🙂

rawpixel-594848-unsplash

Eğitim Bilgileri

Sıralama değişebilir tabi ki ama bir öğrenci için iletişim bilgilerinin ardından gelmesi gereken eğitim bilgileridir. Eğitim bilgileri altına lisans ve yüksek lisans bilgilerinizi, varsa tez başlığınızı, pozisyonla ilgili aldığınız ders, eğitim veya sertifika programını yazmanız gerekiyor. Bursluysanız veya bir eğitim programına burslu katıldıysanız yine buraya ekleyebilirsiniz. Ayrıca çok özel bir liseden mezunsanız bunu da buraya eklemenizde sakınca yok.

adult-beautiful-caucasian-914931

Yabancı Dil

Bu başlık altında konuştuğunuz dilleri ve yeterlilik seviyenizi sertifika veya sınav skorunuzla beraber eklemeniz uygun olacaktır. Türkçeyi anadil olarak belirtmenizde bir sakınca yok. İngilizce veya varsa başka bir dili yazdığınız zaman hangi seviyede olduğunuzu ve varsa sertifikanızı da mutlaka ekleyin. Şahsi tavsiyem ise eğer başlangıç düzeyinde İngilizce’ye sahipseniz ve başka hiçbir yabancı diliniz yoksa bu başlığı özgeçmişinize hiç eklememeniz. Onun yerine direkt mezun olana kadar bu işi halletmeye bakın. Hadi bu konuda benden size ufak bir yardım: Pratik İngilizce Öğrenme Rehberi

christin-hume-309877-unsplash

Beceriler ve Sertifikalar

Yabancı diliniz kadar önemli bir diğer başlık da bu başlık. Özellikle alanınızla ve staj yapmak/çalışmak istediğiniz alanla ilgili becerilerinizi (Microsoft Office Serisi’nden tutunda Adobe Photoshop Pro’ya kadar) bu başlık altında yazmalısınız. Eğer bir sertifikanız varsa harika ama yoksa ve siz kendi kendinizi geliştirdiyseniz tavsiyem kendinize konuyla ilgili bir sanal platform açıp portfolyo oluşturmanız. Yani özgeçmişinize “muhteşem fotoşop yapıyorum” yazamayacağınıza göre ya sertifika belirtmeniz gerek ya da yaptığınız çalışmaları bir platforma yükleyip linkini potansiyel işvereninizle paylaşmanız gerek. Ben mühendisim diyorsanız aynı şey Autocad çizimleriniz için de geçerli. 😉

magic-cube-1976725_1920

Deneyim

Eğer çok deneyimliyseniz, deneyim başlığını özgeçmişinizde üstlere taşıyabilirsiniz. Bu başlığın altına başvurduğunuz pozisyonla ilgili olabilecek deneyimlerinizi yazmalısınız. Yani İşletme okuyorsanız ve İnsan Kaynakları stajına başvuruyorsanız daha önce yaptığınız stajlardan hem Pazarlama hem İş Denetçiliği stajlarınızı alt alta yazabilirsiniz çünkü sizin bölümünüzle ilgililer. Ancak, eğitim alanındaki bir staj için Avon Temsilciliği diye bir şeyi ilgili olmadığı sürece deneyimler başlığı altına yazmayın. 🙂

allef-vinicius-152932-unsplash

İlgi Alanları ve Aktiviteler

Bu başlık kesinlikle çok dikkat edilmesi gereken bir başlık. Eğer ilgi alanlarınız gerçekten neredeyse yarı profesyonelliğe varacak tutkularınızı içeriyorsa mutlaka yazın. Yani sürekli tırmanan bir dağcıysanız bu işverene zorluklar karşısında yılmadığınız konusunda bir fikir verebilir. Ancak, futbol oynamak gibi bir konuda eğer yarı veya tam profesyonel değilseniz, bu bilgi işverene halı saha sever biri olduğunuz dışında fazla bir bilgi vermiyor. Bu başlıkta önemli olan işverenin sizin hakkınızda bilgi edinmesi. Bu yüzden eğer kulüp aktivitelerinde anlamlı görevler alıyorsanız ve etkinlikler düzenliyorsanız lütfen bunları da detaylı detaylı anlatın çünkü bunlar önemli.

Bunların dışında bir özgeçmişe başka bilgiler eklenemez mi? Tabi ki eklenebilir ama benim gözümde olmazsa olmaz başlıklar bu şekilde. Eğer bu başlıkların altını doldurmakta zorluk çekiyorsanız tavsiyem bir an önce daha dolu bir özgeçmiş oluşturabilecek meşgaleler içine girmeniz. Daha fazlası içinse Bölüm 2‘yi okumalısınız.

Bu arada iyi bir İK’cıdan daha fazla tavsiye almak isterseniz, Selin Yetimoğlu’nıun CV Hazırlarken Yazılmaması Gereken 10 Şey başlıklı yazısını okumanızı tavsiye ederim. 

Bol şans!

Ayça

13 YORUMLAR

Yorumda Bulun!

Lütfen yorumunu girin!
Lütfen adınızı buraya girin