top of page
  • Ayça Karaman

Staj Mülakatlarında Sorulan Sorular ve Cevapları

Daha önce hiç bahsetmiş miydim bilmiyorum ama Mercedes Benz Türk bünyesinde İnsan Kaynakları departmanında 1,5 yıl staj yaptım. Bu süre boyunca incelediğim staj başvurusu ve gözlemlediğim staj mülakatı sayısı 300’den fazladır. Burada edindiğim tecrübe daha sonraki hayatımda staj ve iş mülakatlarımın hep çok iyi geçmesine yardımcı oldu. Şimdi de sizlerin mülakatlarının hep çok iyi geçmesi için bu yazıyı paylaşıyorum.


1. Bize biraz kendinden bahseder misin?

Bu genellikle ilk olarak sizi rahatlatmak ve özgeçmişiniz dışında anlatacaklarınız var mı anlamak için sorulan bir sorudur. Kısaca akademik hayatınızdan, kariyer planlarınızdan ve ilgi alanlarınızdan bahsedebilirsiniz. Önemli olan sizi sizi yapan özelliklerinizi yansıtmak olduğu için kendinizle ilgili en çok gurur duyduğunuz özellikleri de alçakgönüllü bir tonda anlatabilirsiniz.

2. Neden bu şirkette/bu departmanda staj yapmak istiyorsun?

Bir mülakata gitmeden önce şirket ve departmanla ilgili mutlaka araştırma yapın. Şirket ve departman hakkında bilgi sahibi olmanız ilgili bir aday olduğunuzu gösterecektir. Bu soruyu cevaplarken hem profesyonel hem de dürüst olmanızı tavsiye ederim. Sektörü merak ettiğinizi, başvurduğunuz departmanı deneyimleyerek gelecek planlarınızı netleştirmek istediğinizi, şirkette daha önce staj yapan tanıdıklarınızın anlattıklarından etkilendiğinizi söyleyebilirsiniz. Tabi ki “Neden?” sorusunun cevabını vermeye hazırsanız.

3. Mezun olunca ne yapmak istiyorsun?

Bu soru aslında kariyer planınızı değil de kendinizi ifade edişinizi ve ne kadar istekli olduğunuzu anlamak için sordukları bir soru. Henüz net bir planınız olmayabilir ama elbet aklınızda bir şeyler vardır. Bu yüzden son döneme kadar tecrübe edinmek istediğinizi ve bu tecrübelerden sonra bir karar vermek istediğinizi söyleyebilirsiniz. Hatta bu stajın kararınız konusunda önemli bir adım olduğunu da ekleyebilirsiniz.

4. Neden seni seçmeliyiz?

Çok özel bir yeteceğiniz olmadıkça bu soruyu yeteneklerinizi sıralayarak cevaplamaktan kaçının. Bu soruyu cevaplarken sadece staj defteri doldurmak için değil gerçekten departmanı, sektörü veya şirketi tanımak istediğinizi ve bu yüzden bu staja seçilmenin genç bir üniversite öğrencisinin hayatını önemli ölçüde etkileyecek bir konu olduğunu anlatın. Yine tekrarlıyorum: Alçakgönüllü, istekli ve pozitif olun.

5. İyi bir öğrenci misin? Ortalaman neden bu kadar yüksek/düşük?

Öğrencileri köşeye sıkıştırmalık ve tepki ölçmelik bir soru daha. Ortalamanız yüksekse “Neden bu kadar yüksek? Sadece ders mi çalışıyorsun?” sen derler. Ortalamanız düşükse “Neden bu kadar düşük? Bölümünü sevmiyor musun?” sen derler. Yine dürüst ve özgüvenli cevap vermeniz gereken bir soru. Eğer ilk dönem düşürdüyseniz ve sonradan yükselmediyse, bunun hikayesini anlatabilirsiniz. Bölümün teknik ağırlıklı derslerini sevmiyorsanız ve pratik sizi heyecanlandırıyorsa, tecrübeye olan ilginiz sebebi ile bazı derslerin biraz düşük geldiğini ama notların merak ve isteğinizi temsil etmediğini söyleyebilirsiniz. Eğer yüksekse ve buradan dem vuruluyorsa, dersleri çok sevdiğiniz için notlarınızın yüksek geldiğini ama asıl sizi heyecanlandıranın derslerden çok bu staj imkanı olduğunu söyleyebilirsiniz.

6. Arkadaşların/hocaların seni nasıl tanımlar?

Tam yeri gelmişken staj başvurusundan önce hocalara kendinizi bir tanıtın derim. “Hocaların seni tanır mı?” gibi bir soru ile ne kadar göze çarpan bir öğrenci olduğunuz da sorgulanabilir bu soruya ek olarak. Bunun dışında arkadaşlarınız ve hocalarınız sizi nasıl tanımlarsa tanımlasın, siz bu noktada insiyatifi ele alıp kendinizle ilgili 2-3 olumlu özelliği anlamlı bir çerçevede gerekçelendirerek anlatabilirsiniz. Zaten mülakatı yapan için sorunun cevabı değil öz güveniniz, kendinizi ifade yeteneğiniz ve istekliliğiniz önemli olacaktır.

7. Zayıf ve güçlü yanların neler?

Mükemmeliyetçiliğim zayıf yanımdır klişesinin inandırıcılığı kalmadı, biliyorsunuz değil mi? Gerçekçi olun. Mesela kararsızlığım zayıf yanım diyin ve bunun üstesinden gelmek için yaptıklarınızı ve yavaş yavaş başardıklarınızı anlatın. Kendinizi çok övmek hatasına düşmeden sevdiğiniz birkaç özelliklerinizi güçlü yanlarınız olarak minik bir hikayeye bağlayarak anlatın.

8. Okul dışında neler yaparsın?

Mülakatın en önemli ve en ayırt edici sorusu bu olabilir. Akademik hayatınız ve öğrenci kimliğiniz dışında kimsiniz? Neler ile ilgilenirsiniz? Neleri seversiniz? Ne etkinliklerde bulunursunuz? Neleri merak edersiniz? Kısaca notlarınız dışında siz kimsiniz?

9. Bize sormak istediğin bir soru var mı?

“Bu staj için yaptığım başvuru hakkında sizi düşündüren bir şeyler var mı?” Bu soruyu mutlaka sorun çünkü böylelikle eğer özgeçmişinizde tatmin etmeyen bir şeyler varsa veba mülakatta tatmin edici cevaplarınız olmadıysa bu konuyu yeniden açtırma imkanına sahip olabilirsiniz. Konu yeniden açılınca da karşı tarafı düşündüren konuyla ilgili mülakatı yapan kişinin kafasındaki son algınızı değiştirirsiniz.

Peki bunların dışında neler sorulabilir?

Alanınız ve başvurduğunuz sektör ile ilgili bilgiler sorulabilir. Daha önce staj yaptıysanız buralarla ilgili sorular gelebilir. Son olarak da başarılı olduğunuz veya başarısız olduğunuz bir konu hakkında bir şeyler anlatmanız istenebilir. Ya cevabını hiç bilmediğim bir soru gelirse?

O zaman dürüstçe sorunun cevabını daha önce düşünmediğinizi veya bilmediğinizi söylemenizi tavsiye ederim. Soru bilemediniz diye yüzünüzü düşürmek yerine soruyu çok ilginç bulduğunuzu ve bu sorunun sorulmasının bile size bu stajın ne önemli şeyler öğreteceği konusunda sizi motive ettiğini söyleyebilirsiniz. Hatta mülakatı yapan cevabı biliyorsa ilgiyle dinleyip üzerine bir de soru da sorabilirsiniz. Aslında bütün iş bu kadar.

Hadi bakalım kapılsın en iyi stajlar! Ayça

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page