IELTS ve TOEFL iki ayrı firma tarafından hazırlanan ve dünyanın birçok yerinde geçerlikleri olan iki dil yetkinliğini ölçme-değerlendirme sınavı. Daha önce hangisine girmek istediğini bilmeyenler için bu iki sınavı ve YDS’yi karşılaştıran bir yazı yazmıştım. Okumadıysanız TOEFL mı IELTS mi YDS mi? yazıma tıklayarak öncelikle onu okumanızı tavsiye ederim.
Şimdi gelelim bu sınavlara nasıl hazırlanacağınıza.
Açık konuşmak gerekirse ben TOEFL’ı daha çok sevmiştim ama genel IELTS seviyor. Kişisel tercihtir, orasına karışmak istemiyorum. Zaten temelinde iki sınava da çalışmak istiyorsanız aşağı yukarı aynı stratejileri takip etmeniz gerekiyor.
Hadi o zaman başlayalım!
Genel Tavsiyeler
Hangi sınavı seçtiğinize bağlı olarak öncelikle biraz deneme soruları yapmanızı tavsiye ederim. “TOEFL Sample Test” veya “IELTS Sample Test” şeklinde Google’da arama yaparsanız karşınıza örnek testler çıkacaktır. Bu örnek testlere bakarak hangi alanda daha çok zorlandığınızı tespit edebilir ve çalışmanızı o alana yoğunlaştırabilirsiniz.
Kaynak olarak Kaplan, Barron’s, ETS kitaplarına bakıp içinize sinen bir tanesini seçebilirsiniz. Bunun dışında Youtube’da da biraz aramayla güzel sınava hazırlık videoları bulabilirsiniz. Burada girişken olmak size düşüyor.
Kelime çalışmak için Magoosh Vocabulary türünden uygulamalar ile gün içinde çalışmalar yapın. Kelimeleri tek başına değil cümle içerisinde görüp anlayın ki sınavda görünce de zorlanmayın.
Reading
Akademik amaçla sınava girenler için akademik kelime bilgisi önemli. Bunu da en iyi akademik metinler okuyarak edinebilirsiniz. Tavsiyem TED Blog okumanız.
Akademik okuma becerileri aslında stratejik okuma becerileridir. Bu yüzden metni bir makaleyi ele alır gibi ana fikirleri ve paragraflar arası ilişkileri analiz ederek okumanız gerekir. Bu da ancak pratikle olacağı için bol bol pratik yapmanızı gerekiyor.
Teknik olarak sorularda anahtar kelimeler bulmayı ve bu anahtar kelimelerin eş anlamlılarını çalışmayı deneyebilirsiniz. Genellikle sorular sorudaki anahtar kelimeyi metinde bulup metni anlayarak cevaplamanızı ister. Bir kere anahtar kelime bulma ve alternatiflerini çıkarmayı öğrendiniz mi soruları yapma hızınız da gözle görülür bir şekilde artar.
Listening
Dinleme becerileri maalesef biraz uzun sürede ve bol bol dinleme yaparak gelişiyor. Bu yüzden sabırlı olup bol pratik yapmaya çok ihtiyacınız olacak.
Düzenli olarak TED Talk dinleyerek kendinizi akademik konularda dinleme yapmaya alıştırabilirsiniz.
Teknik olarak yine sorularda anahtar kelime bulmaya ve bu anahtar kelimeyi veya eş anlamlısını dinlerken duymaya ihtiyacınız olacak. Bunu da İngilizce bir şeyler dinleyip not almaya çalışarak geliştirebileceğinizi düşünüyorum.
Writing
Yazma bölümü ile ilgili bir yanlışı hemen düzelteyim. Bol bol “therefore”, “hence”, “however” koyunca kimse size “wow ne kadar harika İngilizce biliyor!” demiyor. Bu fikri öncelikle bir kenara koyun.
Düzgün kelimelerle ve akıcı bir grammar ile kendinizi ifade edebilecek bir seviyeye gelene kadar grammar ve kelime çalışın ama yazarak çalışın. İsterseniz günlük tutun, isterseniz blog yazın, isterseniz de essay. Orası size kalmış ama durmadan yazın.
Mantıklı ve takip edilebilir argüman oluşturmaya çalışın. Bir fikri sunduktan sonra açıklamadan veya örneklendirmeden yarıda bırakmayın. Neden filler sirkte çalıştırılmamalıyı bile yazıyor olsanız anlaşılır bir mantıkla yazın. Aklınıza fikir gelmiyor diye sakın saçmalamayın.
Speaking
İşte geldik sınavın en korkulan kısmı olan konuşmaya. Burada size sadece bir (1) tane tavsiyem olacak. Google’a “sample ielts/toefl speaking topics” yazın ve internette çıkan konuları küçük kağıtlara yazarak bir kavanoza veya kutuya koyun. Her gün 1 tane kağıt çekin ve o kağıttaki konuyu kendinizi kameraya çekerek 1-2 dakikada anlatın. Bunu düzenli olarak yaparsanız 1-2 ay içerisinde çok iyi bir sınav performansı sergileyeceğinizden eminim.
Sevgiler, Ayça