Tekrardan merhaba!
Özgeçmiş hazırlama konusu sandığımdan da derin bir konu çıktı ve Özgeçmiş Hazırlama Rehberi – 1. Bölüm oldukça uzun oldu. Eğer henüz okumadıysanız, bir özgeçmişin olmazsa olmaz bölümleri için önce 1. Bölümü okumanızı tavsiye ederim. Bugün ise CV yani özgeçmiş hazırlama ile ilgili gelelim sizin sorularınıza.
Özgeçmişe kariyer hedefini yazarken nelere dikkat etmeliyiz?
Öncelikle kariyer hedefi paylaşmak özellikle üniversite öğrencisi veya yeni mezunsanız çok gerekli olan bir şey değil çünkü net bir kariyer hedefi için henüz çok erken bu yüzden de klişe cümleler arkasına sığınmaya gerek yok. Eğer illa kariyer hedefi yazmak gerekliyse, tavsiyem klişeden kaçının, orijinal ve dikkat çekici bir şeyler yazmaya ve çok net hedefler belirtmeye özen gösterin.
Kariyer hedefi aslında kendi hikayenizi anlattığınız ve bu hikayeyle başvurduğunuz pozisyona neden uygun olduğunuzu ispatlamaya çalıştığınız bir bölüm. Bu yüzden eğer “Üniversite yaşamım boyunca edindiğim teorik ve pratik bilgiler ışığında şirketinize/departmanınıza katkıda bulunmak istiyorum.” tarzı bir şey yazacaksanız, hiç yazmamanız daha iyi olur. Bu konuda güzel örnekler isterseniz Can Büyükalkan’ın yazısına bakmanızı tavsiye ederim. Linkini verdiğim yazıdan hoşuma giden bir örneği de aşağıda paylaşıyorum:
“Lise ve Üniversite döneminde teknik konulara olan yüksek ilgimi, yeteneğim olan el becerilerim ile birleştirmek yaşam alanımı atölyeye çevirmeme sebep oldu. İletişime olan merakım, özellikle C ++ yazılım dili ile birlikte kendi tasarladığım devreleri, makina lisanında kodlaya bilme özelliği kazandırdı. Hazırladığım devreleri hayata geçirerek, ses ve ses sistemleri geliştirdim. Kamera kontrol devreleri ile görüntü işleme tekniklerini yazılım olarak birleştirdim ve ses sistemleri ile entegre ederek, yüksek çözünürlükte ses işleme kabiliyetine sahip devreler geliştirdim. Kariyerimin bundan sonraki aşamasında telekomünikasyon sistemlerine yönelik yazılım bilgimi de kullanabileceğim çalışmalara ve profesyonel ürün tasarımına giriş yaparak, piyasaya katma değeri yüksek ürünler hazırlamak istiyorum.” (canbuyukalkan.com‘dan alıntıdır)
Özgeçmişte biyometrik fotoğraf kullanmak sorun olur mu?
Bir özgeçmiş yani CV hazırlamak sizin ne kadar özenli olduğunuzun da bir göstergesi. Bu yüzden mezun olmadan önce düzgün bir gömlek ve/ya ceket ile profesyonel görünümlü bir özgeçmiş fotoğrafı çektirmenizi ve dijital kopyasını teslim almanızı şiddetle tavsiye ederim. Fotoğrafçıya bunu özgeçmiş için kullanacağınızı bu yüzden de usb ile bir kopyasını almak istediğinizi baştan belirtin çünkü genelde vermek istemiyorlar. Sorunun cevabına gelirsek biyometrik fotoğraf kullanmak dünyanın sonu değil ama bir özensizlik göstergesi. Zaten bir pozisyona yüzlerce gençten özgeçmiş geliyor. O halde fırsat varken neden özenli bir fotoğrafla fark yaratmayasınız?
Üniversite sıralamamızı özgeçmişimize eklemeli miyiz?
Eğer bölümünüz ile sıralamanız arasında bir ilişki varsa (Ör: Türk Dili ve Edebiyatı okuyup editörlüğü başvuran biri Sözel alanında dereceye sahipse) veya henüz hiç stajınız yoksa (mesela 1. ve 2. sınıflar) ekleyebilir ama CV dolmaya başladıkça veya mezun olunca çıkarın gitsin. Mezun olunca varsa yerine mezuniyet derecesini eklersiniz.
Gittiğimiz bütün kursları özgeçmişimize eklemeli miyiz? Mesela diksiyon kursunu?
Hayır. Diksiyon kursunu ancak diksiyon eğitiminin katkısı olabileceğini düşündüğümüz bir pozisyona başvuruyorsanız (bknz. öğretmenlik, seslendirme işleri, sunuculuk) ekleyin. Zaten günün sonunda mesele ne yazdığınız değil ne kadar ilişkilendirerek yazdığınız olacak.
Aldığımız sertifikalar gerçekten işimize yarayacak mı?
Hem evet hem de hayır. Sertifikalar ne kadar dolu bir eğitim aldığınız ve bu sertifikaların başvuracağınız pozisyonla ne kadar ilişkili olduğuna bağlı olarak değerli veya değersizdir. Tavsiyem gerçekten anlamlı eğitimleri ve seminerleri tercih etmeniz. Özgeçmişinize yazarken de sertifikayı, tarihini ve eğitimin/seminerin içeriğini yazmanız.
Katıldığımız her etkinliği özgeçmişimize yazmak sorun olur mu?
Evet olur. Salt yer kaplasın diye bir şeyler yazmak yerine hiç yazmayın. E o zaman yazacak hiçbir şeyim yok diyorsanız da çok geç kalmadan kendinize yatırım yapın. Bunu da mümkünse üniversiteden mezun olmadan yapın. Özgeçmiş hazırlarken elinizde, diplomanızın dışında da bir değer olsun.
CV hazırlanırken “az çoktur” deniliyor. Çoğu sertifikanın içi boş. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?
Katılıyorum. Dolu insanların CVleri genelde daha sade ve yaptığı şeyler arasından seçilerek hazırlanmış izlenimi veriyor. Bence de “az çoktur”. İçi boş sertifikaya vakit harcamayın derim.
Coursera/Edx gibi online platformlardan edindiğimiz becerileri sertifika edinmemişsek özgeçmişimize nasıl ekleriz?
Önceki sorularda da belirttiğim gibi sertifika her şey demek değildir. Ayrıca online platformlar dünyada oldukça popüler ve eğer bu platformlardan gerçekten beceri edinebilirsiniz. Bildiğim kadarıyla Coursera para ödemeden sertifika vermiyor, ancak eğitimi tamamladığınıza dair online bir yazı paylaşıyor. Bunun ekran görüntüsünü aynı bir sertifika gibi saklayabilirsiniz. Özgeçmişinize de tamamladığınız eğitimi, eğitimin içeriğini ve kaç saatlik bir eğitim olduğunu ve eğitimi tamamladığınız tarihi yazabilirsiniz. Mesela:
Algoritmalar ve Java Programlama (Coursera.org, Haziran, 2018)
Princeton Üniversite tarafından oluşturulmuş 6 haftalık bu online modül algoritmalar ve veri yapıları hakkında orta düzeydeki programlamacılar için Java uygulamalarını kapsamaktadır.
Siz bunu özgeçmişinize bu şekilde yazdıktan sonra zaten İK uzmanı bir noktada size bu eğitim hakkında soru soracaktır. Siz de kendinize geliştirmek için bu dersi tamamladığınızı ve öğrendiklerinizi anlatabilirsiniz. Eğer kendinize güveniyorsanız mülakat sırasında konuyu buraya getirip de kendinizi geliştirmeyi seven ne kadar da tatlı bir aday olduğunuzu anlatabilirsiniz.
Yurtdışına CV gönderirken nelere dikkat etmek gerekiyor? (Üniversiteler, özel kurumlar vb.)
Gönderdiğiniz ülkenin dilinde ve imla hatasız olmasına. Bir de ülkenin dilinde örnek özgeçmişlere uygun olmasına. Bunun için araştırma yapmak gerekir çünkü her ülkenin prosedürü değişiktir. Mesela Amerika Birleşik Devletleri ayrımcılık olabilir sebebiyle fotoğraflı CV kabul etmez.
Bir CV İngilizce mi olmalı yoksa Türkçe mi?
Türk bir firmaysa Türkçe. Yabancı bir firmayla İngilizce. Yurt dışıysa yine %90 İngilizce. Yine de hangi dilde olursa olsun ASLA dilbilgisi hatası olmasın. Kontrol edin ve ettirin.
Özgeçmişimi nereden hazırlayacağım? Word yeterli mi yoksa başka bir program mı kullanmalıyım?
Word ile hazırlayabilirsiniz. Format için CV örnek formatlarını internetten indirip üzerinde düzenleme yapabilirsiniz ama göndermeden önce mutlaka pdf formatında kaydedip pdf olarak mail gönderin. Göndermeden önce de pdf’e çevirince format kaymış mı bir kontrol edin.
Hobiler kısmı gerçekten gerekli mi? Ayrıca o kısma ne yazacağımı hiç bilmiyorum.
Yani hem evet hem de hayır. Endüstri mühendisliği okuyan bir arkadaşım tam zamanlı balerindi ve sahne aldığı bir müzik grubu vardı. Böylesi tabi ki yazsın çünkü tutkuyla yaptığınız şeyler veya yarı/tam profesyonel ilgileriniz sizin ne kadar azimli, çok yönlü ve hayat dolu olduğunuzu gösterir.
Şimdilik bir hobiniz yoksa yazmayın, hatta zaten direkt hobi olarak yazmayın ilgi alanı olarak yazın. Eğitim alanındaysanız ilgi alanınız bilişsel psikoloji olsun mesela. Bu alanda bol bol okuyun. Mühendisseniz mesela enerji sistemlerini araştırın ve özgeçmişinize bunu yazın. Sizi arkadaşlarınızdan bir adım öne alabilecek konularda kendinizi geliştirin ki ileride özgeçmişe yazabilin ve mülakatta fark yaratabilin.
Bu arada hobileriniz de olsun. Lütfen!
Özgeçmişe katılım belgesi aldığımız eğitim ve seminerler yazılır mı?
Eğer alanınızla veya başvuracağınız pozisyonla ilgiliyse yazılır.
Üniversite öğrencileri ve yeni mezunlar özgeçmişlerine profesyonel olmayan part-time işleri yazmalılar mı? (Örn: part-time satış danışmanlığı)
Turizm alanında okuyorsanız part-time garsonluk yaptığınızı yazabilirsiniz ama Edebiyat okuyorsanız yazmayın. Ek iş olarak yazdığınız metinleri eğer editör olacaksanız yazın ama mühendisseniz yazmayın. Pazarlama pozisyonuna başvuruyorsanız part-time satış elemanlığını yazabilirsiniz ama Tarih bölümündeyseniz ilgisi yok. Bilmem anlatabildim mi?
Bir CV maksimum kaç sayfa olabilir?
Maksimum 2. Daha fazlasını anlatmak istiyorsanız her şeyi Linkedin’e koyup profilinizin linkini paylaşabilirsiniz.
Umarım yardımcı olabilmişimdir. Sevgiler, Ayça