Not Alma: Cornell Metodu

Cornell Metodu Blog Görsel

Bir üniversite öğrencisinin bilmesi gereken en önemli not tutma yöntemi nedir diye sorsanız, üniversitede çalışan bir öğretim görevlisi olarak kesinlikle Cornell Metodu derim. Akademik başarıyı artırmak için bir çok yöntem var, evet ama iyi not almak bir öğrencinin ders çalışma süresini azaltan ve etkili ders çalışmasını sağlayan en önemli faktörlerden. Bu yüzden Cornell Metoduna bir şans vermenizi şiddetle tavsiye ederim.

Cornell Metodu

Peki ama nedir bu Cornell Metodu?

Cornell Metodu, 1940’lı yıllarda Amerika’da bulunan Cornell Üniversitesi’nde geliştirilmiş bir not tutma yöntemi. Çoğu yerde Cornell Not Tutma Tekniği olarak da geçiyor. Genellikle üniversite derslerinde not tutmak ve/ya ders okumalarından not çıkarmak için kullanılıyor.

Peki neden Cornell Metodu?

Öncelikle Cornell Metodu özellikle üniversite öğrencileri ve akademik çalışmalar için geliştirilmiş bir yöntem. Not alan kişinin aktif bir öğrenme sürecinde olmasını sağlıyor, düzenli not almaya yarıyor, sınav döneminde zamandan tasarruf sağlıyor ve akademik becerileri geliştiriyor. Üstelik vize ve finallere çalışırken kendinizi hızlıca test etmenize olanak sağlıyor. Özellikle siz de benim gibi ders dinlerken veya çalışırken hayallere dalıyorsanız ve not kağıdınıza çiçek – böcek çizmeye başlıyorsanız, bu metodu mutlaka denemelisiniz çünkü gerçekten işe yarıyor.

Cornell Metodu Ayça Karaman.jpg

Peki o zaman Cornell Metodunu nasıl uygularım?

Cornell Metodu için öncelikle bu metoda uygun bir not kağıdına ihtiyacınız var. İsterseniz notlarınız için ayrı bir defter alabilirsiniz veya A4 kağıdı kullanabilirsiniz. Hangisinin sizin için daha uygun olduğuna karar verdikten sonra kağıdı alttan yaklaşık  4-5 santim yer bırakacak şekilde yatay bir çizgiyle bölüyoruz. Daha sonrasında ise kağıda soldan 6-7 santimlik bir yer bırakacak şekilde bir dikey çizgi ekliyoruz. İsterseniz benim hazırladığım Cornell Metodu Şablonu‘nu da indirip çıktısını alarak not almaya başlayabilirsiniz. Karar size kalmış.

Kağıdımız hazır, o zaman kağıdın üst kısmındaki boşluğa hemen ders adını, tarihi ve konuyu yazın. İsterseniz o günün notlarını da yine kağıdın üst kısmındaki boşluğa sıra numaraları vererek düzenleyebilirsiniz. Bu detaylar çok önemli, çünkü sonradan elimizde nereye ait olduğunu bilmediğimiz bir sürü kağıt istemeyiz.

Bu metotta not almaya kağının en geniş bölümü olan sağ taraftaki notlar bölümüne yazarak başlıyoruz. Buraya profesörünüzün anlattıklarını, tahtaya çizdiği grafikleri, problem çözümlerini, slaytlarında yer alan bilgileri not alabilirsiniz. Not alırken en önemli şey aktif bir dinleyici olmanız ve hocanın verdiği sinyalleri iyi takip etmeniz. Mesela, eğer hocanız “Bu teoriye katkıda bulunan en önemli üç isim…” diyorsa not alın, “Bu soruda diferansiyel alırken esas etmeniz gereken fonksiyon…” diyorsa not alın. Her şeyi yazmaya çalışmayın ama vurgulanan, tekrar edilen veya çok örneklenen yerler dersin en önemli noktalarıdır, onları kağıdınıza not edin. Not alırken aklınıza gelen soruları da buraya yazın. Eğer bir konu anlatılırken başka bir konuya geçiş yapılırsa biraz boşluk bırakın veya oklarla notlarınızı organize edin. Not alırken mümkünse bütün bir cümle şeklinde not almayın, bunun yerine kısaltmalar, semboller, maddeler kullanın. Unutmayın, hocanızın ağzından çıkan her şeyi kağıda yazmaya çalışırsanız asla doğru şeyleri not alamazsınız.

Notlarınızı düzgün bir şekilde aldınız, şimdi sıra anahtar kelime çıkarmakta. Dersten sonra mümkün olan en kısa sürede notlarınızın üzerinden geçin ve ana fikirleri, temel kavramları, anahtar kelimeleri hemen soldaki sütuna yazın. Unutmayın, anahtar kelimeler size anlam ifade etmeliler. Bu metotla daha fazla not aldıkça daha kolay anahtar kelime çıkarabileceksiniz.

Özet kısmı ise sizin kendi cümlelerinizle yazılmalı. Bütün notlarınızı gözden geçirdikten sonra bu dersi bir arkadaşınıza nasıl özetlerdiniz, önce bunu düşünün. Bütün dersi bir kaç cümlede özetleyin.

Peki Cornell Metoduyla vize ve finallere nasıl çalışmalıyım?

Öncelikle notlarınızı bir sonraki derse gitmeden önce 5-10 dakika gözden geçirmeniz sınav haftası sıkışmanızı engelleyecek ve derse katılımınızı artıracaktır. Bunun dışında notlarınızı okurken bir markerla işaretleyerek çalışabilirsiniz. Ayrıca kağıdın sağ tarafındaki notlarınızı kapatıp anahtar kelimeler üzerinden kendinizi test edebilirsiniz. Notlarınız üzerinden bir arkadaşınızı çalıştırabilir, düzenli notlarınız sayesinde stres olmadan sık sık tekrar yaparak sınavlarınıza hazırlanabilirsiniz.

Umarım bu yazıdaki bilgiler yararlı olmuştur. Eklemek istediğiniz bir şey varsa yorum bırakmayı ve yazıyı beğendiyseniz arkadaşlarınızla paylaşmayı unutmayın. Konuyla ilgili videoyu izlemek istersen de:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=jLGXVddJSxc&w=560&h=315]

Sevgiler,

Ayça K.

7 YORUMLAR

Yorumda Bulun!

Lütfen yorumunu girin!
Lütfen adınızı buraya girin