Yurt Dışında Lisansüstü Eğitim Nasıl Yapılır?

Her ülkenin lisansüstü eğitim prosedürleri ve kabul yöntemleri farklı ama bana yurt dışında eğitim konusunda sorular gelmeye başladığı için en azından temel düzeyde bildiklerimi anlatmaya karar verdim.

delfi-de-la-rua-140752-unsplash.jpg

Yurt dışında lisansüstü eğitim yapabilmenin birkaç çok etkili yöntemi var. Bunlardan birincisi bölüm hocalarıyla iletişimde olmak ve onlardan yardım almak. Her bölümün hocalarının bir şekilde yurt dışındaki okullarla bağlantısı vardır. Bu yüzden senin alanında hangi ülkeler ve hangi okullar iyidir, bu okulların başvuru yöntemleri nasıldır hepsini aslında en iyi bir hoca yönlendirmesiyle yapabilirsin. Bu noktada da iyi bir ortalama ve hocalarla olumlu ilişkiler sana yurt dışının kapılarını açabilir.

İkinci yöntem ise bir danışmanlık şirketiyle konuşmak tabi ki ama eğer danışmanlık şirketine yüklü bir meblağ ödemek istemiyorsan (kim ister ki?) o zaman eğitim fuarlarına gidip bilgi toplayabilirsin. Her yıl İstanbul, Ankara ve İzmir’de yurt dışı eğitim fuarları olur ve orada yabancı okullar gelip sunumlar yapar, bu yüzden bunları takip etmen iyi olacaktır.

Bir diğer yöntem ise İngilizceni veya gitmek istediğin yabancı dili geliştirip bir değişim programıyla en az bir dönem yurt dışında okumak. Zaten yurt dışını düşünüyorsan dil problemini bir an önce halletmen gerek. Sonrasında değişim programında iyi bir profil sergiler ve derslerine sarılırsan gittiğin ülkeden yüksek lisans teklifi alman olası.

Son olarak da parmaklarına kuvvet internetten araştırmayla kendine uygun bir okul ve bu okulun kabul koşullarını öğrenebilirsin. Aşağı yukarı her bölümün sitesinde yabancı öğrencileri hangi koşullarla kabul ettikleri yazar. eğer yazmıyor ise mail atıp sorabilirsin tabi ki de. Büyük ihtimal sana cevap vereceklerdir. Öyle ki ben Harvard’dan bir hocaya bilgi almak istiyorum yazdığımda bana uzun uzun cevap vermiş üstüne bir de ilgilendiğim alanla ilgili yazdığı makaleyi göndermişti.

Peki okulu buldun ve koşulları öğrendin. Şimdi ne olacak?

christin-hume-309877-unsplash.jpg

Şahsi tavsiyem lisans eğitimini öncelikle dolu dolu geçirmen. Bir yandan dilini geliştir, bir yandan okulun istediği koşullar için planını yap. Referans mektubuna ihtiyacın olacak, bu yüzden hocalarınla aranı iyi tut. Yüksek ortalama her şey demek değil ama elinden geldiğince yüksek bir ortalama yapmaya çalış. Ve bütün bunları yaparken de bir ilgi alanına yatırım yap çünkü bizim ülkemizde kimse ilgilenmez ama yabancı ülkeler seni bir lisans üstü programa kabul ederken ders dışı neler yaptığını da görmek ister. Hatta eğer sosyal sorumluluk projelerinde düzenli yer aldıysan veya minik bir sergi açabilecek kadar resim yaptıysan bu not ortalaman kadar değerlidir. Yurt dışındaki okullara sadece derslerden anlayan biri olmadığını, hayatın başka alanlarında da iyi olduğunu anlatman gerek. Bunun en iyi yöntemi de hobi edinmek. Eğer hobin yoksa da şanslısın, senin için hem “Her İlgi Alanına Göre Bütçe Dostu Hobiler” hem de “Üniversitede Hobi Edinmenin 5 Önemli Faydası” yazılarını yazdım. Üstüne bir de Hobi Edinme Rehberi videosu çektim. Umarım sana biraz fikir verir.

Bu arada başka konularda yine yardıma ihtiyacın olursa ben hep instagram‘dayım, bir merhaba dersen çok sevinirim.

Yorumda Bulun!

Lütfen yorumunu girin!
Lütfen adınızı buraya girin