Herkesin Okuması Gereken 15 Kitap

Kitaplara aşığım!

Okumayı çok seviyorum ve üniversite öğrencisiyken en büyük hayalim kitapların fiyatına bakmadan alabilecek kadar para kazanmaktı. Bu yüzden ilk maaşımla gidip doya doya kitap ve kırtasiye alışverişi yapmıştım. Ne büyük tatmin anlatamam.

İşte size en sevdiğim kitaplardan oluşan ve herkesin okuması gereken 15 kitaptan oluşan listem:

1984 ve Hayvan Çiftliği, George Orwell

1984 çok kült olduğu ve günlük hayatta çok referans verilen bir kitap olduğu için, Hayvan Çiftliği ise gerçekten çok etkileyici ve sürükleyici olduğu için mutlaka okunmalı. Distopya benim çok severek okuduğum bir tür, bu yüzden eğer bu iki kitabı severseniz diğerleri de hoşunuza gidecektir.

Operadaki Hayalet, Gaston Leroux

Hikayesi, sürükleyiciliği, detaylı tasvirleri ile okurken adeta film izliyormuşçasına hissettiren bu kitap boşuna bir klasik değil. Fransız edebiyatı boşuna ünlü değil diye düşündürtmüş bir kitaptır kendisi. Severseniz filmi de gayet iyi.

İkinci Hayatın Tek Bir Hayatın Olduğunu Anladığında Başlar, Raphaelle Giordano

Bu kitap çok naif çok tatlı ve ayrıca oldukça başarılı olduğunu düşündüğüm bir kişisel gelişim kitabının hoş bir hikayeye yedirilmiş hali. Dümdüz kişisel gelişim kitabından hoşlanmayanlar için ideal.

Bülbülü Öldürmek ve Tespih Ağacının Gölgesinde, Harper Lee

Tespih Ağacının Gölgesinde serinin geçtiğimiz yıllarda çıkan 2. kitabı ama ne kitap! Amerika’da beyaz-siyah mevzusu toplumsal sorunlar, hatta işi uzatırsan Türkiye politikası ve Türk-Kürt mevzusuna kadar vardırılabilecek hayat dersleri içeren bir hikaye. Bülbülü Öldürmek de serinin ilk kitabı olarak okunası ama ikinci kitap daha bir vurucu, siz yine de arka arkaya okuyun derim.

İyi Hissetmek, Dr. David Burns

Bilişsel psikolojiye inancım sonsuz! Bu kitap ise kendini iyileştirmek için ihtiyacın olan her şeye sahip. El altında bulundurulması, ihtiyaç anında başvurulması gereken bir rehber. Mutlaka edinmeniz gerek!

Küçük Prens, Antoine de Saint-Exupery

Hayata dair naif dersler içeren ve popüler kültürde yapılan göndermeleri anlamanızı sağlayan bir kitap. İnce versiyonunu en azından herkesin okuması gerek.

Homo Sapiens ve Homo Deus, Yuval Noah Harari

Yine ikincisi birincisinden güzel bir kitaba sahip bir seri. İnancınız ne olursa olsun, “evrim” kavramını bir kenara koyup şu iki kitabı insanlık tarihini anlamak için sonuna kadar okuyun derim. Günümüzü ve günümüzdeki davranışlarımızı sosyolojik olarak anlamak konusunda bu iki kitap da ufkunuzu açacak.

Cesur Yeni Dünya, Aldous Huxley

Distopya denildiği zaman en başarılı örneklerinden biri bu kitap ve 1984’ün ününe layık olması gereken de bu kitap bence. Toplumu ve toplumsal davranışları sorgulatan muhteşem bir eser. Okuyun, okutturun!

Felsefeye Giriş, Nigel Warburton

Felsefi konularda okurken içime basan sıkıntıları bu kitap ile aştım. Yazarı ayrı tatlı anlatmış, çevirmeni ayrı tatlı çevirmiş. Çok sade, çok eğlenceli, çok bilgilendirici. Kitaplığınızda mutlaka bulunmalı.

Sözlü Dövüş, Dr. George J. Thompson & Jenny B. Jenkins

İletişim becerilerini geliştirmek ama nereden başlayacağını bilmeyenler için ilk tavsiyem. Bu kitabı ilk okuyuşum üniversite hazırlıktı sanırım, kütüphaneden İngilizcesini almıştım ve beni çok etkilemişti. Şimdi de kendi kitaplığıma Türkçe versiyonunu kattım. Hala etkileyici buluyorum, yalan yok.

Notre-Dame’ın Kamburu, Victor Hugo

Bir kitabın içine girip karakterlerle konuşma imkanım olsa o kitap bu kitap olurdu sanırım. Esmeralda’ya olan kızgınlığım, Pheobus’a olan sinirim, Frollo’ya olan zaafım hiç geçmeyecek. Müzikalini de izledim, aynı etki. Bir klasik olan bu kitabı okuyun lütfen.

İki Şehrin Hikayesi, Charles Dickens

Bu kitabı okurken yaşadığım zihinsel yorgunluk, bu kitabın kendini okutmak için istediği emek muazzam. Sırf kendinize meydan okumak için bile okumaya değer. Kurgusu, dönemin gerçekleri ve karakterler başarılı. Klasikler arasına boşuna girmemiş dedirten kitaplardan.

Sineklerin Tanrısı, William Golding

İnsan evladının vahşi doğasını, toplumsal gücü, güçlünün zayıfa neler yapabileceğini yani kısaca hayatın acımasızlığını çat diye insanın suratına vuran bir kitap. Yine filmi olan kitaplardan ve yine filmi de güzel gençler.

Dönüşüm, Franz Kafka

Çok severek okuduğum, ününü hak eden ve kısacıklığıyla bir solukta okunan bir kitap. Mutlaka okunmalı, kültür haznesine dahil edilmeli.

Aklını En Doğru Şekilde Kullan, Carol Dweck

Sabit ve gelişme düşünce tarzını eğlenceli ve bilimsel bir dille anlatan mutlaka okunması gereken aslında bilimsel araştırmalardan derlenmiş bir kişisel gelişim kitabı. Size hayattaki başarınız konusunda ilham verecek kitaplardan.

Not: Bu listeyi kendi kitaplığımda bulunan ve tekrar tekrar elimin gittiği kitaplardan seçerek hazırladım. Farklı kategorilerden oluşan bu seçkiyi istediğiniz kitaptan başlayarak okuyabilirsiniz. Keyifli okumalar dilerim.

Sevgiler,

Ayça

4 YORUMLAR

Yorumda Bulun!

Lütfen yorumunu girin!
Lütfen adınızı buraya girin