Araştırma Görevlisi, Öğretim Görevlisi, Öğretim Üyesi

christian-fregnan-339342-unsplash

Son zamanlarda en sık ama en sık duyduğum soru araştırma görevlisi, öğretim görevlisi ve öğretim üyesi farkı. Bu konuda çok fazla yanlış bilgi var. Bu yüzden de kafa karışıklığınızı düzeltmek adına bugün size hepsini detaylıca anlatmak istiyorum.

İlk olarak bilmeniz gerekenler:

  • Bu üç kadro birbirinden bağımsız açılır.
  • Eskiden ama çok eskiden kadrolar arası geçiş olduğuna dair bilgim var ama şu an bu üç kadro arasında geçiş yok malesef.
  • Kadro takibini ve koşullarını yöksis üzerinden yapabilirsiniz.

Araştırma Görevlisi:

Araştırma görevlisi bölümlerde akademik ve idari konularda öğretim üyelerine yardımcı olan akademik elemandır. Bu kişiler kadro ilanı ile işe alınırlar ancak işe başlayabilmeleri için farklı üniversitelerde de olsa aktif olarak lisans üstü öğrencisi olmaları şarttır.

Genel olarak bir hoca ne yapmasını istiyorsa onu yapmakla yükümlüdürler denilebilir. İdari süreçlerde ders kayıt sistemiyle ilgili işleri yapabilirler. Derslere girip hocalara yardımcı olabilirler. Bölüm sekreterliklerini desteklerler. Sınavlarda gözetmenlik yaparlar. Akademik araştırmalarda hocalara yardımcı olabilirler. Aslında bölümde ihtiyaç duyulan her şeyi yaparlar ama hangi iş konusunda bölümde ihtiyaç varsa onu daha çok yaparlar.

Lisans üstü eğitimleri bittiği zaman kadroları da biter. Bu noktada bazılarınız ama bizim okulda yıllarca araştırma görevlisi olan var diyebilir. Onu da şöyle cevaplayayım. Bazıları yüksek lisansı devlet bursuyla yurt dışında yaptıkları için geri ödeme olarak dışarıda okudukları zamanın iki katı çalışmak zorunda oluyorlar. Bir de bazen siz lisanstayken yüksek lisansa yeni başlamış bir araştırma görevlisini görüp yanılabiliyorsunuz çünkü hesaplarsanız bir kişi azami olarak 3 yıl yüksek lisans ve 6 yıl doktora yapabilir. Yani toplamda 9 yıl kadar araştırma görevlisi olunabilir ama 9 yılın sonunda mutlaka ilişik kesilir.

Öğretim Görevlisi:

Öğretim görevlisi sadece ders anlatmakla yükümlü akademik personeldir. Öğretim görevlisi kadrosuna başvurabilmek için minimum yüksek lisans derecesine sahip olmak gerekir. Öğretim görevlileri çoğunlukla yüksek okullarda çalışırlar. Üniversitelerin yüksek okullarında girmekle yükümlü oldukları dersleri verirler. İsterlerse ayrıca doktoraya devam edebilirler ama bunun kadrolarına bir etkisi olmaz. Küçük bir not olarak da bazı yüksek okullarda öğretim üyesi açma hakkı bulunur ama ben şahit olmadığım için yine öğretim görevliliğinden üyeliğine geçiş durumundan bahsedemiyorum.

Öğretim Üyesi:

Öğretim üyesi üniversitelerin fakültelerinde görev alan öncelikli olarak akademik araştırma yapması beklenen ve bunun yanı sıra derse de giren akademik personeldir. Akademik kariyer yapabilen tek grup öğretim üyeleridir ve minimum koşul olarak doktora derecesine sahip olmaları gerekir. İlk kadroya atandıkları zaman doktor öğretim üyesi ünvanı ile atanırlar ve daha sonra basamaklarda yükselerek profesörlüğe kadar ilerleyebilirler.

Umarım aklınızdaki sorular cevaplanmıştır.

Hepinize akademide bol şans!

Ayça

1 Yorum

    • Merhaba, direkt geçiş gibi yok. Başvururken koşullar sağlanıyorsa başvuru yapılabilir ama atama için istifa edilmesini isteyebiliyor bazı kadrolar. Detayına hakim olmadığım için yönetmeliği kontrol etmek ve kurumdaki ilgili kişiyle konuşmak gerekir diye tavsiye etmek isterim.

Yorumda Bulun!

Lütfen yorumunu girin!
Lütfen adınızı buraya girin