Niyet Mektubu Nasıl Yazılır?

rawpixel-600782-unsplash

Yüksek lisans, doktora ve araştırma programlarının başvurularında artık pek çok üniversite niyet mektubu istiyor ama ne yazık ki öğrencilerin çoğu nasıl iyi bir niyet mektubu yazabileceklerini bilmiyorlar.

Niyet Mektubu Neden Yazılır?

Niyet mektubu yazılmasının birinci sebebi başvuruda istenmesi evet haklısınız ama asıl sebebi başvuru komitesini akademik çalışmalarda azimli ve başarılı olacağınıza ikna etmek. Biliyorsunuz ki artık akademik dünyada rekabet çok fazla ve her yıl çok fazla öğrenci yüksek lisans ve doktora için başvuruda bulunuyor. Bu ilgi güzel ama hocalar kimi seçeceğine nasıl kadar verecek? İşte bu noktada başvuru komitesini kararlılığınızla etkilemek için elinize verilen harika bir şans.

Bunun Önemli Olduğunu Anlıyorum. Peki Nasıl Yazacağım?

İyi bir niyet mektubu yazmak için aşağı yukarı 3 paragrafa ihtiyacınız olacak. Benimki sadece bir öneri taslağı ve siz isterseniz paragraf sırasını veya dahil edeceğiniz bilgileri değiştirebilirsiniz.

İsterseniz paragraf paragraf ne yazmanız gerektiğini beraber inceleyelim.

1. Paragraf: Kendinizi tanıtın ve önceki akademik hayatınızı kısaca özetleyin.

Bu paragrafta özgeçmişinizi başvurduğunuz bölümle en çok nasıl ilişkilendirebileceğinizi düşünmeniz gerekiyor. Yazarken şu soruları göz önünde bulundurabilirsiniz: Akademik olarak kimsiniz? İyi bir ortalamanız var mı? Daha önce hangi dersleri aldınız? Birlikte çalıştığınız bir hoca oldu mu? Akademik olsun veya olmasın konu ile ilgili bir tecrübeniz var mı? Akademi dışı sizi iyi yansıtacağını düşündüğünüz neler yaptınız? Komitenin bilmesini istediğiniz ve sizi farklı yapan hangi özellikleriniz var?

  • Üniversite öğrencisi kimliğiniz ile kim olduğunuzdan bahsedin.
  • Akademik geçmişinizi ve başvurduğunuz programla ilişkili olarak aldığınız dersleri, sertifikaları ve akademik başarılarınızı anlatın.
  • Başvurduğunuz bölüm ile ilgili varsa daha önce yaptığınız bir çalışma, makale veya tecrübe varsa bunları bölümle ilişkilendirerek anlatın.

2. Paragraf: Başvurduğunuz programa neden başvurduğunuzu ve ilgi duyduğunuz çalışma alanlarını anlatın.

Bu paragrafta sizde akademik ilgi uyandıran şeyin ne olduğunu ve ne kadar ciddiyetle bu başvuruyu yaptığınızı anlatmanız beklenir. Biliyorsunuz akademik yaşam pek çok fedakarlık gerektiriyor ve siz buna zihinsel olarak hazır olduğunuzu bu paragrafta istekle belirtmelisiniz.

  • Daha önce okuduğunuz bir kitap, aldığımız bir ders, yaptığınız bir çalışma, yaşadığınız bir iş tecrübesi, tanıştığınız bir hoca sizi bu programa başvurmak için etkilemiş olabilir. Bunlardan bahsedin.
  • Lisansta aldığınız derslerden hangisi sizi daha çok etkiledi ve ileride potansiyel olarak hangi alanlarda çalışma yapmayı düşünürsünüz nedenleriyle sağlam bir şekilde anlatın. Hayalci değil daha gerçekçi davranın.
  • Kararsızsanız dürüst olun ama muhtemel ilgi alanlarınızı da gerçekçi bir şekilde anlatın.

3. Paragraf: Gelecek planlarınızı ve programdan beklentilerinizi anlatın.

Aklınızda net bir plan olduğunu komiteye hissettirin ve bölümü iyi tanıdığınızı gösterir şekilde beklentilerinizi anlatın.

  • Gelecekte yurt içinde mi yoksa yurt dışında mı çalışmak istiyorsunuz buna karar verin. Alanla ilgili araştırma yaptığınızı ve hiçbir şey yapamıyorsam YL veya doktora yapayım düşüncesinde olmadığınızı karşı tarafa ispatlayın.
  • Program somut beklentileriniz olduğunu ifade etmekten çekinmeyin. Bölümdeki hocaların etkileyici çalışmaları varsa bunlardan duyduğunuz heyecanı ve ileride bu tür çalışmalarda olmak isteğinin size verdiği heyecanı anlatın. Samimi ama kararlı bir dil kullanın.

Son olarak ipuçları:

  • Duygusal ve heyecanlı bir hikaye dili kullanmanızda bir sakınca yok. Sade, istekli ve kararlı bir tutumda olmanız aşırı akademik bir dilden daha iyidir.
  • Uzun süreli çalışmaya ve zorluklara karşı motivasyonunuzun olduğunu okuyan kişiye hissettirin. Yazmayı bitirdikten sonra çevrenizdeki kişilere okutup ne düşündüklerini mutlaka sorun. Belki sizin heyecanlı sandığınız dil aslında biraz acıklıdır.
  • Kendinizi anlatırken şöyle bir insanım böyle bir insanım demek yerine hayatınızdan öyle olduğunuzu gösteren örnekler ve hikayeler anlatın.
  • Mümkünse ölçülebilir istatistikler ekleyin. A aldığınız dersi iyi bir notla geçtim şeklinde tanımlamayın. Direkt olun.
  • Alan bilginizi gösterir terminolojiler kullanın. Özellikle de akademik bilgiler paylaşırken konuya hakim olduğunuzu kullandığınız ifadelerle yansıtın.
  • Zayıf noktalarınızdan bahsetmekle ilgili bir problem yok. Hatta kendinizi tanıdığınızı göstermek adına alacağınız eğitimle geliştirebileceğinize inandığınız bazı zayıf noktalarınızdan bahsedebilirsiniz.
  • Esnek ve takım çalışmasına uygun olduğunuzu da ifade etmeyi unutmayın. Genellikle hocalar kendi takımlarına katılabilecek insanlara karşı olumlu bir tutuma sahip olurlar. Bölümde daha önce hiç çalışılmayan bir konuda sıfırdan bir şeyler yapmak isteyen bir öğrenciyi gerçekçi bulmayabilirler.
  • Yazmayı bitirdikten sonra dilbilgisi, imla, kelime sayısı ve format açısından kontrolleri yapın. Profesyonel görünmeyen bir niyet mektubu ile daha baştan elenebilirsiniz.

Hepinize gönlünüzdeki kariyeri diliyorum.

Sevgiler,

Ayça K.

2 YORUMLAR

Yorumda Bulun!

Lütfen yorumunu girin!
Lütfen adınızı buraya girin