İyi Bir Sunum Nasıl Yapılır?

Bugün bahsedeceğimiz konu belli. İyi bir sunum nasıl yapılır? Eğer hazırlayanacağınız sunumun dili İngilizce ise yazıya devam etmeden önce hemen İngilizce Sunum Nasıl Yapılır? yazısına tıklayın.

Sunum yapmak herkese göre değil kabul ediyorum. Ancak iyi bir sunumun nasıl olması gerektiği ile bilgi pek çok üniversite öğrencisi için oldukça kıymetli. Üniversitede özellikle de sözel dersleri olan bir bölüme sahipseniz bir sunumu iyi yapan özellikleri bilmeli ve sunumlarınızı bu özelliklere göre hazırlamalısınız. Hazırsanız artık şu işi bugün beraber çözelim.

Öncelikle ihtiyacınız olan şey TED Talks’un küratörü Chris Anderson’un bu videosunu izlemek.

İyi bir sunum nasıl yapılır?

Peki ben sunumumun iyi olduğundan nasıl emin olabilirim?

1. Bir yerden okumak veya ezbere cümleleri anımsamaya çalışmak yerine konuyu iyi çalışıp doğal ve akıcı bir şekilde anlatmak sunumunuzu iyi bir sunum yapar. Sunumunuzu hazırlarken anahtar kelime ve ifadeleri belirleyip bunları slaytlara yerleştirerek kendi cümlelerinizle konuyu anlatın.

2. Rahat bir beden dili, seyircilerin varlığını onaylayan bir göz konağı, anlaşılır konuşma hızı ve kendinden emin bir ses tonuyla bir sunumun iyi olmaması imkansız. Bunun için bol bol pratik yapın. Arkadaşlarınızı toplayıp sunumunuzu pratik yapabilirsiniz. Aile bireylerinizden yardım rica edebilirsiniz ve en güzeli kendinizi kameraya alıp izleyerek pratik yapabilirsiniz.

3. Sunumunuzu görsel olarak resimler, karikatürler, şemalar veya gerçek hayattan objelerle desteklerseniz oldukça iyi bir sunumunuz olacaktır. Sunumunuzda anlaşılması en zor yerleri belirleyin ve buraları görselleştirmenin yollarını arayın. Bu konuda ilgi çekici sunum şablonları için SlidesCarnival sitesinden yararlanabilirsiniz.

4. Hikayelerin gücünü kullanın. Akademik bir konudan ve verilerden bahsetseniz bile verilerin hikayesini anlatın. Elinizdeki makale ne anlatıyor ve hangi veriler makalenin hikayesini destekliyor? Bu akademik konunun günlük yaşantımıza ne etkisi olabilir? Bunları sunumunuzda anlatın. Anlatacağınız konu akademik ve verilerle dolu bile olsa dinleyicide heyecan, merak, neşe gibi duygular uyandırarak anlatabileceğiniz yerlere odaklanarak sunumunuzu hazırlayın.

Hepsi bu kadar mı?

Hayır, en önemlisini iyi bir sunum nasıl yapılır sorusunun en önemli cevabını en sona sakladım. İyi bir sunum için önce siz sunumunuzdan keyif alın. Hem sunumunuzu hazırlarkenki süreçten hem de sunumunuzu yaparken tadını çıkarın. Hem bugüne kadar neleri başarmışsınız, bir sunum sizin için ne kadar zor olabilir ki? 😉

Hepinize bol şans!

Ayça

Yorumda Bulun!

Lütfen yorumunu girin!
Lütfen adınızı buraya girin