İngilizce Sunum Nasıl Yapılır?

İngilizce sunum nasıl yapılır üzerine konuşmamız gerek çünkü her işin olduğu gibi bu işin de bazı küçük sırları var. Eğer sizin de yakın zamanda İngilizce bir sunum yapmanız gerekiyorsa, aşağıdaki adımları tek tek takip ederek iyi bir sunum yapabilirsiniz.

1. Adım: Sunum Yapacağınız Konuyu / Makaleyi Seçin.

İngilizce seviyeniz ne olursa olsun, sunum yapacağınız konuyu doğru bir şekilde seçmelisiniz. Bu yüzden seçme imkanınız varsa iyi bildiğiniz, anladığınız ve mümkünse sevdiğiniz bir konu veya makale seçmeniz. Örneğin yapay zeka mı sizi daha çok heyecanlandırıyor yoksa insan psikolojisi üzerine mi saatlerce konuşabilirsiniz? Eğer insan psikolojisi konusu açıldığında bile daralıyorsanız o zaman muhtemelen bu konu pek size göre değil.

Eğer hoca tarafından verilen bir konu kısıtlaması varsa da konuyu ele alış şeklinizi kendiniz seçebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse mutlaka insan psikolojisi üzerine bir sunum yapmanız bekleniyorsa ama siz yapay zeka aşığı bir insansanız o zaman insandaki bilinç düzeyi ve yapay zekanın nasıl insan bilincine yakınlaştığını büyük bir heyecanla ele alabilirsiniz. Üstelik bu konuda bulacağınız akademik makaleler ile de sınıfta adeta şov yapabilirsiniz.

2. Adım: Sunum Taslağı Hazırlayın.

İyi bir İngilizce sunum nasıl yapılır sorusuna tek bir cevabın olsa iyi bir taslak hazırlamak derdim. Batılı düşünce tarzının ve akademik yaşamın en önemli gerekliliklerinden biri düzgün taslak hazırlayabilmektir. Bu ödev hazırlarken de sunum hazırlarken de hatta tez yazarken de ihtiyacınız olacak bir beceri. Bu yüzden taslak hazırlamayı ne kadar çabuk alışkanlık haline getirirseniz sizin için o kadar iyi.

Peki iyi bir taslak nasıl hazırlanır?

  • Konu hakkında ne kadar bilgili olursanız olun, öncelikle iyi bir araştırma yapıp hoşunuza giden fikirleri kısa kısa not almanız gerekir.
    • İnternet bir cennet tabi ki sadece dil dersi için sunum yapıyorsanız akademik olmayan kaynaklardan araştırma yapmanız yeterli olur. Bunu yaparken de bol bol anahtar kelime deneyin. Mesela “artificial intelligence human cognition”, “artificial intelligence psychology blog”, “”psychology and computers post” gibi şeyleri farklı kombinasyonlarda denerseniz karşınıza bir sürü kaynak çıkacaktır.
    • Yok ben akademik bir sunum hazırlayacağım diyorsanız da o zaman eduroam ağına bağlı olduğunuzdan emin olarak (kütüphaneden veya kütüphaneniz tarafından sağlayan Proxy ayarlarından bağlanabilirsiniz) Google Akademik kullanabilirsiniz. Google Akademik aslında sadece akademik veritabanlarından arama yapan bir modül ama eğer eduroam ağına bağlı olmazsanız muhtemelen pek çok veritabanı sizden para talep edecektir. Makale bulmak için de yine benzer anahtar kelimeler kullanıp güncel 2-3 makale indirmenizi ve makalelerin referans kısmından benzer konulardaki diğer makaleleri bulmanızı tavsiye ederim.
  • Araştırma ve notlar tamamsa kafanızda dinleyicinize neler anlatmak istediğiniz az çok oluşmaya başlamıştır. Taslak oluşturmanın ilk adımı beyin fırtınası yapmaktır. Bunu zihninizden de yapabilirsiniz ama henüz bu işte çok iyi değilseniz bence kağıt kalemle konu ile ilgili bahsedebileceğiniz her şeyi ortaya dökmeniz daha iyi olur.
  • Sonrasında daha çok referans verebileceğiniz kaynağınızın olduğu, daha ilgi çekici ve birbiriyle ilintili bulduğunu konuları seçebilirsiniz.
  • Neyden bahsedeceğiniz belli olduktan sonra da bunları mantıklı bir çerçevede bir sıralamaya koymanız gerekecek. Bu sıralama tamamen size bağlı ve konu üzerinde çalışmaya devam ettikçe de değişebilir. Yine aynı konu üzerinden bir örnek vereyim.

OUTLINE:

  1. Introduction
  2. What is human psychology?
    • A brief review of literature
  3. Why is it important to understand human psychology?
    • Perspectives of scholars in the area
  4. How can artificial intelligence affect the way we understand human psychology?
    • Sample studies
    • Statistics
  5. Conclusion

3. Adım: Sunumu Hazırlayın.

Sunumu hazırlarken kendinizi tanımak çok önemli çünkü bazı insanlar ezber insanıdır bazıları ise asla ezber yapamaz.

  • Eğer ezberci gruptansanız bence biraz daha şanslısınız çünkü sunumu aynı bir metin gibi yazıp ezberleyip topluluk önünde sunabilirsiniz.
  • Eğer benim gibi assssla ezber yapamayanlardansanız o zaman işiniz biraz daha zor. Benim tavsiyem oturup bir sunum metni hazırlamak yerine taslağınız üzerine kendinize hatırlatıcı küçük notlar almanız. Yani taslağınızı biraz daha detaylandırıp bol bol pratik yapmanız. Aksi takdirde zaten beyniniz ezbere karşı koyuyor, bir de İngilizce cümleleri ezberleyeceğim diye kendinizi zorlarsanız muhtemelen rezalet bir sunuma imza atarsınız. Zorlamayın, stratejik davranın.

4. Adım: Pratik Yapın.

Hiçbir sunum pratiksiz olmaz. Hele ana diliniz olmayan bir dilde sunum yapacaksanız bence iki katı pratiğe ihtiyacınız var. İdeali sunumdan 2-3 hafta önceden pratiklere başlamak. Ezberiniz mükemmel olsa bile! Neden mi? Çünkü sunum demek bir metni ezbere anlatmak değildir. Peki iyi bir İngilizce sunum nasıl yapılır?

  • Ayna karşısında taslağınızı veya metninizi önünüze alarak gün içinde 2-3 kere 30’ar dakikalık pratikler yapmaya başlayın.
  • Cümleleriniz çok uzunsa ve İngilizce söylediğiniz şeyler beyninizde size bir anlam ifade etmiyorsa cümlelerinizi “Subject + Verb + Object” basitliğine indirgeyin. İnanın 5 tane adjective clause içeren ve asla ezberleyemediğiniz o cümlelerden daha iyi bir konuşma olacak.
  • 1-2 gün ayna karşısında kendinizi daha rahat hissetmeye başladıktan sonra yine günde 2-3 kez (eğer daha fazlasına ihtiyacınız varsa 3-4 kez de olur) kendimizi kameraya alarak pratik yapın. Böylelikle 1 haftayı kendinizi yargılamadan hatta mümkünse çok fazla izlemeden geçirin.
  • İlk haftayı tamamladıktan sonra ilk ve son video kaydınıza bir bakın. En çok zorlandığınız şeyleri belirlemeye çalışın.
    • Vücut diliniz rahat ve açık olmalı. Eğer konuşurken sallanıp duruyorsanız, havalara bakıyorsanız, hoş olmayan bazı el-kol hareketleri yapıyorsanız bunları bir not alın.
    • Ses tonunuz monotonsa veya çok bağırarak konuşuyorsanız bu da bir problem. Tekdüze sunumlar insanları uyutur, arada ses tonunuzun anlattığınız şeyin duygusuna göre alçalması veya yükselmesi gerekir. Yine çok bağıra bağıra konuşuyorsanız veya çok hızlı gidiyorsanız bunları da not alın.
    • Eğer slayt veya not kağıdı kullanıyorsanız ve kendinizi izlediğinizde bunlardan doğrudan okuduğunuzu görüyorsanız, bunu da not alın çünkü bir sunumdaki ölümcül günahlardan biri bir yerden doğrudan okumaktır.
  • Şimdi önünüzde 1-2 hafta kadar gerçekten pratik yapma imkanınız olacak. Bu sürede yine kendinizi kameraya alabilirsiniz veya birkaç arkadaşınızla beraber pratik yapabilirsiniz. Pratik yaptıkça daha akıcı ve rahat olacağınızdan emin olabilirsiniz.

4. Adım: Sunumu İlgi Çekici Hale Getirin.

Hazırladığınız sunumla çok rahat bir ilişki kurdunuz ve işe biraz renk katmak mı istiyorsunuz? Bu adım ilk aşamalarda şart olmasa da yavaş yavaş sunumunuza renk katmak için bazı denemeler yapabilirsiniz.

Nasıl mı?

  • Bir hikaye anlatın! Konu ile ilgili kendi başınıza gelen veya yakından şahit olduğunuz bir olayı anlatın. Bunu mümkünse hikayeyi istediğiniz bir duygu ile bitirerek yapın. Yine yapay zeka konusuna dönersek, yapay zekanın sizi şaşırttığı kısa bir anektod izleyiciniz ile bağ kurmanıza yarayacaktır.
  • Sunuma duygu katın! Gerek ses tonunuz gerekse de vücut dilinizle anlattığınız şeyi hissettiğinizi izleyicilerinize gösterin. Konunuzla ilgili sizi heyecanlandıran, meraklandıran, şaşırtan veya mutlu eden yerleri ses tonunuz ve mimiklerinizle destekleyin.
  • İnteraktif olun! İzleyicilerinize soru sorun. Konuyla ilgili ellerini kaldırarak veya Zoom chatten cevap verebilecekleri kısa bir anket yapın.
  • Fotoğraflar gösterin! Vermek istediğiniz önemli mesajları doğrudan iletebilecek görseller ile sunumunuzu zenginleştirin.
  • Yüksek bir enerji ile bitirin! Sunumun son cümlesinde ya çok etkileyici bir mesaj verin ya da akılda kalıcı bir soru sorun.
  • Göz teması kurun! Eğer çok heyecanlanıyorsanız seyircilerinizin alınlarına bakarak sunumunuzu yapabilirsiniz ama biraz daha iddialıysanız seyircilerinizle doğrudan göz teması kurun. Sizi daha dikkatli dinleyeceklerdir.

Son olarak tekrar etmek istiyorum. İngilizce sunum yapıyorum diye relative clauselar, noun clauselar, 5 satırlık cümleler ile kendinizi sıkıntıya sokmayın. Kısa, anlaşılır ve net olun.

Hadi göreyim sizi, bunu da başarırsınız siz!

Kolay gelsin,

Ayça K.

Yorumda Bulun!

Lütfen yorumunu girin!
Lütfen adınızı buraya girin