top of page
Ayça Karaman

YDS Hazırlık Kılavuzu

İngilizce konusunda öğrencilerin en sıklıkla sorduğu sorulardan biri ülkemizde İngilizce bilgisini ölçmek adına yapılan YDS sınavı.

Öncelikle netleştirmek istediğim bir konu var: YDS, İngilizce kullanım becerisini ölçmüyor. Bu yüzden ana dili İngilizce olan birini YDS’ye soksanız muhtemelen çok fazla soruyu rahatlıkla yapamayacaktır. Esas İngilizce yeterliliğinizi ölçmek ve uluslararası arenada belgelemek isterseniz ielts veya TOEFL gibi sınavlara girmeniz daha doğru olur. İngilizce dil yeterliliği çoktan seçmeli bir testle ölçülemez. Ölçme-değerlendirme prensibine aykırı bir kere ama ne yapalım ki bizden istenen YDS puanı.


YDS'ye hazırlanıyor musun?

  • Evet hazırlanıyorum

  • Hayır henüz düşünüyorum


O zaman YDS’ye nasıl hazırlanmalı?

Birincisi hedefinizi iyi belirleyin. Yani İngilizce’nizi okuma-yazma-dinleme-yazma becerileri açısından geliştirmek istiyor ve bunu belgelemek istiyorsanız, bunun YDS’ye hiçbir katkısı olmaz. İngilizceniz iyiyse YDS’den ortalama üstü bir puan alabilirsiniz ama süper İngilizcem var kesin full yaparım diye bir şey söz konusu değil.


Hedefinizi belirlediniz. Yüksek bir YDS puanı elde etmek istiyorsunuz. O zaman size tavsiyem tamamen sınava yönelik çalışma yapmanız. Peki ama nasıl?


Ben daha önce Cesur Öztürk’ün kitaplarını kullandım. Bence gayet başarılı. Bol sınav taktiği ve Türkçe-İngilizce karşılaştırmalı sınava yönelik anlatımları veriyor. Bir tane ana konu anlatımlı kitap edinip konulara detaylıca çalışmak gerekli. Hiç İngilizce bilmeyen bile bence sistematik bir çalışmayla istediği puanı alabilir.


ELS/LYS gibi dersi setleri de aşağı yukarı aynı mantığa sahip. Sınavda başarılı olmak için konu anlatımlı bir kitaptan konu çalıştıktan sonra bol soru çözmek yapılabilecek en mantıklı şey.



YDS üzerine olan kaynakların hemen hemen hepsi kelime listesi verir. Oturun ezberleyin çünkü o kelimelerin çıkması tamamen YDS’yi hazırlayanların isteğiyle alakalı. Yani bir soruda bizim A1 diyeceğimiz seviyede kelimelerden soru çıkarken diğer bir soruda C2 diyeceğimiz seviyede 3 kelime çıkabiliyor. İngilizce’yi çok seviyorsanız kitap okuyup film de izleyebilirsiniz ama sınav adına çok yardımcı olmayacaktır. Onun yerine oturup çıkmış kelimeleri cümle içinde kullanmaya çalışmanız daha faydalı olacaktır. Unutmayın, amacınız İngilizce öğrenmek değil ağırlıklı olarak taktiğe dayanan bir sınavdan yüksek not almak.


YDS ve eski versiyonları dahil çıkmış soruları çözün, çalışın, ezberleyin, içselleştirin. Sınavın mantığına aşina olmak için bu çok işe yarar.


Youtube’da YDS ile ilgili bir sürü video var. Hem soruları nasıl çözmemiz gerektiğini hem de stratejileri anlatan videoları şöyle bir izleyin. Bu videolara boğulmaya gerek yok ama genel bir fikir almak adına izleyebilirsiniz.


Daha da çalışayım diyorsanız grammar kitaplarından bol bol çalışma yapabilirsiniz. Azar serisini ve Grammar in Use’u bu çalışma için tavsiye edebilirim.


Not: İnternette ne tavsiyeler verilmiş diye şöyle bir baktım da herkes boşverin sınava çalışmayı İngilizce kitap okuyun, film izleyin falan denilmiş. Şahsi tavsiyem sınava çalışmak için kısıtlı vaktiniz varsa bunları yapmak yerine oturun Cesur Öztürk‘ün kitaplarını çalışın ve bol bol test çözün. Yok benim çok vaktim var İngilizcem de gelişsin diyorsanız o zaman film de izleyin, kitap da okuyun, şarkı sözü de çalışın. İngilizce’niz iyiyse, biraz strateji çalışın çünkü ihtiyacınız olacak. Yok sıfırdan başlıyorsanız dümdüz strateji kasın.

Bol şans! Ayça

0 yorum
bottom of page