Sertifikalar Ne İşe Yarar?

Bütün üniversite öğrencileri öyle veya böyle sertifikaların peşinde koşuyor. Peki biriken bu sertifikalar tam olarak ne işe yarıyor? Bunu konuşmadan önce sertifikaların fonksiyonuna ve işveren gözündeki anlamına bakmak gerekir.

Sertifikaların Fonksiyonu

Bir sertifika almak demek bir konuda bir yeterliliğe ve/ya yetkinliğe sahip olduğunuzu belirtir bir belgedir. Bir sertifikaya sahip olmak demek bir konuda o sertifikaya sahip olmayan kişilerin sahip olmadığı bir tüden bilgi, beceri ve yeterliliğe sahip olduğunuzu gösterir. Bu yüzden de bir sertifikanın işinize yarayıp yaramayacağını ölçmek için aslında sizin hakkınızda o sertifikaya sahip olduktan sonra farklı olarak neyi bildiğinizi, neyi becerebildiğinizi veya ne tür bir yeterliliğe sahip olduğunuzu sorgularsanız anlayabilirsiniz. Örneğin zaten sular seller gibi İngilizce konuşan biri iş başvurusunda X kurumundan İngilizce kursu sertifikası almaya ihtiyaç duymaz. Eğer yeterliliğini ispatlamak için gerekli bir durum olursa da ya sözlü mülakata girere ya da ielts/TOEFL puanı kullanır.

Aslında bu mantıkla sertifikalar ikiye ayrılır: İşe yarayan ve işe yaramayan sertifikalar

İşe Yarayan Sertifikalar

  • Uluslararası veya oldukça prestijli bir kurumdan alınmış,
  • Uzun süreli ve pratiğe dayalı bir eğitim sonucunda alınan,
  • Bir alanda uzmanlık iddia edebilmek için çeşitli kurumlarca gerek duyulan,
  • Formal ve geçerliliği olan kurumlarca yapılan sınavlar sonucunda edinilen

sertifikaların hepsi işe girişte veya terfide işinize yarar. Ancak daha önceden söylediğim gibi aldığınız sertifikanın belgelediği bilgi, beceri ve yeterliliğe sahip olmanız gerekir. Özellikle de iş bulmanın giderek zorlaştığı günümüzde daha siz sahip olduğunuz sertifikanın sizde gerçekten ne kattığından emin değilseniz o sertifika size çok da bir şey katmaz. Üstelik bir sertifikaya sahip olmadan da iş dünyasında sertifikalıymışçasına ilerleyebilmenin bir sırrı var. Onu da birazdan anlatacağım.

İşe Yaramayan Sertifikalar

  • Kişisel gelişim konferansı katılım sertifikası,
  • İngilizce A1, A2, B1 vs. düzeyi sertifikası,
  • Bilgisayarda Photoshop vs. biliyorum sertifikası,
  • Liderlik, etkili konuşma vs. gibi sertifikalar

işse yaramaz. Beni yanlış anlamayın, bu eğitimler işinize yaramaz demiyorum ama bu eğitimler sonucunda size verilen sertifikalar büyük ihtimalle özgeçmişinizi kalabalık göstermek dışında fazlaca bir işe yaramaz.

Peki Ne İşe Yarar?

Öncelikle işsizlik korkusuyla panikleyip çılgınlar gibi o sertifikalı eğitimden bu sertifikalı eğitime koşmayın. Hem paranıza yazık olur hem de o kadar sertifika aldım, neden hala iş bulamıyorum diye bunalıma girersiniz. Şu anda sizi çalışmak istediğiniz sektörde ön plana çıkaracak tek şey üretmek. Medya sektöründe mi çalışmak istiyorsunuz, Youtube’dan para vermeden video editlemeyi ve kurgu yapmayı öğrenin ve bu alanda bir tema seçip bir şeyler üretin. Eğitim sektöründe mi çalışmak istiyorsunuz, 21. yüzyıl becerileri ile ilgili online dersler alın ve bunu alanınızda seçtiğiniz bir yaş grubuna uygulayacak ders planları hazırlayın. Bilimsel çalışmalar mı yapmak istiyorsunuz? Lisanstayken seçmeli bir yüksek lisans dersi alıp minik bir akademik çalışma yapın ve öğrenci makaleleri kabul eden bir dergide makale bastırın. Kısaca bilginin ve üretmenin peşinde olun. Öyle ki ürettikleriniz ve hayata geçirdiğiniz projeleriniz sizin portfolyonuz olsun. İnanın işverenler taşın altına elini koyan ve üreten gençler arıyor. Kimsenin yapmadığını yapın. Ortaya bir emek koyun, bir iş çıkarın ve böylece de akranlarınızdan sıyrılacak bir genç olun.

Yolunuz açık olsun!

Sevgiler,

Ayça

3 YORUMLAR

  1. Ayça Hanım merhaba,
    Birkaç yazıdır bahsettiğinizi fark ettiğim bir durum hakkında soru sormak istiyorum. Online eğitimler için güvenilir bir site Öneriniz var mıdır ?şimdiden teşekkürler

    Sent from my iPhone

    • Merhaba,
      Ben ücretsiz olanları tercih ediyorum ve açıkçası ücretli olanlardan kendim deneyimlemediğim bir yeri güvenilir olduğunu hissetsem de önermeyi tercih etmiyorum. Coursera eğitimi ücretsiz sertifikayı ücretli veriyor. Eğitimi oradan alıp Linkedin’in yetenek sınavlarını onlinedan ücretsiz alarak Linkedin hesabınıza aldığınız eğitimin yeterliliğini ekleyebilirsiniz.

Yorumda Bulun!

Lütfen yorumunu girin!
Lütfen adınızı buraya girin