top of page
Ayça Karaman

Nasıl Düzenli Biri Olunur?

Şimdi dikkatinizi dağıtan her şeyi bir kenara bırakın ve bu yazıyı %100 odaklanarak okuyun. Burada olmanızın önemli bir nedeni var. Nasıl düzenli olunur merak ediyorsunuz çünkü hayal ettiğiniz gibi bir düzene sahip değilsiniz. Zihninizde dağınık duran bir sürü mesele var. Üstelik nereden başlayacağınızı bilmiyorsunuz.

Belki odanızın bir köşesinde günlerdir mutfağa götürülmeyi bekleyen bardaklar var. Belki de bilgisayarınızın masaüstünde düzenlenmesi gereken onlarca dosya var. Çantanızın içini de şöyle bir düzenleseniz hiç fena olmaz. Üstelik ders notlarınızı düzenlemek de uzun zamandır aklınızda. Doğrusu telefonunuzda da silinmeyi bekleyen yüzlerce ekran görüntüsü ve artık kullanmadığınız onlarca uygulama var.

Bütün bu düzenlenmeyi bekleyen iş ve sorumluluklar birçoğumuz için zaman geçtikçe daha da ağır bir yük halini alıyor. Harekete geçemedikçe kendimizi suçlamaya başlıyoruz. İçimizden bir ses asla yeteri kadar düzenli biri olamayacağımızı fısıldıyor. O sırada biz de başkalarının hayatlarına bakıp zaten yeteri kadar iyi imkanlarımızın olmadığını düşünüyoruz. En sonunda ise suçluluk duygusu ve bahaneler arasında gidip gelen bir kısır döngüye sıkışıyoruz. Eğer bu döngüdeki duygular size de tanıdık geliyorsa, ihtiyacınız olan yerdesiniz.


Yapılan araştırmalar düzenli olmanın daha rahat odaklanmamızı sağladığını ve stresi azalttığını açıkça gösteriyor. İçinde bulunduğunuz kısır döngüyü kırmak ve düzenli biri olmak istiyorsunuz. Haklısınız. Nasıl düzenli biri olabileceğinizi öğrenmeye hazırsanız, not almak için kağıdı ve kalemi hazırlayın.

1. Doğru Yerden Bakın

DAĞINIK, TEMBEL VEYA YETERSİZ DEĞİLSİNİZ!

İstediğiniz kadar düzenli biri olmamanızın sebebi sizin aslında dağınık, tembel veya yetersiz biri olmanız değil. Siz dağınık, tembel veya yetersiz değilsiniz. Sadece düzenli olmak konusunda doğru pratiğe henüz sahip değilsiniz.

Gerçek şu ki birçoğumuz nasıl düzenli biri olacağımızın eğitimini almadık. Üstelik eğitimini bile almadığımız bir konuda iyi bir performans sergileyemediğimiz her an “dağınık”, “tembel” veya “yetersiz” diye etiketlendik. Bu noktada suçu isterseniz eğitim sistemine atın, isterseniz de içinde bulunduğumuz topluma. Gerçek şu ki bizi bu konuda etiketleyenler haksız.

Eğer düzenli biri olmak istiyorsanız, öncelikle size bu konuda yapıştırılan olumsuz etiketleri söküp atmalısınız. Yeteri kadar çaba göstererek gelişeceğinize gerçekten inanırsanız, düzenli biri olmak konusunda işin büyük bir kısmını halletmiş olursunuz.

2. Nereden Başlayacağınıza Karar Verin

Düzenli olmak konusunda yapılan en yaygın hatalardan biri nereden başlayacağına karar verememektir. Bu kararı vermek yerine her şeyi aynı anda düzenlemeye çalışmanın iyi bir fikir olacağını düşünebilirsiniz. Ancak altından kalkamayacağımız kadar büyük işlere girişmek sonunda daha fazla dağınıklığa ve bolca hayal kırıklığına sebep olur.

Bu arabayla yük taşımaya benzer. Eğer arabanıza taşımakta zorlanacağı kadar yük yüklerseniz, muhtemelen sizi yarı yolda bırakır. Böyle durumlarda büyük yükleri birkaç sefer yaparak taşımak, arabayı bozmaktan daha akılcı bir çözümdür.

Şimdi zihninizde dolaşıp duran ve düzenlenmeyi bekleyen her şeyi bir kağıda yazın. Aklınızdaki karmaşık fikirlerden yıkanıp ütülenmeyi bekleyen giysilere kadar küçük veya büyük her şeyi sıralayın.

Listeniz tamam mı? O halde artık nereden başlayacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Listenizdeki maddeleri tek tek bir düzene kavuşturduğunuzu bir hayal edin. Hangi maddeyi düzene koymak sizi daha mutlu hissettiriyor? Nereden başlamak daha kolay ve keyifli olacaksa oradan başlayın.

3. Sisteminizi Kurun

Düzenli olmak kilo vermeye benzer. Herkes nasıl yapılacağını aşağı yukarı bilir ve söyler. Ortalığın dağınıklığını topla, her şeyi yerli yerine koy ve bunu devamlı yap. Kulağa kolay geliyor, değil mi? Oysa pratikte işler hiç de öyle değil. Bu yüzden ben size nasıl düzenli biri olacağınızı söylemek yerine göstereceğim.

Peki nasıl düzenli biri olunur?


Düzenli biri olmak dağınıklığı toplayıp her şeyi yerli yerine koymaktan daha fazlasını gerektirir. Düzenli biri olmak için işleyen bir sisteme yani hayatınızı düzenleyecek bellir bir plan veya kurallara ihtiyacınız var. Bu plan ve kurallar aslında sizin gün içindeki alışkanlıklarınız.

Masanızı bir defa toplamak sizi düzenli biri yapmaz. Ancak her akşam yatmadan önce 5 dakika masanızın üstünü düzenlemeyi alışkanlık haline getirirseniz, daha düzenli biri olabilirsiniz.

Telefonunuzdaki gereksiz dosyaları, fotoğrafları ve uygulamaları bir defa düzenlemek sizi düzenli biri yapmaz. Ancak her ayın bir günü telefonunuzu 15 dakikalığına düzenlemeyi alışkanlık haline getirirseniz, daha düzenli biri olabilirsiniz.

Düzenli biri olmanın sırrı çok çabalamak değil iyi işleyen ve bize hizmet eden sistemlerimizdir.

“ALIŞKANLIKLARINIZ GELECEĞİNİZİ BELİRLER.” JAMES CANFIELD

Ne yapmanız gerektiğini bütün netliğiyle bildiğiniz zaman her şeyin ne kadar kolaylaşacağını hayal edebiliyor musunuz? Çok fazla çaba göstermeden hayatınızın kontrolünü elinize aldığınızı düşünebiliyor musunuz? Bugün konuştuklarımız “İşleyen Bir Sistem Nasıl Kurarız?” eğitim modülünün çok küçük bir parçası. Daha fazlasını birlikte pratik etmek için vakit varken daha önce bu eğitimi almış yüzlerce kişinin arasına hemen katılın.

Şimdi harekete geçme zamanı.


1. Adım: Üstünüze yapıştırılan olumsuz etiketleri söküp atın.

2. Adım: Hayatınızı düzenlemeye nereden başlayacağınıza karar verin.

3. Adım: Sadece size ait işleyen bir sistem kurun.


Nasıl düzenli olunur sorusunun cevabı işte bu kadar! İhtiyacınız öz disiplinse o zaman “Öz Disiplin Kazanmanın 10 Yolu” başlıklı yazıyı da mutlaka okuyun.

Kolaylıklar, Ayça

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page