Yaz geldi, yaşasın!
Hem biraz boş zaman var hem de hava güzel. Bir insan daha ne ister? O zaman hazırlanın çünkü bugün yazı verimli geçirmenin 20 yolunu anlatıyorum.
Yaz sana nasıl hissettiriyor?
Mutlu ve enerjik
Heyecanlı
Hüzünlü
Bunalmış
1. Günlük Tutun:
Bu yıl hayatıma kattığım en önemli alışkanlıklardan biri kendimi, duygularımı ve hayatımın yönünün nereye doğru aktığını kendimi yargılamadan ve başkalarına kulak asmadan nasıl gözlemleyebileceğim oldu.
Her gün olmasa da mutlaka belirli periyotlarla hayatımda olan olayları ve hissettiklerimi not alıyorum. Hem terapi gibi geliyor hem de hayattaki sınırlarımı keşfetmeme yardımcı oluyor. Hazır yazın rahatlığı ile içinize yönelebileceğiniz bir zaman varken dışarı çıkın, hayata karışın ve tecrübelerinizi kayıt altına alın.
2. Bir Konuda Uzmanlaşın:
İnternet gibi mükemmel bir kaynak elinizin altındayken kendinizi eğitmek için bir eğitmene veya kursa asla ihtiyacınız yok. İlgi alanınızda bir konu veya beceri belirleyin. Bununla ilgili Youtube’daki bütün kanalları izleyin, internetteki bütün blogları okuyun ve Eylül’e kadar bir konuda kendinizi geliştirin.
3. Sağlıklı Yaşama Adım Atın:
Hayat içinde koşturup dururken sağlıklı beslenmeye de egzersiz yapmaya da vakit bulmak daha zor oluyor. Bu yüzden nispeten daha boş zamanımızın olduğu yaz döneminde bedenimize yatırım yapmak için bir şeyler yapmak oldukça mantıklı. İster günde 1 saat düzenli yürüyüşü isterseniz de bol su içmeyi alışkanlık haline getirmeyi hedefleyin. Zaten 21 günlük bir meydan okuma alışkanlığı hayatınıza oturtmanıza büyük ihtimalle yardımcı olacaktır.
4. Kültürünüzü Artırın:
Şehrinizde turist olmaktan, klasik müzik konusunda kucağınızı eğitmeye, çevrenizdeki bütün kütüphaneleri gezmekten kült filmleri izlemeye kadar birçok alternatif aktivite ile kültür seviyenizi artırabilirsiniz. Önemli olan hangi alanda daha çok genel sahibi olmak istediğinize karar vermek. Gerisi ise biraz harekete geçmeye kalmış.
5. Yeni Arkadaşlar Edinin:
Yeni arkadaşlar edinmenin ilk kuralı bunu gerçekten istemek. Sokağa çıkın, insanlara karşı enerjinizi açın, çevrenizdekilere merakla yaklaşın ve yaz bitmeden hayatınıza yepyeni 10 insan katın.
Tek yapmanız gereken insanlarla ortak duygular paylaşabileceğiniz aktivitelere katılmak ve çevrenizdeki insanlara ilgi gösterip onları dinlemek. Böylelikle hem ön yargılarınızı kırıp yeni insanlar tanıyacaksınız hem de özgüveninizi artırabileceksiniz. Mutlaka yaz bitmeden deneyin!
6. Çocukluk Aktivitelerini Yeniden Deneyimleyin:
En son ne zaman uçurtma uçurdunuz? Peki ya ne zaman kumdan kale yapmak için saatlerinizi harcadınız? Parmaklarınızın kirlenmesine aldırış etmeden boya yaptınız mı son zamanlarda? Hayal etmesi bile çok keyifli! O zaman yaz bitmeden çocukken en sevdiğiniz aktivitelerin listesini yapın ve her hafta birer ikişer aktiviteyi arkadaşlarınızla veya kendi başınıza yaparak yazın tadını çıkarın. İçimizdeki çocukla barışmak hepimize iyi gelecek.
7. Öz Bakım Günü İlan Edin:
Tamamen kendinize ve keyfinize ayrılmış bir günü çoktan hak etmediniz mi? Sabah yataktan kalkıp en sevilen şarkıları açıp, mis gibi bir kahvaltı yapıp, ılık bir duş üstüne dizi izlerken kişisel bakım yapmak…Yazarken bile keyfim yerine geldi!
8. Aile İlişkilerine Yatırım Yapın:
Hayatınızda bulunan ama yakın ilişkiler kurmakta zorluk çektiğiniz veya sizi anlamadığını düşündüğünüz insanları anlamaya ne dersiniz? Aileler tabi ki çocuklarını sever ama bazen duygusal mesafeler bu sevgiye gölge düşürür. Bir yetişkin olarak aile bireyleri ile onların istediği konularda sohbet etmek veya onların sevdiği aktiviteleri birlikte yapmak birden ilişkileri değiştirebilir.
Bu yaz gerçek bir yetişkin olup aile ilişkilerine yatırım yapmaya ne dersin? Aklına hiçbir şey gelmiyorsa bu pazar babana bir kahve pişirip televizyon haberlerini yorumlamasına onu anlamaya çalışarak eşlik edebilir veya seni hep kızdıran küçük kardeşin ile parka dondurma yemeye gitmeyi deneyebilirsin.
9. Özgeçmişinizi Yenileyin:
Vakit varken geleceğe yatırım yapmanın en güzel yollarından biri özgeçmişini hazırlamak veya hazırsa elden geçirmek.
10. Beynine Meydan Oku:
Daha önce hiç yapmadığın bir şeyin beynini geliştireceğini duymuş muydun? Bulmaca çözmek, puzzle yapmak, resim çizmeye çalışmak veya hiç olmazsa sol el ile yazı yazmak beynini geliştirecek alıştırmalardan. İlginç değil mi?
11. Bir Kulüp Başlat:
Etrafında senin gibi yazı nasıl geçireceğinden emin olmayan birkaç arkadaşın daha varsa o zaman bu iş tamam. Tek yapman gereken pozitif bir enerji ile ekibini harekete geçirmek. İster kitap kulübü, ister oyun kulübü, ister İngilizce konuşma kulübü, isterseniz de film kulübü. Beraber bir etkinlik yapıp üzerine konuşmak hepinize iyi gelecek. Üstelik aranızdaki bağı geliştirirken sosyal becerilerinizi ilerletmenizi de sağlayacak.
12. Gönüllü Olun:
Toplumsal gönüllülük hem duyarlılığınızı hem de sosyal becerilerinizi ileri bir düzeye taşır. Bulunduğunuz şehirdeki dernek, kulüp, belediye ve toplulukları araştırıp etkinliklerine gönüllü katkıda bulunarak yazı oldukça verimli değerlendirebilirsiniz. Hem kim bilir belki özgeçmişinize yazacak harika bir deneyim bile elde edebilirsiniz.
13. Hayat Becerileri Geliştirin:
Yemek yapmak, ütü yapmak, bahçecilik, dikiş gibi temel hayat becerilerini çok geç olmadan geliştirin. İnanın yaz bittiğinde iyi ki öğrenmişim diyeceksiniz.
14. Bir Blog Açın:
Bu devirde blog okunuyor mu demeden bir konuda araştırma yapıp yazılar paylaşabileceğiniz bir blog açın. Yalnız lütfen blog yazılarınız aklıma şu geldi veya aklıma hiçbir şey gelmedi, ondan bunu yazıyorum minvalinde olmasın. Bir tema üzerine kaliteli içerik üretmek için çabalayın.
15. Şehrinizdeki Yaz Etkinliklerini Takip Edin:
Her şehirde birçok ücretsiz ve eğlenceli yaz etkinliği olur. Önemli olan bunu düzenli olarak takip edebilmektir. Yaz bitmeden bu tür etkinlikleri takip edin ve yazın tadını çıkarın.
16. Kampüste Görev Alın:
İster kendi üniversitenizde isterseniz de bulunduğunuz şehirdeki üniversitelerde kampüs içi ilanları tarayın. Yaz dönemi asistanlıklar, yarı zamanlı işler ve projeler aynı sonbahar ve ilkbahar dönemindeki gibi panolara asılır. Çekinmeyin bölümlere, sekreterliklere ve üniversitenin ilgili birimlerine yaz içinde kampüste alabileceğiniz görevler olup olmadığını sorun.
17. Odanızı Yenileyin:
Çok paraya ihtiyaç duymadan odanızı yenilemeniz mümkün. Öncelikle fazlalıkları elden geçirin, bağışlanacak veya atılacakları ayırın, mobilyalarda yapılması gereken tadilatlar var ise bunları belirleyip bir sıraya koyun, en sonda da yeri değiştirilmesi gereken mobilyalar varsa değiştirin.
Bir şeyleri zaman zaman yenilemek iyidir. Hem dip köşe temizlik olur hem de enerjiniz yenilenir. Tabi ailenizden yardım istemeyi de unutmayın. Sizi istekli görürlerse destek olacaklardır.
18. Yeni Döneme Hazırlanın:
Yazın ders çalışmak ilk akla gelen aktivitelerden değil ama yeni döneme biraz hazırlık yapmak yeni dönemin yükünü ilginç bir şekilde hafifletebilir. Erişiminiz varsa gelecek dönem alacağınız derslerin okumalarını edinin ve dönem başlamadan yavaş yavaş okumalar yapıp notlar alın. Vakit varken stratejik bir şekilde ama keyifle ders çalışın.
19. Daha Önce Hiç Gitmediğiniz Bir Yere Gidin veya Hiç Yapmadığınız Bir Aktiviteyi Deneyin:
Uzun zamandır aklınızda olan ama hiç gitmediğiniz kafeyi, müzeyi veya bölgeyi deneyimleyin. Hiç yapmadığınız bir aktiviteyi bu yaz bitmeden yapılanlar listesine ekleyin.
20. Şehirdeki Hayvan Dostlarınıza Vakit Ayırın:
Kuş, kedi, köpek fark etmeksizin bir şeyler yapmak için harekete geçin. İsterseniz hayvanlar için kartondan ev yapın, isterseniz mahallenizdeki belli köşelere su kabı bırakın. İmkanınız varsa hayvanları beslemek için uygun fiyatlı yiyecekler hazırlayın. Konu ile ilgili yardıma ihtiyacınız varsa en doğru şekilde hayvanlara yardımcı olabilmek adına araştırma yapın.