top of page
  • Ayça Karaman

Yatay Geçiş Nasıl Oluyor?

Herkesin aklında aynı soru. Yatay geçiş nasıl yapılıyor? Aslında tek tek anlatınca o kadar da karışık olmayan sistem hakkında o kadar çok kirli bilgi var ve o kadar kafa karışıklığı var ki sizin için işi tane tane anlatmaya karar verdim.

Yatay Geçiş Nedir?

Yatay geçiş üniversite öğrencilerine kurum içi veya kurumlar arası geçiş yapmalarına olanak veren bir sistemdir. Yani bölümünüzden veya üniversitenizden memnun değilseniz yatay geçiş sistemi ile istediğiniz bölüme ve/ya üniversiteye geçiş yapabilirsiniz. Ben bugün sizi konunun ana hatlarıyla bilgilendirmeyi istiyorum ama siz yine de doğru adımları attığınızdan emin olmak için YÖK’ün konu ile ilgili açıklamalarını baz almalısınız.

Kurum İçi Yatay Geçiş Nasıl Oluyor?

Kurum içi yatay geçiş yapabilmek için yerine getirmeniz gereken bazı koşullar vardır. Ayrıca her üniversite yatay geçiş için kontenjanlarını da açıklar. Yani henüz üniversiteye başlamadıysanız ama istediğim bölüm/üniversite olmazsa nasılsa yatay geçiş yaparım diyorsanız bunun %100 garanti bir şey olmadığını şimdiden bilmenizi isterim. Geçelim kurum içi yatay geçiş konusunda temel koşullara.

  • Başvuruda bulunmak için üniversitenizde hazırlık hariç en az bir yıl okumuş olmanız gerekmektedir.

  • Farklı puan türü ile öğrenci alan bir bölüme yatay geçiş yapabilmeniz için o puan türündeki puanınız en düşük taban puanının üstünde olması gerekmektedir.

  • %100 yabancı dil ile eğitim yapan bir programa geçmek için dil yeterliliğinizi başvuru sırasında istenen şekilde belgelemeniz gerekmektedir.

  • Başvurularda belirtilen ortalamayı tutturmanız gerekmektedir.

  • Disiplin cezası almamış olmanız gerekmektedir.

Bu dört madde aslında işin özeti ama YÖK’ün yönetmeliklerinden daha detaylı inceleme yapmanızı öneririm çünkü bu yönetmeliklerin hem son hali kabul edilir hem de bir koşulun sağlanmaması halinde bazı bölümlerde alternatif koşullar da belirtilir. Hepsini her üniversite ve bölüm için tek tek yazmam mümkün olmayacağı için ve doğru bir yönlendirme yapmak istediğim için sizi bu temel maddeler bilgilendirmeyi tercih ediyorum.


Kurumlararası Yatay Geçiş Nasıl Oluyor?

Kurumlararası yatay geçiş aynı bölümü farklı bir üniversitede okumanızı sağlayan bir yatay geçiş türü. Kurumlararası yatay geçiş iki şekilde yapılabiliyor: Genel Not Ortalaması (GNO) ile ve Merkezi Yerleştirme Puanı ile. Tabi ki bunların da bazı koşulları var. Bunları da sırayla inceleyelim.

Genel Not Ortalaması (GNO) ile Yatay Geçiş Koşulları:

  • Kurumlarası yatay geçiş yaparken genel not ortalamasına göre başvuruda bulunacaksanız, eşdeğer bir diploma programına geçiş başvurunda bulunmanız gerekmektedir.

  • GNO ile başvuruda bulunmak için üniversitenizde hazırlık hariç en az bir yıl okumuş olmanız gerekmektedir.

  • GNO ile başvuruda bulunmak için son iki yarıyıldan önce başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

  • %100 yabancı dil ile eğitim yapan bir programa geçmek için dil yeterliliğinizi başvuru sırasında istenen şekilde belgelemeniz gerekmektedir.

  • Başvurularda belirtilen ortalamayı tutturmanız gerekmektedir.

  • Disiplin cezası almamış olmanız gerekmektedir.

Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş Koşulları:

  • Merkezi yerleştirme puanı ile geçiş yapmak için, sınava girdiğiniz yıl aldığınız puanın başvuruda bulunacağınız bölümün aynı puan türünde en düşük taban puanına denk veya üstünde olması gerekmektedir.

  • Bu puan türüyle başvuruda bulunmak için beklemenize gerek yoktur. Hazırlıkta veya son sınıftayken de başvuruda bulunabilirsiniz.

  • Disiplin cezası almamış olmanız gerekmektedir.

Umarım konu ile ilgili sizi aydınlatabilmişimdir. Daha detaylı bilgi için üniversitenizin öğrenci işleri ile iletişime geçebilirsiniz. Sevgiler, Ayça

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page