top of page
  • Ayça Karaman

Üniversiteye Yeni Başlayanlara Hayat Kurtaracak Tavsiyeler

Tebrikler! Artık üniversitelisin. Aramıza hoş geldin.

Belki en çok istediğin o bölümü kazandın belki de yatay geçişin yollarını aramaya şimdiden başladın. Her nerede duruyorsan çok doğru bir yerdesin. Bu yazı ilk yılını muhteşem bir yıla dönüştürebilir.


İlk hafta derslere git ve bütün oryantasyonlara katıl:


Bütün üniversitelerin ilk haftası yeni gelen öğrencileri okulu tanıtmak üzere oryantasyon programları ile geçer. Öğrenciler derse gitmek yerine okulu, kampüsü, kulüpleri ve hocalarını tanırlar. Kimileri ilk hafta ders pek olmayacağı için okula gitmese de aslında ilk hafta okulda olup bu tanıtım programlarına katılmak gerekir. Ayrıca bir daha kaç kere üniversiteli olacaksınız. Tadını çıkarın yahu!

İdeal çalışma alanını gözüne kestir:


Sınav haftası geldi mi bütün güzel ders çalışma mekanları üst dönemler tarafından parsellenir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için hazır ortalık sakinken ideal bir çalışma alanı beğenip akılda tutmakta fayda var.

Akademik danışmanınla ve bölüm asistanlarınla tanış:


Çoğu öğrenci akademik danışmanını ve bölüm asistanlarını tanımaz ama bu insanlar hayat kurtarır hayat! O yüzden okula başladığınız maksimum 1 ay içerisinde bu insanlarla tanış. Hatta bu insanların seni hatırlamasını sağla. Ara sıra asistanların odasına uğra, selam ver ve soru sor. Bir süre sonra bu maddenin önemini anlayacaksın.



Kütüphanenin imkanlarını öğren:


Üniversite kütüphaneleri gizli hazinelerle dolu ve pek çok imkana sahip. Mesela üniversitenin ağı içerisinden erişebildiğin bütün online kaynaklara kampüs dışı da erişebilirsin ve bunun için gerekli proxy ayarları genelde kütüphanenin sitesinde olur. Popüler süreli yayınlar yani D&R gibi kitapçılarda para ile alabileceğin pahalı dergiler kütüphanede bulunur. Üniversite kütüphaneleri birbirleriyle anlaşmalıdır. Bu yüzden kendi kütüphanen üzerinden başka bir kütüphaneden kitap sipariş edip kullanabilirsin. Kütüphanenin interneti genelde okulun en hızlı internetine sahiptir. İngilizce’ni geliştirebileceğin romanlar ve dergiler kütüphanede bulunur. Bu yüzden kütüphane dostundur. Kıymetini bil!

Sosyal aktivitelere katıl:


Üniversitenin amacı seni hayata hazırlamak ve mezuniyet sonrası sevebileceğin bir mesleği sana kazandırmak olmalı. Ve hayat da derslerden ibaret değil. Bu yüzden tavsiyem dersler yoğunlaşmadan bütün sosyal aktiviteleri deneyip 1-2 ay içerisinde düzenli olarak vakit ayırabileceğin bir sosyal kulüp edinmen. Böylelikle hem sosyalleşebilir hem de zamanını iyi yönetmeyi öğrenebilirsin.

Psikolojik desteği ihmal etme:


Eğer şehir dışında okuyorsan kendini depresif hissedebilirsin. Aileni ve arkadaşlarını özleyebilir veya yeni geldiğin bu şehre alışmakla ilgili sorunlar yaşayabilirsin. Bu çok normal ve aslında böyle bir durumda yalnız değilsin. Desteğe ihtiyaç duyduğunu hissettiğinde tavsiyem üniversitenin psikolojik destek birimini bulup onlarla iletişime geçmen. Onlar seni en doğru şekilde yönlendirecektir.

Sabahlamaya hazır ol:


Lisede çok çalışkan olup da asla sabahlamayan ben üniversitede de sabahlamam sanıyordum ama yanılmışım. Sınav dönemi öncesi kafeinleri hazırlayın çünkü ne yaparsanız yapın o ödevler yetişmeyecek ve o sınava çalışmak hiç bitmeyecek. Yalnız da sabahlayacaksın arkadaşlarla da ama emin ol sonra bugünleri yüzünde bir gülümsemeyle hatırlayacaksın.

Arkadaşlarını iyi seç:


Zamanında benim de içinde bulunduğum bir grup üniversite öğrencisinin en sık yaptığı hata arkadaşlarını aynı sınıfta olan insanlar arasından seçmek. Evet aynı dersi alan insanlar bir süre sonra arkadaş oluyorlar bu çok doğal ama üniversite böyle bir şey değil. Eğer ilk baştan arkadaşlarını sadece sana fiziksel olarak yakın insanlardan seçersen sonra aranızdaki uyuşmazlıklar ortaya çıktıkça üzülüp arkadaşsız kalabilirsin. Bu yüzden tavsiyem seninle aynı şeylere değer veren, benzer aktivitelerden hoşlanan ve senin sınırlarına saygı duyan insanları arayıp bulman. Nereden mi bulacaksın peki? Kampüse karışacaksın, aktivitelere gideceksin, kulüplerde vakit geçireceksin.

Yardım iste:


İlk dönem bilmediğin bir sürü şey olacak. Kendini kötü hissetmek yerine yardım istemen en iyisi. Akademik konuları hocalarına, bölümle ilgili konuları sekreterlere, dersleri ise üst dönemlere sormak iyidir. Çoğu zaman bir konuyu sana en iyi öğreten dersin hocası değil bir arkadaşın olacak.

Ortalamanı yüksek tut:


İlk yıl biraz gezeyim sonra ortalamamı toparlarım deme. Bu ortalama denilen şey öyle acımasız ki bir tane F’le yerle bir olur da 3 tane AA ile zor toparlanır. Bu yüzden iyisi mi sen baştan işi sıkı tut. İnan üniversitenin sonraki yılları çok daha eğlenceli.

Tadını çıkar:


Ve son olarak kampüsün, arkadaşlığın ve üniversiteli olmanın tadını çıkar. Bol bol gez, öğren, dene ve yaşa.

Eminim önünde çok güzel yıllar var. Bol şans ve başarılar! Sevgiler, Ayça

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page