top of page
  • Ayça Karaman

Üniversiteliler İçin Yetişkinliğe Geçiş Rehberi

18 yaşını doldurdunuz veya biraz daha büyüksünüz. Tebrikler, yetişkinlik dünyasına hoş geldiniz. Siz isteseniz de istemeseniz de resmi olarak çocukluk bitti ama endişelenmeye gerek yok. Birazcık yetişkinlik stratejisi ile hayatınızın bundan sonrasını da keyifle geçirmek mümkün.

İşte Size Yetişkinliğe Geçiş Rehberi


Yetişkinlik hayatına hazır mısın?

  • Evet hazırım

  • Hayır hiç hazır değilim


Madde 1: Geleceğe yatırım yapmayı alışkanlık haline getirin


“Hayat bir gündür, o da bugündür.” sözü çok üzgünüm ki yalan. Sosyal medya ısrarla hayatınızı yaşamanızı ve içinde bulunduğunuz günün tadını çıkarmanızı size empoze etse de bu durum yalnızca kısmen doğru.


Yetişkinlik demek gelecek için stratejiler geliştirmek demek. Günün içinde tabi ki keyif aldığınız, mutlu olduğunuz ve enerjinizi artıran şeylere zaman ayırın ama planlı ve hatta disiplinli çalışmayı da alışkanlık haline getirin. Ya da siz bilirsiniz, getirmeyin. 20’lerin sonuna geldiğinizde ve önünüzde koca bir ömür varken hala bir yerde dikiş tutturamamak ve hiçbir şeye sabır etmemiş olmak sizi pişman etmeyecekse gününüzü gün edin. Karar sizin.



Madde 2: Sağlıklı iletişim kurmayı ve insanlarla duygusal bağ kurmayı öğrenin


Yetişkinlik hayatında tatmini ve kaliteyi artıran şeylerin başında özellikle kaliteli insan ilişkileri geliyor. Eğer hala uzun süreli göz teması kurmaktan çekiniyorsanız, karşınızdakinden çok konuşuyorsanız ve ilgi ile dinlemeyi beceremiyorsanız bu konudaki kitaplara, youtube videolarına ve bloglara biraz vakit ayırın. Bu saatten sonra sizin için para kazanmak kadar önemli olması gereken bir başka şey de sevinçlerinize ortak olacak ve sevinçlerine ortak olacağınız dostlar biriktirmek.

YETİŞKİNLİK HAYATINDA TATMİNİ VE KALİTEYİ ARTIRAN ŞEYLERİN BAŞINDA ÖZELLİKLE KALİTELİ İNSAN İLİŞKİLERİ GELİYOR.

Madde 3: Sınırlarınızı nezaketle çizmeyi öğrenin


Hayır demeyi bilmek önemli ama esas önemli olan bunu nasıl nezaketle yapabileceğinizi öğrenmek. Bunun aslında ne kadar zor bir şey olduğunu görmek isterseniz, bir hafta kadar insanlara sesinizi yükseltmeden, surat asmadan ve pasif-agresif davranmadan kendi istediklerinizi ifade edebilmeyi deneyin. İstediğiniz ve istemediğiniz şeyleri mantıklı sebeplere dayandırıp argümanlarınızı güçlendirmeyi ve bu argümanların arkasında sıkıca ama nezaketle durmayı bir alışkanlık haline getirin.


Madde 4: Sevdiğiniz insanlara bunu hissettirin


Yıllarca herkese eşit davranmaya çalışıp bu konuda hayal kırıklığına uğrayan biri olarak insanları size karşı tutum ve davranışlarına göre kategorize etmenin daha doğru olacağını söyleyebilirim.


Tabi ki ilk adımı pozitif, dostça ve güler yüz ile atın ve gözlemleyin. Sizi seven insanlar size şefkatle ve sevgiyle bakarlar, halinizi anlattığınızda büyük çoğunlukla anlarlar ve sizinle duygularınızı paylaşırlar. Bunu yapmıyorlarsa veya yapamıyorlarsa ya sizden pek haz etmiyorlardır ya da henüz yeteri kadar olgunlaşmamışlardır. Siz sevgi dolu olgun insanları çevrenizde tutmaya bakın ve onlara da sevginizi hissettirin.


Madde 5: Çocukluktan gelen korkularınızı bir kenara bırakın


Korku ile adım atmak sizi en başta özgüvensiz yapar. İnsanlar da özgüvensizliği kolaylıkla anlayabilirler. Bir yetişkin olarak çizmek istediğiniz imaj gerçekten bu mu? Zannetmem. Yaşınız küçükken her ne olduysa oldu. Artık korkmanın değil hayatı keyifle ve özgüvenle deneyimlemenin zamanı. Eğer bunun üstesinden kendi başınıza gelemiyorsanız ve sürekli korkularınızdan bahsetiyorsanız, tavsiyem en kısa zamanda bir uzmandan yardım almanız.

ARTIK KORKMANIN DEĞİL HAYATI KEYİFLE VE ÖZGÜVENLE DENEYİMLEMENİN ZAMANI.

Madde 6: Öğrenmeye durmaksızın devam edin


Entelektüel birikimize yatırım yapmayı sakın ama sakın durdurmayın. Kitap okuyun, film izleyin, sohbet edin, seminerlere katılın. Öğrenmeye açık olun. Hayattaki gerçek potansiyelinizi keşfetmek için kendinize yatırım yapın.


Madde 7: Farklılıklarınız ile barışın ve sizi siz yapan özelliklerinizi kucaklayın


Çok mu meraklısınız? Ruhunuz mu çocuksu? Sosyalleşmek her zaman hoşunuza gitmiyor mu? Kim ne derse desin, sizi siz yapan özellikleriniz ile barışın. Yaptığınız şey her ne ise içinizi huzur ve sevinç ile dolduruyorsa doğru yolda olduğunuzu huzursuzluk yaratıyorsa üzerine biraz daha düşünmeniz gerektiğini unutmayın. Kendinizle barışırsa yolunda ilerlerken kimseyi de eleştirmeye, düzeltmeye veya değiştirmeye çalışmayın.


Madde 8: Acele etmeyin ve zamanın peşinden koşmayın

KENDİNİZİ BAŞKALARI İLE KIYASLAMAYI BİR KENARA BIRAKIN VE TÜM ZAMANLARIN EN DOĞRU ZAMAN OLDUĞUNU UNUTMAYIN.

Bana en çok gelen mesajlar hep “Sizce X için geç mi?” olabilir. Zaman sadece biz insanlar için ve hepimizin zamanı özel. Arkadaşınız için yüksek lisans eğitimi zamanı sizin için başka bölümü baştan okumak zamanı olabilir. Kendinizi başkaları ile kıyaslamayı bir kenara bırakın ve tüm zamanların en doğru zaman olduğunu unutmayın.


Madde 9: Kendi ihtiyaçlarınızı öncelikli olarak tutun


Kafanız karışıksa karışıktır. Zamana ihtiyacınız varsa zamana ihtiyacınız vardır. Üzgünseniz üzgünsünüzdür. Fedakarlık iyi hoş ama hayatta kendi ihtiyaçlarınızı ve özellikle de duygusal ihtiyaçlarınızı göz ardı ederseniz bir yerden patlak verirsiniz. Bunun önüne geçmek için kendi ihtiyaçlarınızı tanımak ve öncelikli tutmak önemlidir.


Madde 10: Her zaman doğruları dile getirin

GERÇEK DUYGU VE DÜŞÜNCELERİNİZİ EĞİP BÜKMEYİN.

Bahsettiğim şey yalan söylememenin ötesinde bir şey. Yetişkinlik dünyasında kimse kimseyi kolay kolay kandıramaz. Bu yüzden doğru, dürüst, samimi ifade edilmeyen durumlar sizi zor duruma sokar. Siz siz olun kimseye ayıp olur, yanlış anlar, istediğimi yapmaz, hayatımı zorlaştırır gibi sebeplerle doğruları söylemekten kaçınmayın. Gerçek duygu ve düşüncelerinizi eğip bükmeyin.


İşte bu kadar, artık bir adım önde bir yetişkinsiniz. Sevgiler, Ayça

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page