top of page
  • Ayça Karaman

Üniversite Ödevleri Nasıl Hazırlanmalı?

Üniversite ödevleri liseden oldukça farklı. Ben de bugün size tek tek üniversite ödevleri nasıl anlatılır anlatmak istiyorum. Eğer önünüzde yazmanız gereken bir makale, uygulama raporu, vaka analizi, makale derlemesi, literatür taraması, açıklamalı bibliyografya veya proje raporu varsa bu yazı tam size göre.

Şimdi öncelikle bütün muhtemel ödevleri sizin için adapte ettiğim bir tablo ile özetlemek istiyorum. Tablonun orijinalinizi burada bulabilirsiniz. Ben tabloda tabi ki değişiklikler ve adaptasyonlar yaptım. Özellikle amaç ve içerik kısımları çok işinize yarayacaktır. Format konusunda ise tavsiyem ödevi veren hoca ile yine bir kontrol etmeniz çünkü bazen formatlar belli sebeplerle değişiklik gösterebilir.


Üniversite ödevleri ile ilgili konseptlerimizi iyice bir içselleştirdiysek şimdi işin pratikte nasıl ilerleyeceğini hep beraber konuşabiliriz. Biliyorum üniversitede zaman hep kısıtlı ama iyi bir üniversite ödevi hazırlamanın en işe yarar sırlarından biri ödevi hazırlamaya erken başlamak. Ödev türünüz belli olduktan sonra 6 adımda ödevinizi hızlı ve keyifli bir şekilde hazırlayabilirsiniz.



Adım 1: Plan Yapın

Ödevi yeteri kadar zaman varken planlamak hem son dakika panik yapmanızı engelleyecek hem de düzgün bir şekilde çalışma yapmanızı sağlayacaktır. Plan yaparken öncelikle ödevin yüzdesine, ortalamanıza ne kadar katkıda bulunacağına ve aşağı yukarı ne kadar zamanınızı bu ödev için harcamayı istediğinize bakın. Ardından ödevin formatında kaç kısım olduğuna ve bu kısımların ortalama kaç sayfaya karşılık geleceğine bakın. Kendinize bir ilk tarih bir de son tarih koyun. İlk tarihe kadar ödevin ön çalışmasını yani makale bulmak okuma yapma ve taslak oluşturma kısmını tamamlayın. Son tarihe kadar da bilgisayarın başında yazma işini tamamlayın.

Adım 2: Eleştirel Düşünün

Ödevi türü eğer analiz, değerlendirme, tartışma gibi gerekliliklere sahipse eleştirel düşünme becerilerinizi ortaya koymanızı gerektirecektir. Bir ödev kapsamında eleştirel olarak incelediğiniz bir kaynağı anlamak için kendinize şu soruları sorabilirsiniz:

  • Sonuçlar/ Tartışma kısmında ifade edilen fikirler literatürdeki hangi metodolojiye/ yaklaşıma/ bakış açısına ait?

  • Yazarın çalışmasında kullandığı konseptlerin tanımları neler?

  • Yazar veriyi nasıl toplamış ve argümanını desteklemek için sonuçları nasıl sunmuş? Veriler güvenilir ve genellebilir sonuçlara sahip mi? Literatürde bu çalışmayı destekleyen veya çürüten başka çalışmalar mevcut mu?

  • Yazarın odaklandığı konu başlıkları neler? Neden bu konu başlıklarına odaklanmış?

  • Yazarın konuya ve verilerine yaklaşımları nasıl? Sonuçlar dengeli, mantıksal ve başka çalışmalarla iyi bir şekilde mi anlatılıyor?

  • Bu çalışma literatüre ne katmış? Yeni bir sonuç mu? Önceki verileri destekleyen veya çürüten sonuçlar mı?

  • Çalışmanın kısıtlılıkları var mı? Mesela çok az katılımcı veya veri toplanmasında takip edilen süreçlerde yetersizlikler gibi.

Biliyorum biliyorum üniversite ödevlerini hazırlamadan önce şablonunu çıkarmak size çok zor geliyor ama size dost olarak acıyı söyleyeceğim: Şablonu kolayca çıkardığınız gün akademik hayatta koltuğunuzu ayırtmışsınız demektir. Belki direkt ödevi yazmaktansa şablonunu tasarlamak daha zor ama inanın ödev hazırlama sürenizi azaltacak bir basamak. Bu yüzden bu basamağı ustalaşana kadar atlamayın. Bu işte ustalaşınca da zaten atlamamanız gerektiğini kendiniz göreceğiniz için yine atlamayacaksınız.

Adım 3: Ana hat/Şablon Oluşturun

Şema oluştururken formatı kullanabilirsiniz. Diyelim ki literatür taraması yapmanız gerekiyor. O zaman gelişme kısmını şu şekilde planlamanız gerek:

  1. X’in literatürdeki önemi

    1. Destekleyici makale 1

    2. Destekleyici makale 2

    3. Destekleyici makale 3

    4. Kendi analiziniz

  2. X’in literatürde son zamanlarda daha çok önem kazanması

    1. Destekleyici makale 1

    2. Destekleyici makale 2

    3. Kendi analiziniz

  3. X’in önemine karşıt görüşler

    1. Destekleyici makale 1 ve 2

    2. Karşıt makale 1, 2, 3

    3. Kendi analiziniz


Adım 4: Bilgi Toplayın

Ödevin ana hatlarını oluşturmadan önce zaten dersten bilgileriniz olmalı ve üstüne de okuma yapmış olmalısınız. Elinizde ödevin ana hatlarının bir şablonu olunca literatürü tararken veya verilerinizin üzerinde çalışırken her maddeyi destekleyen bilgiyi o maddenin ana hat üzerindeki numarası ise kodlayın. Örneğin bir makalede hem “X’in literatürdeki önemi” hem de “X’in literatürde son zamanlarda daha çok önem kazanması” konuları tartışılıyorsa bu makalenin ilgili kısımlarını 1 ve 2 ile kodlayabilirsiniz. Böylelikle referans vermeniz gerektiği durumlarda bu kodlama sayesinde daha hızlı ilerleyebilirsiniz.

Adım 5: Yazın

Size tavsiyem öncelikle bir ilk taslak yazmanız. Çok detaya boğulmaktansa ana hat üzerinden bütün verileri ham haliyle kağıda dökerseniz ardından eleştirel düşünme becerilerinizi kullanarak analiz-sentez yapmanız daha kolay olur. Yazarken giriş ve sonucu en son yazmak da işinizi hızlandırabilir. İlk taslağınız bittikten sonra kendi argümanlarınızı, fikirlerinizi ve yorumlarınızı bir bütünlük içerisinde ödeve ekleyin. Unutmayın pek çok ödev sizin konu ile ilgili yorumunuzu ister. Sadece bildiri yazar gibi olan biteni raporlarsanız muhtemelen hocanız konu hakkında ne düşündüğünü yazmamışsın diyecektir.

Adım 6: Son Kontrolleri Yapın

Son olarak ödevi bitirir bitirmez teslim etmeyin. Gözden kaçırdığınız bir şey var mı? Mekanik gereklilikler yerine getirilmiş mi? Organizasyon veya kelime seçimi ile ilgili düzeltmeler gerekir mi? Referansları doğru bir şekilde verdiniz mi? Bütün bunları tekrar kontrol edin. Unutmayın içerik olarak çok iyi yazılmış bir ödev sırf gözden kaçan minik hatalar sebebiyle özensiz olarak algılanabilir. Emeğinizin böyle bir yanlış anlaşılmaya kurban gitmemesi için özen gösterin.

Akademik Yazma İle İlgili İpuçları

  • Makaleleri doğru şekilde okuyarak not alın.

  • Yazarken cümleleriniz arasında da paragraflarınız arasında da güçlü bir bağlantı olsun. Bir argüman ortaya koyuyorsanız nedenini ve nasılını detaylandırın. Son kontrollerinizde kendi fikirlerinizi güzel temellendirip temellendirmediğinizi, literatürden fikirlerinizi destekleyecek bilgiler ekleyip eklemediğinizi kontrol edin.

  • Cümlelerinizi gereksiz yere uzatmayın ve dolandırmayın. Kelime sayısına ve formata önem verin.

  • Okuyucuyu akademik olarak fikirlerinizin doğruluğuna ikna etmeye çalıştığınız motivasyonu ile yazın. eğer bir bilgi yeteri kadar sağlam temellere dayanmıyorsa bilgiyi süsleyip püsleyip yazmak yerine bilginin temelinin yetersizliğini nedenleriyle beraber dile getirin.

  • Ödevin içinde kendi sesiniz ve duruşunuz olsun. Yazdıklarınız derleme veya özet hissi vermesin.

  • Formatı, APA veya MLA kurallarını, gerekliyse başlığı ve kapak sayfasını doğru şekilde kullanın.

  • Kağıdınız özenli ve düzenli görünsün. Ödevinize emek verdiğiniz ilk bakışta anlaşılsın.

Şimdiden hepinize bol AA’lar dilerim.

Sevgiler,

Ayça

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page