Bildiğimiz anlamda ders gördüğümüz eğitim sisteminin salgın bir hastalık sebebi ile küresel ölçüde nasıl etkilendiğini hepimiz gördük. Bildiğimiz anlamıyla eğitim sistemi bir süre daha dünyada hükmünü sürdürecek olsa bile, uzun vadede eğitimlerin online ders takibi yapabileceğimiz siteler ile ilerleyeceğini ön görmek çok zor değil. Ben de bu süreçte vaktinizi iyi değerlendirebilmeniz ve kendinize istediğiniz alanda yatırım yapabilmeniz için online ders takibi yapabileceğiniz siteleri derledim.
İstanbul Boğaziçi Enstitüsü, hukuktan bilişime sağlıktan psikolojiye kadar birçok alanda kurumsal, örgün ve online eğitim veren bir e-öğrenme platformu. Kurum, ücretli eğitimlerin yanında pek çok ücretsiz eğitim de veriyor. Birçok eğitimin sonunda katılımcılara üniversite onaylı ve uluslararası geçerliliği olan sertifikalar verdiği için rakiplerinden ayrılıyor.
Türkiye Bilimler Akademisi Açık Ders Portalı kayıt gerektirmeksizin ücretsiz olarak üniversite düzeyinde ders takibi yapabileceğiniz ve materyallere erişebileceğiniz bir platform. Tamamen ücretsiz ve bütün kullanıcılara açık.
ODTÜ kendini geliştirmek isteyen herkese ücretsiz ve açık eğitim materyalleri sunuyor. Yeni bir hesap oluşturup kullanıcı adınızla portalı kullanabileceğiniz gibi misafir girişiyle de derslere erişmeniz mümkün.
Ankara Üniversitesi açık ders malzemelerini fakülte fakülte internet ortamında paylaşıyor. Herhangi bir kayıt gerektirmeyen sistemde misafir girişi ile dosyalara erişebiliyorsunuz.
Amerika’nın ünlü üniversitelerinden MIT‘nin açık dersleri Türkçe’ye Türkiye Bilim Akademisi tarafından çevrilmiş ve kendini geliştirmek isteyen herkesin kullanımına açılmıştır. Üyelik gerektirmeyen sistemde ders seçimi yaptığınızda, portal sizi yine Tüba’nın Türkçe ara yüzüne ulaştırıyor.
Coursera online ücretsiz ders veren popüler platformlardan biri. Coursera’dan ders alabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Ancak dikkat çünkü Coursera’da pek çok dersi takip etmek ücretsizken sertifika veya değerlendirme istiyorsanız belli bir ücret ödemeniz gerekiyor. Eğer sertifika ilginizi çekmiyorsa dersi alırken “audit” yani “dersi takip et” butonuna tıklamanız gerekiyor. Sertifika ile ilgiliyseniz ve bütçeniz yok ise de “Financial Aid” yani “Burs” başvurusunda bulunarak ücretsiz sertifika almanız mümkün. Ayrıca özellikle de Corona salgını üstüne Coursera dünyanın dört bir yanından talep gönderen üniversitelerin öğrencilerine ücretsiz eğitim sağlayacağını açıkladı. Bu açıdan da takibe alınmalı.
Dünyanın prestijli üniversitelerinden ücretsiz online dersler bulabileceğiniz bir platform olan EdX sertifika almak için belirli bir ücret talep ediyor. Yine de piyasadaki en bilinen açık ders sitelerinden olan EdX‘ten sertifika ilginizi çekmiyorsa dersi alırken “audit” yani “dersi takip et” butonuna tıklamanız gerekiyor.
Tamamen ücretsiz derslerden oluşan dünyanın en büyük Açık Üniversitelerinden biri olan Open Learn‘de oldukça çeşitli dersler bulma imkanınız var. Sertifika yerine Linkedin‘de paylaşılabilen “Badge” yani “Etiket” veren site yurt dışında oldukça popüler.
Bir Google hesabı ile ücretsiz şekilde online dersler alabileceğiniz Google Dijital Atölye daha çok dijital dünyada işinize yarayacak beceriler ile ilgili dersler sunuyor.
Khan Academy aslında üniversite öncesi eğitime odaklanan bir platform. Yine de tamamen ücretsiz olan bu platformda ekonomi, finans, sosyal bilimler ve sanat gibi üniversite öğrencilerinin de ilgisini çekebilecek dersler bulmak mümkün.
İstanbul İşletme Enstitüsü hem ücretli hem de ücretsiz online açık dersler sunan bir platform. Üye olduktan sonra dersi başarıyla tamamlarsanız İstanbul İşletme Enstitüsü size bir de sertifika veriyor.
TEDed ücretsiz olarak kendinizi geliştirebileceğiniz ve genel kültürünüzü artırabileceğiniz en keyifli portallardan biri. Tamamen ücretsiz ve üyelik gerektirmeyen kolay bir ara yüze sahip.
Busuu ücretsiz olarak yabancı dil öğrenebileceğiniz ve dersler takip edebileceğiniz bir platform. 12 tane yabancı dil öğrenme imkanı sunan Busuu alternatiflerinden farklı olarak ücretsiz çok fazla materyal sunması ve ücretli versiyonunun öğrenci dostu fiyatlandırması ile ayrılıyor. Pratik ihtiyacı olanlar için aylık 10 TL altında olan gayet uygun fiyatlı bir dil pratik imkanı ve sertifika sunuyor.
Udemy de online ücretsiz ders veren popüler platformlardan biri. Ücretli dersler de sunan Udemy, fiyatlarının uygunluğu ve hem ücretli hem de ücretsiz derslerine sertifika vermesi ile rakiplerinden ayrılıyor.
Doya doya kendinizi eğitebileceğiniz ve sertifikalarla yeterliliğinizi ispatlayabileceğiniz bu platformlardan istediğinizi seçin.
Sevgiler, Ayça