Toksik ilişkilerle başınızın dertte olduğunu mu hissediyorsunuz? Aşağıdaki soruları sahip olduğunuz yakın ilişkileri düşünerek cevaplamanızı istiyorum.
Çevrenizdeki insanlarla duygularınız, düşünceleriniz ve istekleriniz hakkında korkmadan konuşabiliyor musunuz?
Çevrenizdeki insanlarla konuşurken sık sık bütün önceliğin onlar olduğu hissine kapılıyor musunuz?
Çevrenizdeki insanlarla konuşurken sizinle alay edecekleri korkusuna kapılıyor musunuz?
Çevrenizdeki insanlara uyum sağlamadığınız zaman sizi strese sokacak tepkiler veriyorlar mı?
Sık sık çevrenizdeki insanlardan daha fazla destek görmek arzusuna kapılıyor musunuz?
Eğer bu sorular ister aile bireyleriniz, ister arkadaş çevreniz isterse de sevgiliniz konusunda size fazlasıyla “evet” cevabı verdiriyorsa o zaman bu kişilerle ilişkilerinizin muhtemelen toksik olarak adlandırılan bir ilişki türü olduğunu söyleyebilirim.
RUH HALİMİZİ OLUMLU BİR YERE TAŞIMAK YERİNE DAHA DA AŞAĞIYA ÇEKEN İLİŞKİLERE TOKSİK YANİ ZEHİRLİ İLİŞKİLER DENİR.
Bu noktada bir ekleme yapmalıyım. Ben konunun uzmanı değilim ama yakın çevremdeki öğrencilerimin zaman zaman farkında olmadan toksik ilişkiler yüzünden sıkıntı çektiğine şahit oluyorum. Bu konuya da bu yüzden dikkatinizi çekmek isterim. Eğer yakın ilişkilerinizin biri bile toksik ise bir klinik psikolog ile konuşmanız yerinde olacaktır. Konu ile ilgili şahsi tavsiyelerim için ise okumaya devam.
Toksik bir ilişki içerisinde misin?
Evet ve bunun farkında değildir.
Evet ve artık bunun farkındayım.
Hayır, toksik bir ilişki içerisinde değilim.
Öncelikle toksik yani sizi duygusal ve mental olarak zehirleyen bu ilişkinin farkına varmak çok önemli. Bu konuda araştırma ve okuma yapmanız size iyi gelecektir.
Yakın ilişki içerisinde olduğunuz birinin size böylesine rahatsızlık verdiğini kabul etmek zor bir durum. Yine de bu durumun zorluğunu kabul etmek ve kendinizi daha sağlıklı bir yere çekmek için sorumluluk almanız ve çaba göstermeniz gerektiğini kabul etmek kendinizi bir nebze de olsa daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.
Duygularınızı tanımlamaya ve nazik bir biçimde doğruları söylemeye çalışın. Toksik insanlar çoğu zaman toksik olduklarının farkında olmayabilirler. Bu noktada sizi seven veya sevdiğini iddia eden bir insana ondan uzaklaşmak adına yalan söylemek yerine aranızdaki ilişkinin sizi nasıl hissettirdiğini net bir şekilde dile getirin. Eğer diyalog halindeyken öfkelenir veya kontrolünüzü kaybederseniz sakinleşene kadar ortamdan uzaklaşın.
Karşınızdaki insanın böyle davranmasının sebebinin aslında kendi travmaları ve korkuları olduğunun farkına varın. Kıskançlık yapan, sınırlayan, huzursuzlandıran insanlar aslında kendi duygularını ve korkularını size aktarmaya çalışırlar. Bu yüzden bu insanların sizi rahatsız eden davranışlarının aslında sizinle pek de ilgisi olmadığını anlamaya çalışın. En azından onlara daha az sinirlenirsiniz.
Olayları kontrol altına alabilecek gücünüz olduğunu bilin. Toksik kişileri kontrol edemezsiniz ama bu kişilere verdiğiniz tepkileri kontrol edebilirsiniz. Size nasıl davranılması gerektiğini iyi belirleyin ve yeri geldiği zaman soğuk kanlılıkla ve nezaketle beklentilerinizi dile getirin. Sizi önemsemeyen ve sizin iyiliğiniz için çabalamayan insanları da hayatınızdan uzaklaştırın.
Daha önce de söylediğim gibi eğer kendinizi toksik bir ilişki sebebiyle kötü hissediyorsanız lütfen bir uzmandan yardım alın. Bu hayat sizin hayatınız kontrolünü elinize almak için sabırla çabalayın.
Sizi seviyorum. Ayça