“Stresle nasıl başa çıkılır?” sorusunun cevabına gelmeden önce bakmamız gereken bir çalışma var.
1936 yılında bilim insanı Hans Selye, bir hormonun fareler üzerindeki etkisini anlamak için bir deney yaptı ve deneyin sonucunda fareler ciddi bir şekilde hasta oldu. Önceleri bunun hormonun etkisi olduğunu düşünmüştü ama daha sonra farelere ne enjekte ederse etsin, zavallı hayvanların hasta olduğunu fark etti. Sonucunda farelerin enjekte edilen maddeden dolayı değil, enjekte edilme sürecinde stres oldukları için hasta olduğunu ön gördü. Böylelikle yeni bir fikir ortaya çıktı: “Stres hasta eder.” Selye daha sonra bu fikri için yeni deneyler yapmaya başladı. Sonuç şaşırtmadı. Stres edici durumlara maruz kalan farelerin hepsi hasta oldu.
"STRES NE KADAR BÜYÜKSE HÜCRELER ÜZERİNDEKİ YIPRATICI ETKİSİ DE O KADAR BÜYÜKTÜR." - FRANCESC MIRALLES
Evet, stres hasta eder. O zaman stresle nasıl başa çıkılır?
Psychology Today’in “Stresle Nasıl Başa Çıkılır?”* adlı makalesine göre aslında stres vücudumuzun kortisol, adrenalin ve noradrenalin gibi hormonlarla uyarılmasının bir sonucu ve stres olduğumuzda bu uyarılma vücudumuza fazladan enerji sağlayan bir durum yaratıyor. Bu fazla (negatif) enerji ile ne yapacağımıza karar vermek ise tamamen bize bağlı. Stresi anlamladırmak ve uzun vadede işimize yarar bir hale getirmek için ise takip etmemiz gereken 4 tane adım var.
1. Stresi Fark Etmek
Stresi anlamlı bir duruma dönüştürmek için öncelikle stres olduğumuzu fark etmemiz gerekiyor.
2. Stresi Kabul Etmek
Stresi fark ettikten sonra kabul etmemiz ve bunu hissetmek için kendimize izin vermemiz gerekiyor. Stresi kabul etmek biraz sakin kalıp vücudumuzun verdiği reaksiyonları gözlemlemekle mümkün oluyor.
3. Stresin Önemini Fark Etmek
Bizi strese sokan şeyler hayatta önemli dersler çıkarmamız gereken noktalar ve bunları fark edip hayatın bize işaret ettiği konuları görmemiz gerekiyor.
4. Bir Seçim Yapmak
Stresi baskılayıp yok saymaya çalışmaktansa bizi strese sokan durumları analiz edip hayatta gerçekten nelere önem verdiğimizi görüp buralara odaklanarak ilerlemeye ve büyümeye devam etmek gerekiyor. Yani işin sırrı zor da olsa bir nevi strese karşı bakış açımızı değiştirmek. Stresi kontrol etmek yerine hayatta önem verdiklerimizi anlayarak ve seçerek olgunlaşmak yönünde bir adım atmak nihayetinde hayat yolumuzu da aydınlatıyor.
"STRES BİREYSEL BİR SORUNDUR: ONA NASIL TEPKİ VERECEĞİNİZİ YALNIZCA SİZ BİLEBİLİRSİNİZ." - BETTIE B. YOUNGS
Son yıllarda hepimiz zor ve stresli günler geçiriyoruz. Umarım bu zorluklar çabucak geçer ve biz sağlığı ve mutluluğu seçtiğimiz bir dünyada aydınlık bir hayat yolunda ilerleriz.
Herkese sağlık ve mutluluk dolu günler, Ayça