Sosyal Medyada Sorumlu Davranmak

rawpixel-600782-unsplash

Bugün üniversite öğrencilerinin geleceği için çok önemli bir konudan bahsetmek istiyorum: Sosyal medyada sorumlu davranmak!

Artık her anımızda internete bağlıyız. Laptoplar, tabletler ve telefonlar adeta 7/24 elimizde. Sürekli sağda solda yorum bırakıyoruz, güncelleme paylaşıyoruz, bir şeyleri takip ediyoruz. Peki ama sanal dünyada attığımız her adımda aslında potansiyel işverenlerimize bizi tanımaları için ipucu bıraktığımızın farkında mıyız?

Değilsek şu habere bir beraber bakalım: https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/nasa-intern-job-loss-twitter-homer-hickam-space-council-a8503241.html

Kısaca olay şu: Geçtiğimiz yıllarda bir NASA stajyer adayı, bir NASA üyesine sosyal medya üzerinden hakaret ettiği için stajından oldu.

Biliyorum ki siz hakaret etmezsiniz ama iş hakaret edip etmemekle de bitmiyor. Artık bütün işverenler sosyal medya paylaşımlarınıza şöyle bir göz atıyor. Bu yüzden geleceğiniz için sosyal medyada sorumlu davranmanızda fayda var. Hadi gelin nelere dikkat etmek gerek şöyle bir özetleyelim:

  • Öncelikle düzgün bir mail adresi almak önemli. Mümkünse adınız soyadınızla profesyonel görünen bir gmail hesabı alın. Varsa lise yıllarından kalma charismatiqboyy12@gmail.com adresinizi de çöpe atın. Okul mailinizi de kullanabilirsiniz ama okul bittikten bir süre sonra mail kullanım hakkınız kaldırılabilir ama gmail hep sizinle. Mail adresinizi stajdan yüksek lisans başvurularına kadar aktif kullanacağınızı unutmayın.
  • Maillerinizi düzenli kullanmayı alışkanlık haline getirin. Özellikle üniversiteye ilk başladığınızda nasılsa mail gelmez diye gelen maillere bakmamazlık yapmayın. Böyle yapıp da burs mülakatını kaçıran öğrenciler var. Aman siz sakın yapmayın.
  • Düzgün bir Linkedin profili açın ve sanal özgeçmişiniz ile bağlantı biriktirmeye başlayın. İnsanlarla tanıştıkça ve birlikte çalıştıkça sizlere online öneri vermelerini sağlayın.
  • Portfolyo gerektiren bir mesleğiniz varsa bir blog açıp online bir portfolyo hazırlayın. Yaptığınız işlerin sosyal medya üzerinden daha ulaşılabilir olduğunu unutmayın.
  • Blog yazıyorsanız veya video paylaşıyorsanız, yansıttığınız mesajlara önem verin. Bugün öylesine açtığınız bir blogda paylaştığınız 3-5 satırın sizi doğru yansıtmama ihtimalinin önüne geçin.
  • Instagram, Twitter ve diğer bütün sosyal platformlarda anonim bile olsanız bıraktığınız yorumlara dikkat edin. Bu hesapları şimdilik anonim kullanabilirsiniz ama yarın öbür gün kullanıcı adınızı değiştirirsiniz ve 5 yıl öncenin yorumu adınızla çıkıverir, dikkat edin.
  • Paylaşımlarınızın ofansif olmamasına yani herhangi bir gruba hakaret ve düşmanlık içermemesine dikkat edin. Sosyal medya üzerinde öylesine yazdığınız bir şeyin sizin hakkınızda bilgi edinmek isteyen insanlar tarafından görülebileceğini bilin.
  • Özellikle okulunuz, eğitim hayatınız, hocalarınız, stajınızdaki insanlar, staj ortamınız ve arkadaşlarınız ile ilgili olumsuz ve eleştirel şeyler paylaşmayın. Sosyal medya üzerinden dedikodu yapmayın. Size işe alabilece birinin önceki işvereniniz hakkında yazdığınız negatif yorumu okuyup sizi memnuniyetsiz ve kaba bir insan sanmasına fırsat tanımayın.
  • Sürekli negatif, depresif ve mutsuz şeyler paylaşmayın. Herkes pozitif insanlarla bir arada olmak ister. İmajınızı olmak istemediğiniz biri gibi yansıtmayın.
  • Olmadığınız biri gibi davranmayın veya yalan bilgiler paylaşmayın. Artık bir anda bir video veya fotoğraf ile herkese ulaşmak mümkünken bu riske hiç gerek yok. Boşuna bu riski almayın.

Kısaca sanal hayatın gerçek hayat kadar eğitim hayatınıza ve kariyerinize etkisi olacağını unutmayın. Sosyal medyada sorumlu davranın.

Sevgiler,

Ayça

Yorumda Bulun!

Lütfen yorumunu girin!
Lütfen adınızı buraya girin