Artık herkesin kurslardan sıkıldığını, İngilizce’yi bir türlü anlayıp konuşamadığını ve altı ay gibi kısa bir sürede en azından günlük hayatını sürdürecek kadar ilerleme kaydetmeyi çok istediğini biliyorum. Belki biliyorsunuz benim uzmanlık alanım yabancı dil eğitimi ve uzun zaman da çeşitli kurumlarda ve alanlarda İngilizce öğrettim. Bugün ise size hiçbir kitapta bulamayacağınız ve belki de hiçbir eğitim kurumunda anlatmayacakları pratik İngilizce öğrenme yöntemini anlatacağım.
Pratik bir şekilde olsun olmasın İngilizce öğrenme işinde ciddi olanlar mutlaka İngilizce öğrenmeyi kolaylaştıran uygulamalar ve websiteleri adlı yazıya da baksın. Çoğunuzun üniversite öğrencisi olduğunu bildiğim için kaynaklarınızı en verimli şekilde kullanabileceğiniz, tamamen tecrübelerime dayanarak gözlemlediğim, zaman ve paradan tasarruf ettiren ve ortalama 6 ay – 1 sene içerisinde konuşturan pratik İngilizce öğrenme yöntemini mantığıyla birlikte anlatacağım.
Grammar işini kendiniz halledin:
Şu bir gerçek ki İngilizce grammar yapısı oldukça kolay olan bir dil. Özellikle Türk eğitim sistemine alışkınsanız 2-3 ay gibi sıkı çalışma ile İngilizcenin tüm grammar konularını halledebilirsiniz. Özellikle tavsiyem: Essential Grammar in Use adlı kitabı kullanmanız. Bu kitapda hem bölümler tek sayfalık, hem alıştırmalar sade, hem de açıklamalara dönüp dönüp bakması kolay.
Peki neden önce grammar işini halletelim hocam?
İngilizce kurslarının yerleştirme sınavları grammar bilgisini baz alır. İster beginner olun isterseniz de intermediate bir kursun size vereceği eğitimin yöntemi ortalama olarak aynı olacaktır. Her ünitede bir tema işlenecek, belli kelimeler öğretilecek ve bir grammar konusu öğretilecek. Eğer grammar kısmını kendiniz sıkı bir çalışma ile hallederseniz aslında beginner sınıfından başlayıp sindire sindire işleyeceğiniz konuları geçir ve birkaç kur üstten İngilizce pratiğe başlama imkanı bulacaksınız.
Bunun bir dezavantajı olur mu?
Bu sorunun cevabı nereden baktığınıza bağlı olarak değişir. Eğer yavaş yavaş ve sindire sindire yabancı dil öğrenecek zamanınız varsa tabi ki en alt kurdan başlayıp üste kadar çıkabilirsiniz. Ancak zamanınız ve maddi durumunuz kısıtlıysa fazladan azim göstererek çok hızlı bir ilerleme gösterebilirsiniz.
Konuşma pratiği yapacak yerler bulun:
En iyi kurs bile haftada belli saate kadar ders işler. Kurs ne kadar iyi olursa olsun, sık sık özgüveninizi geliştirecek konuşma pratiği yapmazsanız, eninde sonunda körelirsiniz. Fark etmişsinizdir artık İngilizce konuşma kulüpleri ve konuşma grupları sıklaşmaya başladı. İster kursa gidin isterseniz de evden çalışıyor olun mutlaka düzenli olarak konuşma pratiği yapabileceğiniz bir gruba katılın.
Şehrinizde hiç mi yok? O zaman kolları sıvama zamanı. İngilizcesini geliştirmek isteyen 3-5 arkadaşı bir araya toplayın ve hatta ilan verip 1-2 yabancı öğrenciyi tavlayın, alın size kendinize özel konuşma kulübü. Hem böylelikle isterseniz bir konu belirleyip birlikte konuşabilirsiniz, isterseniz İngilizce bir film izleyip üzerine sohbet edebilirsiniz veya sadece sohbet edebilirsiniz. Üstelik hangi seviyede olduğunuzun bir önemi de yok, önemli olan biraz kulak aşinalığı biraz da özgüven kazanmak. Konuşma kulübüne düzenli katıldığınızda kısa sürede nasıl ilerlediğinize inanamayacaksınız.
İngilizce ile yaşayın:
Pratik İngilizce öğrenmek istediğinizi biliyorum. Bu konudaki en önemli tavsiyem şudur: İngilizce öğrenmek istiyorsanız, bunu gerçekten istemeniz gerek. Yoksa en pahalı kursa da gitseniz, kimse beyninize İngilizce konuşma becerisini bir çip ile entegre etmeyecek. Dil öğrenmek de bisiklete binmek, gitar çalmayı öğrenmek gibi bir beceri. O yüzden pratik yapmanız gerek.
İngilizce şarkılar dinleyin ve sözlerinin anlamına bakın, İngilizce alt yazılı İngilizce diziler ve filmler izleyin, İngilizce Youtube kanallarını takip edin, İngilizce websiteleri okuyun, Instagram’dan İngilizce öğrenmek üzerine sayfaları takip edin, arkadaşlarınızla sadece İngilizce yazıştığınız bir WhatsApp grubunuz olsun, İngilizce konuşan arkadaşlar edinin, bölgenizdeki turistik yerlere gidip turistler ile konuşun, İngilizce forumlarda yazışın, İngilizce online oyunlar oynayın, telefonunuzu İngilizce olarak kullanın, İngilizce blog yazın, Youtube’dan okuduğunuz bölümle ilgili İngilizce dersler izleyin, İngilizce kelime defteri yazın, İngilizce kelime oyunları oynayın, İngilizce podcast dinleyin. Bu işin bir üst sınırı yok. Ancak pratik bir şekilde İngilizce öğrenmek istiyorsanız, 24 saatin en az 5-6 saatini İngilizce duyarak, izleyerek, yazışarak veya konuşarak geçirin.
Kursa kayıt olun:
Formal eğitim hedefiniz varsa mutlaka iyi bir İngilizce kursuna gidin. Kendi kendinize oldukça iyi bir seviye getirebilirsiniz elbet ama bir noktada işin uzmanlarından İngilizcenize destek almak iyi olacaktır. Yine de kursa %100 bağlı kalmamalısınız. Derslere çalışarak ve sorularınızı hazırlayarak katılın. Ödevlerinizi mutlaka yapın. En önemlisi de egonuzu bir kenara bırakın. Eğer öğrenmeye açık ve alçak gönüllülükle bir adım atarsanız muhtemelen kurstan alacağınız geri dönüş çok daha iyi olacaktır.
Hangi kursa gidelim dediğinizi de duyar gibiyim. Eğer İngilizceniz iyi değilse ilk olarak Genel İngilizce Kursu diye adlandırdığımız ağırlıklı olarak günlük hayata yönelik bir kursa kayıt yaptırmanız gerekecektir. Eğer belli bir seviyede İngilizceniz var ise doğrudan ielts/toefl kurslarına da kayıt olabilirsiniz çünkü bu kurslar yoğundur. Belli seviyenin üzerinde öğrenci kabul eder ve ielts/toefl yeterliliği iyi bir yeterlilik düzeyi olduğu için size kısa vadede okuma, dinleme, yazma ve konuşma anlamında kazanımı daha çok olur.
Peki bu işin sıfır düzeyinden en hızlı ilerleyişi nasıl olur? Kişiden kişiye göre değişse de ortalama 1 yıl diye düşünürsek yapılabilecek en iyi plan bir üniversite öğrencisi için şöyledir diyebilirim:
2-3 ay sıkı sıkıya düzenli grammar çalışma + eş zamanlı olarak konuşma kulüpleri + İngilizce ile yaşama düzeni
3-4 ay Genel İngilizce Kursu + eş zamanlı olarak konuşma kulüpleri + İngilizce ile yaşama düzeni
3-4 ay IELTS veya TOEFL Kursu + eş zamanlı olarak konuşma kulüpleri + İngilizce ile yaşama düzeni
Sevgiler, Ayça