“BİR İŞ, DAİMA, BİTİRİLMESİ İÇİN KENDİSİNE AYRILAN SÜRENİN HEPSİNİ KAPSAYACAK ŞEKİLDE UZAR.” CYRIL NORTHCOTE PARKINSON
15 gün sonra teslim edilecek ödevi neden 15. günün son dakikalarında yapıyoruz? Peki ya Cuma akşamı teslim edilmesi gereken raporu neden Cuma günü son dakika son saniye gönderiyoruz? Cyril Northcote Parkinson, bu durumu Parkinson Yasası adı verilen “Bir iş, daima, bitirilmesi için kendisine ayrılan sürenin hepsini kapsayacak şekilde uzar.” sözleriyle açıklıyor.
Birçoğumuz aslında istemesek de bir işi bitirirken planlarımızı son teslim tarihine göre yaparız. Eğer işin tamamlanması veya teslimi için gereken zaman uzarsa, verimli çalışmak yerine erteleriz. Sonuç olarak da süreç uzar ve üretkenliğimiz düşer. Bu hepimizin psikolojik bir eğilimidir. Üstelik çoğu zaman bu davranışımızın ardından kendimize “tembel”, “üşengeç” ve “yetersiz” etiketlerini acımasızca yapıştırırız. Oysa bu eğilim ile mücadele etmek mümkündür. Eğer bu eğilimin sebeplerini ve ertelemeyle nasıl mücadele edeceğinizi öğrenmek istiyorsanız, o zaman “Ertelemeyle Nasıl Mücadele Ederiz?” adlı eğitimi tamamlamanızı tavsiye ederim. Parkinson Yasasını günlük hayatımızı kolaylaştırmak için nasıl kullanacağımızı öğrenmek içinse yazıya dikkatle devam edebilirsiniz.
Parkinson Yasası Nasıl Kullanılır?
Bir işi tamamlamak için ne kadar çok zamanımız varsa o kadar erteleriz. Bu Parkinson Yasasına bir yandan bakış. Öte yandan bir işi tamamlamak için ne kadar az zamanımız varsa da o kadar verimli bir performans sergileriz. Bu yüzden zamanı kısa periyotlar halinde bölümlendirmek üretkenliği artırmanın ve hayatımızı kolaylaştırmanın en pratik yoludur. Pomodoro Tekniği de zaten tam bu yüzden bu kadar etkilidir. Bir işin zamanını kısıtladıkça alınan verim artar.
Daha Üretken Olmalı Mıyım?
Gün içinde zamanını yeteri kadar verimli kullanabiliyor musun?
Evet, çoğunlukla kullanabiliyorum.
Hayır, sıklıkla kullanamıyorum.
Aslında hayır. Ancak Parkinson Yasasından yararlanmak için daha üretken olmayı istemenize gerek yok. Hayatınızda keyifli aktivitelere daha çok yer açmak için de Parkinson Yasasını kullanabilirsiniz. Örneğin;
Evi toplarken,
Bulaşıkları yıkarken,
Ütü yaparken,
Bitkileri sularken
Kitap okurken,
Evden çıkmak için hazırlanırken,
Epostalarınızı cevaplarken,
Plan yaparken
Parkinson Yasasından yararlanabilir ve bu aktiviteleri zaman sınırıyla yapabilirsiniz. Yapmanız gereken uzun zamandır ertelediğiniz ve başlamaya üşendiğiniz bir işi seçin. Bir zamanlayıcı açın ve alarm çaldığında işi bırakın. Üstelik illa Pomodoro Tekniğindeki gibi 25 dakikalık bir zamanlayıcı kullanmanıza da gerek yok. Sabah 10 dakikalık bir alarm kurun ve 10 dakika okuyabildiğiniz kadar kitap okuyun. Veya 15 dakikalık bir alarm kurun ve bulaşıkları yıkayın. İş yerinde 20 dakikalık bir alarm kurun ve epostalarınızı cevaplayın. Zamanı kısıtlayarak yapılan işin verimini artırın.
Sorumlulukları Kısın, Hayatı Açın
Yapmanız gerekenlerin zamanını kısıtlayarak, yapmak istediklerinize daha çok zaman ayırabilirsiniz. Mesele daha çok kitap okumak, daha çok ders çalışmak veya daha çok patronunuzu memnun etmek değil. Mesele zorunluluklarınızın zamanını kısıtlayarak, sevdiklerinizin zamanını çoğaltmak. Bu yüzden günlük hayatı kolaylaştırmak için zamanla sınırlaması kullanmak oldukça akıllıca bir alışkanlık.
Gelin bu durumu bir analoji ile açıklayalım. Elinizde size verilen bir alışveriş listesi ve listedekileri almaya yetecek bir miktar para olduğunu düşünelim. Alışveriş listesindeki her şeyi aldıktan sonra kalan para size ait olacak. Böyle bir durumda kalan paranın çok olmasını istersiniz, öyle değil mi? O zaman alışveriş listesindekiler için biraz pazarlık yapmanız gerekecek Çünkü listedekileri ne kadar ucuza alırsanız, size ait olacak para miktarı o kadar artacak. Bunu gün içerisindeki zamanınız ile yapmanızı sağlayacak şey zorunluluklarınızın zamanını kısıtlamak. Yapmanız gerekenleri ne kadar kısıtlı zamanda tamamlarsanız, size ait olacak zaman o kadar artacak. Tıpkı örnekteki para gibi. O zaman kendinizle biraz pazarlığa girmeye değmez mi?
Hadi bugün sorumluluklarınızı kısa zamanlara hapsetmeyi bir deneyin. Bakalım yaptınız işin verimi ne kadar artacak?
Kolaylıklar, Ayça