Planlamaya tutkunum!
Sürekli planlarıma uyabildiğim için değil ama kafamı boşalttığı, kendimi haftalık olarak değerlendirmeme yardımcı olduğu ve en önemlisi de geriye dönüp baktığımda planlarımın nasıl şekil değiştirdiğini görebildiğim için.
Aklımda gün içinde çok fazla şey olduğu için bol bol telefonuma notlar alıyorum ama onun dışında dönem dönem oturup yıllık ve aylık planlarımı gözden geçiriyorum. Neleri planlamışım ve başarmışım? Neleri planlamışım ama ertelemişim ve vazgeçmişim? Bunları değerlendirmek kendimi tanımak adına bana yardımcı oluyor ama bunların dışında çok önemli bir şey daha var o da haftalık hedef belirleme.
Haftalık hedefler nasıl belirlenir?
Öncelikle hedeflerinizi görselleştirmek için kullanacağınız platformu seçin. İsterseniz cep telefonunuzdaki takvimi veya planlama uygulamalarını kullanabilirsiniz. İsterseniz de klasik takılıp bir defter veya planlayıcı kullanabilirsiniz. Her durumda hedeflerinizi göz önünde tutabiliyor olmanız ve hedefinizi gerçekleştirdiğinizde üzerine bir çarpı atabiliyor olmanız motivasyon açısından oldukça önemli.
Haftalık olarak yapmanız gerekenleri önem sıralamasına göre 3’e ayırmanızı tavsiye ediyorum.
1. Mutlaka yapmanız gerekenler: dersler, kulüp toplantıları, part-time işinizin sorumlulukları, spor saati
2. Bulunduğunuz hafta içerisinde yapılması iyi olacaklar: 2 hafta sonranın ödevi, uzun zamandır görüşmediğiniz arkadaşınızla buluşmak, 2. dönem için staj başvurusu hazırlıkları
3. Keyfi veya ertelenebilir olanlar: Sinemaya gitmek, kışlık bot alışverişi, kitaplığın düzenlenmesi
Her ne kadar yapılacakları 3’e ayırsak da aslında amacımız hepsini yapabilmek. Bu yüzden hafta başlamadan önce mümkünse her Pazar günü 1 saatinizi yeni haftayı planlamaya ayırmanızı tavsiye ederim. Önce yapılacakları listeleyin. Sonra bir üstteki maddeye göre 3 kategoriye ayırın ve haftalık programınıza yerleştirmeye başlayın.
Öncelikle mutlaka yapmanız gerekenleri haftalık programa yerleştirin. Sonrasında bulunduğunuz hafta içerisinde yapılması iyi olacakları programa ekleyin ama bu eklemeyi yaparken gerçekçi olun.
Mesela arka arkaya çok fazla iş koyarsanız tükenirsiniz. Trafikte kaybedeceğiniz zamanı ve eğlenmeniz / deşarj olmanız gereken zamanları da göz önünde bulundurun. En sonda da “keyfi veya ertelenebilir olanlar”ı programa dahil edin.
Plan program işini bitirdikten sonra hafta boyu kendinizi gözlemleyin. Eğer haftalık program size hafif geldiyse biraz daha yoğunlaştırabilirsiniz. Eğer haftalık program size çok ağır geldiyse o zaman programı biraz hafifletmek ve bazı şeyleri ertelemek zorundasınız. Bir program ne kadar gerçekçiyse o kadar iyi işler unutmayın.
Son olarak da sürekli ihmal ettiğiniz bir iş varsa güne ilk o işi yaparak başlayın. Alternatif olarak eğer bir gün önceden ertelediğiniz ve mutlaka yapılması gerekenler kategorinizde olan bir iş varsa o güne ilk o iş ile başlayın. Ve yetiştiremediğiniz işlerde Pomodoro Tekniği‘ni kullanmayı sakın unutmayın.
Hepinize çok verimli bir hafta dilerim. Sevgiler, Ayça