Üniversite öğrencisi iken yurt dışına gitme fırsatları mezunken olduğundan biraz daha kolay. Genelde ilk olarak herkesin aklına Erasmus ve Work & Travel geliyor ama aslında çok fazla dillendirilmeyen başka yollar da var.
Bunları bulmak için biraz girişimci olmak ve iyi İngilizce/yabancı dil bilmek işinize yarayacaktır diye düşünüyorum.
Öncelikli olarak gitmek istediğiniz ülkenin elçilik sayfalarını sık sık ziyaret edin çünkü hemen hemen her ülkenin kültür değişimi, ülke tanıtımı veya eğitim programları vardır. Genellikle iyi dil bilen, başka kültürleri tanımak isteyen ve ülkelerine ileride iş gücü olarak kazandırabilecekleri öğrencileri bu programlarla ülkelerinde ağırlarlar. Mesela ben 2012 yılında 6 hafta boyunca hiç para harcamadan ve üstüne cep harçlığı da alarak ABD’de böyle bir programa katılmıştım. ABD Exchange programları için buraya tıklayıp sayfaya gidebilirsiniz. Dediğim gibi bu duyurular çok ortadan ve sık yapılmadığı için haftada bir gitmek istediğiniz ülkenin Türk Büyük Elçiliğinin sitesini haftada bir düzenli olarak ziyaret etmenizde fayda var.
Hazır ABD’den bahsetmişken Disneyland’da ücretli staj yapmaya ne dersiniz? Benim bu programdan çok geç haberim olmuştu ve programa giden arkadaşımın fotoğraflarına imrenerek bakmıştım. Ben gidemedim ama siz gidin. Şu linkten Disneyland’ın uluslararası öğrencilere açık staj başvuru bilgilerini bulabilirsiniz. Ben parası neyse öderim ama yeter ki tecrübe edineyim diyorsanız o zaman Aiesec Türkiye ile iletişime geçmenizde fayda var. Biliyorsunuz ki yurt dışında staj bulmak çok zor. Hem zaten staj yeri bulsanız Erasmus stajı da yapmak mümkün ama masrafları göze alabilecekseniz Aiesec stajı da düşünülebilir.
Ben sadece gezmek istiyorum diyen macera ruhluları da unutacak değilim. Dünyanın pek çok yerinde öğrenciler üniversitelerinin bir yılında eğitimlerine ara verip yurt dışı gönüllü projelerine gidiyorlar. Siz de böyle şeyler arıyorsanız Worldpackers size yardımcı olabilir.
Bunların dışında da mutlaka yurt dışına gitme imkanı bulabilirsiniz ama bence ihtiyacınız olan şey biraz üretmek, biraz gönüllü işlerde görev almak, biraz da girişken olmak. Bir de okuduğunuz bölümün ticari olarak karşılığı varsa yani örneğin mühendisseniz, mühendisleri işe alan şirketler yurt dışı programlarına girişimci öğrenciler seçebiliyorlar. Bu firmaların sosyal medya veya İK sayfalarını da düzenli olarak kontrol etmenizi tavsiye ederim. Mesela ben Sabancı Holding sponsorluğunda One Young World‘e katılma imkanı bulmuştum.
Son olarak, yine alanınızla ilgili yarışmalar veya akademik konferanslara başvuruda bulunarak yurt dışına kısa süreli de olsa gitme imkanınız olabilir. Algınız bu yönde, gözünüz açık olsun
Sevgiler, Ayça