Üniversite bitmeden önce maksimum eğitim imkanından yararlanmak isteyen öğrencilerin en merak ettikleri şeyler çift anadal (ÇAP) ve yan dal yapmak. Peki ÇAP veya yan dal yapmalı mı yapmamalı mı?
Çift Anadal Programı (ÇAP):
Daha önce ÇAP kaldırıldı söylentileri kucağıma gelmişti ama YÖK’ün ve pek çok üniversitenin sitesinden kontrol ettim. ÇAP hala devam ediyor. ÇAP adından da anlaşılabileceği gibi aynı anda iki tane bölümü okumak. ÇAP’a başvurabilmek için bölümünüzün ÇAP’a izin veriyor olması, ÇAP yapmak istediğiniz bölümde kontenjan olması, ortalamanızın en az 100 üzerinden 70 olması ve ortalamanızla bölümde ilk %20’ye girmeniz gerekiyor. ÇAP başvuruları ile ilgili bilgiyi öğrenci işlerinden, akademik danışmanlarınızdan veya bölüm sekreterliklerinizden daha detaylı öğrenebilirsiniz.
ÇAP yapılmalı mı?
Açıkçası bunun evet veya hayır olarak tek bir cevabı yok. Eğer psikoloji aşığı bir mühendisseniz ve mühendislik dersleri aldıkça içinize fenalık geliyorsa, ileride hayatınıza psikoloji alanında devam etme şansını elde etmek için ÇAP oldukça mantıklı. Yani bölümüne büyük hayallerle gelip iyi bir ortalama tutturmasına rağmen mutlu olmayanlara yeniden üniversite sınavına girmek yerine aynı anda iki bölüm okuyup kariyerlerine nasıl devam edeceklerine mezuniyet sonrası karar vermelerini tavsiye ederim.
Eğer üniversitede çeviribilim okuyorsanız ve ileride felsefi metinleri çevirmek gibi bir hedefiniz varsa felsefeyi derinlemesine öğrenmek ve bu alanda yeterliliğinizi geliştirmek için de ÇAP yapabilirsiniz. Yani mezuniyet sonrası için hedeflerinizi okuduğunuz bölüm tam anlamıyla karşılayamıyorsa ve siz iki bölümden edineceğiniz bilgiyi birleştirerek daha donanımlı bir insan olabilecekseniz ÇAP sizin için oldukça uygun.
Eğer herkes ÇAP’a başvuruyor diye başvuracaksanız, ÇAP size uygun değil. Eğer bölümüm fena değil ama dur şu diğer bölümü de deneyeyim, olmadı kendi bölümümden devam ederim diyorsanız, ÇAP size uygun değil. Çünkü bu kararsızlığa o kadar ders yükü fazla. Eğer ders çalışmaktan başka yapacak bir şeyim yok, bari ÇAP yapayım diyorsanız, yine ÇAP size uygun değil. Sizin ihtiyacınız olan akademik hayat dışında bir şeyler yapıp o alanda kendinize yatırım yapmak.
Gelelim Yan Dal yapmaya…
Yan Dal yapmak genelde daha ilişkili bölümler arasında oluyor. Yan Dal’ı üniversite içinde açılan bir sertifika programı gibi düşünebilirsiniz. Mesela Mühendislik Bölümü öğrencileri Finans Alanı’nda yan dal yapabilirler. Veya Sahne Sanatları okuyan biri Psikoloji’den belirli koşullara göre belirli bir sayıda ders alarak yan dal yapabilir. Çift anadaldan farklı olarak yan dal yapınca diploma verilmez. Diploma yerine sertifika verilir. Eğer üniversitede öğrenciler için bölümler tarafından sertifika programları veriliyorsa anlayın ki bu bir yan dal. Bu arada yan dalı tamamlamak için ihtiyacınız olan ders / kredi sayısı da çok fazla değildir. Aşağı yukarı her dönem birazcık fazla ders yükü alarak tamamlayabilirsiniz. Yine başvurular için gerekli bilgiyi yan dalın açıldığı bölümden, öğrenci işlerinden, akademik danışmanlarınızdan veya bölüm sekreterliklerinden daha detaylı öğrenebilirsiniz.
Peki yan dal yapılmalı mı?
Yine duruma göre değişir. Eğer akademik olarak başarılıysanız ve kendi uzmanlığınızı destekleyecek bir yeterliliğe sahip olmak istiyorsanız yan dal yaparak sertifika almak mezuniyet sonrası tomarla para verip sertifika almaktan iyidir. Bu amaçla yapılabilir. Eğer alacağınız sertifikanın faydasını şimdiden hayal edemiyorsanız o zaman yan dal yapmak yerine başka bölümlerden seçmeli almanız daha mantıklı. Çünkü yan dal yapmak demek aslında belki de her dönem 1-2 ders fazladan kendinize yüklenmeniz demek. Eğer sertifika işinize yaramayacaksa o zaman gidin yeni bir dil öğrenin veya yeni bir hobi edinin. Bilmem anlatabildim mi?
Hepinize çok sevgiler, Ayça