Instagram‘da ne zaman soru-cevap yapsam en sık gelen sorulardan biri blog yazmak üzerine oluyor. Ben de bu konuyu biraz daha anlamlı kılmak adına konuyu hobi edinmek ve hobi olarak blog yazmak üzerinden anlatmak istiyorum. Hobilerle ilgili daha fazla yazı okumak isteyenler bu yazıya devam etmeden önce Her İlgi Alanına Göre Bütçe Dostu Hobiler ve Üniversitede Hobi Edinmenin 5 Önemli Faydası yazılarını okuyabilirler.
Blog Nasıl Açılır?
Blog nasıl açılır kısmıyla başlamak gerekirse blog açmak için WordPress veya blogger sitelerini kullanabilirsiniz. Wordpress daha kapsamlıyken, Blogger biraz daha günlük tarzı bir yapıya sahip. tr.wordpress.com üzerinden başlayın butonuna tıklayınca zaten sizi adım adım blog oluşturmak için yönlendiriyor ve en fazla 10 dakika içinde blogunuzu açabiliyorsunuz. E
ğer bu iş için daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa Google’a nasıl blog açılır yazarak daha detaylı teknik bilgi bulmanız mümkün.
Blog Neden Yazılır?
Blog denilen şey aslında tam olarak ne bir günlük ne de bir site, ikisinin ortaya karışımı. Yani eğer dünyaya duyurmak istediğiniz bir şeyler varsa, yazılarınızı hem size keyif verdiği için yazıp hem de başkalarıyla da paylaşmak istiyorsanız bir blog açıp vaktinizi buna ayırabilirsiniz. Peki ama hangi konuda yazacaksınız?
Burada iki tane önemli tavsiyem var:
Birincisi sadece popüler ve herkes yapıyor diye moda, güzellik vs. gibi bloglar açmayın. Hatta şu an piyasada o kadar çok blog var ki popüler olmayan bir alanda blog açmak çok daha iyi.
Blog açmayı planlıyor musun?
Evet uzun zamandır
Hayır henüz değil
İkincisi günlük gibi aklınıza eseni yazmak yerine bir konsept belirleyip onun üzerinden içerik üretmeye ve yazı yazmaya çalışın.
Mesela benim ilgi alanım kişisel gelişim ve eğitim sektöründe çalışıyorum. Bu yüzden ilgi alanıma yönelik bir blog açıp üniversiteliler ve üniversite mezunları için içerik üretmeye karar verdim. Siz de ilgi alanınız ve hakkında bir şeyler öğrenmek isteyeceğiniz şeyleri birleştirerek bir konsept belirlerseniz başarılı olma ihtimaliniz oldukça yüksek.
Nasıl mı?
Mesela örgü üzerine değil de amigurumi üzerine içerik hazırlamak gibi veya yemek tarifleri üzerine değil de 5 dakikada pişirmeden hazırlanabilen pratik yemek tarifleri üzerine yazmak gibi. Bu noktada iş biraz da sizin yaratıcılığınıza ve azminize kalıyor. O yüzden blog açmadan önce bir blog defteri edinip plan yapın.
Haftada kaç gün yazı paylaşacaksınız?
Yazılarınızı kimlere yönelik yazıyorsunuz?
İlk 1 yıl neler hakkında yazı yazabilirsiniz?
Bütün bunlarla ilgili önce bir beyin fırtınası yapın ve yazabileceğiniz yazıların konu başlıklarını da mutlaka alt alta sıralayın. Sonrası biraz daha kolay. Zaten düzenli yazı paylaştıkça 6 ay içinde insanlar sizi keşfetmeye ve sitenize tıklamaya başlayacak.
Unutmayın ilk başlarda kimse okumasa bile yazılarınız blogda çöpe gitmez. Siz 3 yıl düzenli olarak yazılarınızı paylaşın, emin olun 3 yılın sonunda sağlam bir okur kitleniz mutlaka olur. Eğer uzun soluklu yazma ve üretme iştahınız yok ise de o zaman bence zamanınızı sırf herkes yazıyor diye blog yazmaya harcamayın. Gidin yeni bir dil öğrenin, film kültürünüzü genişletin veya bol bol gezin.
Hayat kısa, o yüzden popüler şeylere değil zevk aldığımız şeylere bakalım.
Sevgiler, Ayça