Ajanda verimli kullanıldığı zaman oldukça etkili bir motivasyon aracı, verimsiz kullanıldığı zaman da oldukça moral bozucu bir kağıt parçası olabilir. Ben ajanda kullanmayı seviyorum. Bunun sebebi sandığınız gibi çok düzenli olmam değil, aksine oldukça düzensiz olmam. Zihnim çok dağınık ve bir şeyleri yazmazsam çabuk unutuyorum. Bu yüzden de zihnime ekstra yük yüklemek yerine ajanda kullanıyorum. Bugün de size ajandayı etkili bir motivasyon aracı olarak nasıl kullanabilirsiniz anlatmak istiyorum.
Ajanda kullanıyor musun?
Evet
Hayır
Neden Ajanda Kullanmalıyım?
Gün içinde yapmamız gereken onlarca iş var ve zihnimizin gün içinde aktif bir şekilde karar verme kapasitesi sınırlı. Özellikle de sık sık önemli bir şeyleri unutuyorsanız, benim gibi özünde düzensiz bir insansanız ve gün bitince yatağa yattığınızda aklınıza aksattığınız işleriniz geliyorsa ajanda kullanmaya başlamanızın zamanı gelmiştir.
Merak etmeyin doğru bir şekilde ajanda kullanmaya başladığınızda üretkenliğiniz artacak, zihniniz size teşekkür edecek ve hayatınız kolaylaşacak.
Ajanda Kullanmayı Alışkanlık Haline Nasıl Getirebilirim?
Ajanda kullanımında sürekliliği sağlayamıyorum.
Günlük hedef koyuyorum ama ulaşamıyorum.
Ajanda alışkanlığı edinmek istiyorum ama yapamıyorum.
İstikrarlı olamıyorum. Bir heves ajanda alıyorum ama bir süre sonra kenara atıyorum.
Bu yakınmalar size de tanıdık geliyor mu? Eğer cevabınız evetse doğru bir şekilde ajanda kullanmıyorsunuz demektir. Peki bu işin doğrusu nasıldır? Ve daha da önemlisi ajanda kullanmak nasıl bir alışkanlık haline getirilir?
Öncelikle size gerçekten mutluluk veren bir ajanda almanızı tavsiye ederim. Bu noktada Marie Kondo yönteminde olduğu gibi satın alacağınız ajandayı elinize alıp “Bu içimde mutluluk hissi yaratıyor mu?” sorusunu kendinize sorabilirsiniz. Eğer ajandanızı severseniz kullanmanız daha kolay olur. Kendinizi daha iyi hissedecekseniz kişiselleştirmek adına ajandanız ile birlikte stickerlar da satın alıp kullanabilirsiniz.
İçinize mutluluk hissi veren ajandanızı nasıl kullanacağınız doğru bir şekilde konusuna gelelim.
Ajandanıza öncelikle dönem içindeki önemli tarihleri ekleyerek başlayın. Bu tarihler ödev, proje, sınav, dönem başlangıç ve bitiş tarihleri olmalı. Bunun dışında çalışıyorsanız, toplantılarınız varsa, özel ve önemli günlerin notunu almak istiyorsanız bunları da ajandanıza not alın. Özellikle de yıllık/aylık planlama kısımlarına üşenmeden bu tarihleri yazın. Hatta akademik dönemin haftalarını da haftalık planlama bölümüne H1, H2… şekilde kodlayarak yazın ki o hafta kaçıncı haftada olduğunuzun takibini kolayca yapın.
Ajandanız kullandıkça hayatınızı kolaylaştırmalı bu yüzden en sağlıklısı haftalık plan üzerinden ilerlemeniz. Haftanın size uygun bir gününü (benim için Pazar) ajandanızın haftalık planını hazırlamaya ayırın. O hafta içinde her gün mutlaka yapmanız gerekenler (önemli dersler, toplantılar, sınavlar, proje/ödev teslimler, son tarihler, arkadaşlarla planlar) o haftalık planınızda ilgili günlere işlenmeli. Son dakika iptal veya ekleme olursa ajandanız üzerinde hafta içinde zaten değişiklik yapabilirsiniz ama haftalık planda önemli olan öncelikli işleri haftanın günlerine yerleştirmek.
Çok yoğunsanız günlük plan yapabilirsiniz ama tavsiyem günlük plan yapmak yerine her akşam veya her sabah 5 dakika kadar ajandaya göz atıp güne öncelikleri bilerek başlamanız. Eğer bunu bir alışkanlık haline getirmek istiyorsanız tercihen gece yatağa yatmadan önce ajandanızdan ertesi günkü önceliklerinize göz atmanız ve öncelikler dışında yapmanız gerekenler varsa onları da ajandanıza not almanız. Böylelikle günlük planınızı esnek bir şekilde hazırlayabilirsiniz.
Ajandama Günlük Planı Nasıl Yapmalıyım?
Ben saati saatine günlük planın işe yaramaktan çok insanı stres altına soktuğunu düşünüyorum. Hayat bu kadar sabit değil. Ajandanız da sizi yönetmemeli. Aksine siz ajandanız ile hayatınızı yönetmelisiniz. Bu yüzden tavsiyem ajandanıza günlük plan yapmayın. Günlük önceliklerinizi belirleyip yapılması gerekenler listesi yapın.
Ajandayı Her An Yanımda Taşırsam Çok Ağır Olmaz Mı?
Bu ajandanızın büyüklüğüne, yanınızda taşıdığınız eşyaların çokluğuna bağlı olarak değişir. Eğer yanınızda ajanda taşımak istemiyorsanız ajandanızı evde, yurtta veya odanızda bırakıp günlük planınızı telefonunuzun notlar kısmına alabilir veya günlük planınızın fotoğrafını çekip yanınıza alabilirsiniz. Alternatif olarak telefonunuzun takvimine önemli şeyleri etkinlik olarak ekleyebilirsiniz.
Ajanda Kullanarak Kendimi Nasıl Motive Edebilirim?
Ajanda kullanarak kendinizi motive etmek istiyorsanız ajanda kullanımınızı oyunlaştırmanızı tavsiye ederim. Her gün sabah kalktığınızda başarmanız gereken hedefler var diye düşünün. Gün içinde bunları başarırsanız gün sonunda kendinize ödül verin. Alışkanlığınız oturana kadar günlük hedeflerinizi minimumda tutun. Yani sadece mutlaka yapmanız gerekenleri günlük yapılacaklar listenize ekleyin. Bir süre sonra hem ajanda kullanım alışkanlığı kazanacaksınız hem de motivasyonunuz artacak.
Ajandama Planlama Yapıyorum ama Dış Faktörler Yüzünden Uyamıyorum. Bunun Bir Çözümü Var Mı?
Ajandaya saati saatine planlama yaparsanız Bir süre sonra planınız bozulur ve mutsuz olursunuz. Dış faktörler her zaman olacak ve bununla başa çıkmanın yolu esnek plan yapmaktan ve önceliklerinizi bilmekten geçecek.
Ajandanıza plan yaparken o gün içinde yapılması gerekenler üzerinden esnek plan yapın. Böylelikle dış faktörler planınızın saatini değiştirebilir ama planınızı iptal edemez.
Eğer bir önceliğiniz varsa dış faktörlere önceliklerinizi bildirin. Hayat sizin hayatınız ve hiçbir dış faktör mutlaka yapmanız gereken şeyden önemli olamaz.
Dijital Alternatifler Varken Ajanda Sahibi Olmak Gerekli Mi?
Ben kağıt kalem seviyorum ama bu bir tercih meselesi. Aslında bilişsel olarak yazarak plan yapmak beyninizi daha çok aktive ediyor ama dijital alternatiflere de tamamen karşı değilim. Hatta sıklıkla Google Keep kullanarak plan yapıyorum. Dijital alternatif arayanlara da Google Keep dışında şunları önerebilirim:
Tick Tick
One Note
Evernote
Bullet Journal Mı? Ajanda Mı?
Bullet Journal yapabilene helal olsun ama ben sırf planlama için bu kadar detaylı ve oyuncaklı bir çalışma yapmayı mantıklı bulmuyorum. Eğer amacımız zamanımızı iyi yönetmekse plan yapmaya haftada 1 saatten fazla ayırmayı doğru bulmuyorum. Bu yüzden şahsi tercihim ajanda kullanmaktan yana.
Çok Yoğun Değilsek Bile Ajanda Kullanmalı Mıyız?
Ajanda kullanmasanız bile bir üretkenlik uygulaması veya yapılacaklar listesi kullanmanızı tavsiye ederim. Önemli olan vaktimizi verimli kullanmak ise neden tarihleri, önemli etkinlikleri ve hatırlamanız gereken önce şeyi aklınızda tutasınız ki? Bence size iyi gelen bir yöntemi yetişkinlik dünyasına tamamen adım atmadan alışkanlık haline getirmenize değer.
Sevgiler, Ayça