Yurt Dışında Nasıl İş Bulunur?

Sizleri Siemens Orta Doğu Bölge Sorumlusu İK Yetenek Programları Müdürü Merve Kavrukoğlu ile tanıştırmak isterim. Merve benim üniversiteden arkadaşım ve uzun zamandır yurt dışında işe alım yapan bir yetenek avcısı. Özellikle üniversite öğrencilerinin yurt dışında iş imkanlarını araştırdığı bir dönemde, aradığınız cevapları verebilecek biri. Bu yüzden ben de rica ettim ve yurt dışında nasıl iş bulunur konusunda kendisine sorular sordum. Merve de yurt dışında nasıl iş bulunur sorusuyla ilgili merak ettiklerinizi sizin için cevapladı. Sözü buradan sonra Merve’ye bırakıyorum. Keyifli okumalar!

Yurt dışında iş nasıl aranır? Yurt dışında çalışmanın yolları nelerdir?

Yurt dışı herkesin hayali fakat yurt dışında çalışabilmek icin öncelikle kendimizi zihin olarak buna hazırlamamız, gerekli mecralarda yerimizi almamız ve en önemlisi de sabırlı olmamız gerek. 

Bu noktada ilk dikkat etmemiz gereken hepimizin bildigi bir portal olan Linked-in. Öncelikle profiliniz sizi yansıtıyor mu? Bir şirketin işe alım çalışanı gerekli arama kriterlerini girdiğinde size bulabiliyor mu? Bu sorulari kendinize sorun ve Linked-in profilinize bu gözle bir daha bakın. Linked-in profilimizin güçlü olması gerek. Doğru anahtar kelimelerin profilimizde olması, işe alım yapan kişiler tarafından bulunabilirliğimizi kesinlikle artırır ve bizim aramalarda üst sıralarda çıkmamızı saglar.

Linked-in tek başına yeterli mi? Linked-in elbette global bir portal olması dolayısıyla bizleri çok farklı ülkelere açan bir yer fakat her ülkenin kendi lokal iş arama siteleri de var. Bu sitelere tıpkı kariyer.net gibi üye olarak ve özgeçmişinizi oluşturarak buralarda yayınlanan ilanlara da başvuru yapabilirsiniz. 

Size destek olabilecek bir diğer şey de “Recruiting Agency” dediğimiz işe alım ajansları. Linked-in’de bu ajansları bulup ilgilendiğiniz ülkedeki agentlarla iletişime geçerek kendinizi tanıtabilirsiniz. Bu şirketlerin var olma amacı secme ve yerleştirme yapmak oldugundan cevap alma olasılığınız oldukça yüksek.

Elbette eger gitmek istediginiz ülkede bir süre bulunabilme şansınız varsa örneğin Exchange, Erasmus ya da MBA ile gitmişseniz ve özgeçmişinize o gittiğiniz ülkede kodlu bir telefon numarası da ekleyebiliyorsanız (erişilebilir olmanız önemli) bu sizi daha kolay ulaşılabilir bir aday yapar. Bu da size küçük küçük başlama şansını çok rahat verecektir. 

Yurt dışında bir şirkete nasıl başvuru yapılır?

Çalışmak istediğiniz şirket uluslararası bir şirket ise mutlaka global kariyer sitesine bakmalısınız. Pek çok şirket GDPR dediğimiz veri koruma yönetmeliği dolayısıyla başvurularını kendi websitelerinden alıyor. Hedeflediğiniz şirketlerin sitelerini ziyaret edin, profilinizi oluşturun, başvurunuzu yapın ve eğer oluşturabiliyorsanız iş alarmları oluşturun.

Çalışmak istediğiniz ülkenin popüler kariyer portalını ziyaret etmeyi ve oradan başvuru yapmayı da unutmayın.

Uluslararası bir şirkette işe kabul edilmek için hangi özelliklere sahip olmak gerekir?

Yabancı diliniz yeterli mi? Bu dilde kendinizi iyi ifade edebiliyor musunuz?  Ve yine bu dilde teknik becerinizi ifade edebiliyor musunuz?

Dil sorusunu çözdük mü, sıra geldi pozisyonun beklentilerini karşılıyor muyuz ona. Başvurduğunuz ilanlarda o pozisyonun beklentisini, yani bir diğer deyişle sizden bekleneni yazar. Beklentileri karşılıyor musunuz? 

Dahası kendinizi o ülkenin yaşamına ayak uyduracak, kendi ayaklarınızınn uzerinde duracak gibi hissediyor musunuz? 

Tum bunlara yanıtınız evetse durmayın başvurun! 🙂

İK uzmanları başvuruları değerlendirirken hangi kriterlere bakarlar? Son yıllarda önem kazanan kriterler nelerdir?

İşe alım uzmanlarının işi sorumlu oldukları pozisyona doğru kişiyi bulmak. Bu da demek oluyor ki sizin gerekli kriterleri sağlıyor olmanız ve kendinizi iyi ifade ediyor olmanız durumunda “shortlist” dediğimiz kısa listeye girmemeniz gibi bir durum söz konusu degil. 

Son yıllarda beliren ve önümüzdeki yıllarda önemini oldukça artıracak olan #futureofwork etiketine göz atmakta fayda var. Kendinizi ne kadar değişen dünyanın trendlerine uygun hissediyorsunuz? Dünya değişirken siz de değişiyor musunuz? 

İş mülakatları nasıl olur ve nelere dikkat etmek gerekir?

Mülakatlar adayı tanımak ve adayın pozisyona yeterli olup olmadığını anlamaya çalışmak için yapılır. Mülakata gitmeden evvel o şirketi mutlaka araştırmalı, gitmeden önce başvurmuş olduğunuz pozisyonun ilanına tekrar bakmalı ve özgeçmişinizin üzerinden bir kez daha geçmelisiniz. Amacınız görüşmeyi yaptığınız pozisyona uygun oldugunuzu anlatmak ve karşınızdakini ikna etmek olmalı. Sorulan sorulara politik cevaplar değil, nokta atışı cevaplar verin. Eğer bilmiyorsanız bilmediğinizi söylemekten çekinmeyin ve bilmeseniz de ilgili olduğunuzu, istekliliğinizi yansıtın. 

Aslında çok açık ama masanın karşı tarafında olduğunuzdan aklınıza bugüne kadar gelmemiş olabilecek bir şey daha var. O odada gördüğünüz sizi değerlendirmek için bekleyen insanlar aslında sizi işe almak için var. Sizi işe almak icin ne kadar istekli oldukları çok gercek. Mülakatlar zaman harcayan süreçler. Kimse bir pozisyon için onlarca adayla mülakat yapmayı inanin istemez. Mülakatta kendinizi iyi ifade edin ve karşı tarafı o pozisyon için ne kadar uygun olduğunuza ikna edin. İş sizin! 

Adaptasyon sorunu yaşarsam tüm emeklerim boşa mı gider?

Yurt dışında yaşamak insanın hem kariyeri için bir artı hem de kendisi için çok güzel bir öğreti. Hayatımızdaki her değişime olumlu gözle bakmayı öğrenmeliyiz. Yeni bir ortam tabii ki kolay olmayabilir. Konfor alanınızdan çıkıp kabuğunuzu kırmak elbette sancılı olabilir. Ama eğer istediğiniz buysa üstesinden gelmemeniz için hiçbir sebep yok. Baskalarından güç alın, baskalarına danışın, konuşun. Emin olun paylaştıkça, konuştukça bu yollardan geçen tek kişi olmadığınızı görecek ve rahatlayacaksınız. Yaşadığınız ülkedeki tek expat siz değilsiniz. Bu yollardan expat olan herkes geçti merak etmeyin!

Üniversiteden yeni mezunlara verebileceğiniz 3 tavsiye nedir?

1. İş hayatında hiçbir şey önünüze hazır gelmez. Kararlı olun, isteyin, harekete geçin, elinizden geleni yapın ve yılmayın. Soru sormaktan çekinmeyin, hata yapmaktan da.

2. İngilizce’den bahsetmiş miydik? İngilizce’yi ‘anlıyorum ama konuşamıyorum’ seviyesinde degil ‘anlıyorum da konuşuyorum da’ seviyesine getirin.

3. Her şeyi çok iyi yapmak zorunda değilsiniz. Çok iyi yaptığınız bir şey bulun ve onu parlatın! 

Ayça’nın Notu: Merve’ye yurt dışında nasıl iş bulunur sorusuna verdiği detaylı cevapları ve vakit ayırdığı için çok teşekkür ederim. Sizlere de yurt dışında iş arama sürecinde bol şans dilerim.

Sevgiler,

Ayça

Yorumda Bulun!

Lütfen yorumunu girin!
Lütfen adınızı buraya girin