Yüksek Lisans Hazırlık Süreci

  • Lisans eğitiminizi tamamladınız ve yüksek lisansa mı devam etmek istiyorsunuz?
  • Mezun olduktan sonra biraz iş tecrübesi edindiniz ama akademik dünyaya dönmek mi istiyorsunuz?
  • Mezun olduğunuzdan farklı bir kurumda yüksek lisansa mı başvurmak istiyorsunuz?

O zaman hazırlık sürecinde yapmanız gerekenleri öğrenmek için doğru yerdesiniz!

Her kurumun koşulları ve beklentileri farklıdır. Öncelikle bunu açık ve net bir şekilde belirtmek isterim. Ancak her ne kadar kurumlar ve enstitüler arasında farklılıklar da olsa akademide rahatlıkla ilerlemek ve yüksek lisansa hazırlanırken işinizi kolaylaştırmak için uygulayabileceğiniz yöntemler olduğunu da söyleyebilirim. Hazırsanız başlayalım.

1. Başvurmak istediğiniz kurum ve programların listesini çıkartın.

Başvuru yaparken bir sınırlamanız yok. İstediğiniz kadar kurum ve programa başvuruda bulunabilirsiniz. Bu yüzden başvuru yapmadan önce hangi kurumlara ve hangi programlara başvuracağınız bilgisini, başvuru tarihleri ve koşullarını detaylıca araştırıp bir liste haline getirmeniz faydalı olacaktır.

2. Başvurmak istediğiniz kurum ve programları araştırın.

Yüksek lisans için başvurmak istediğiniz kurum kendi kurumunuzsa veya aynı bölümde devam etmek istiyorsanız zaten sınavlarda sorulacak sorular bölüm derslerinizden geleceği için işiniz biraz daha kolay olacaktır. Ancak farklı bir kurum veya programa başvurmak istiyorsanız ufak bir araştırma yapmanız gerekir. Zaten listeyi çıkarmıştınız. Elinizdeki liste üzerinden bu kurumlardaki arkadaşlarınıza veya sosyal medya üzerinden (Örneğin: Facebook Lisansüstü Eğitim Grupları) bu programların beklentilerini ve mülakatta odaklandıkları konuları araştırın. Eğer bu şekilde de cevap bulamadıysanız bu kurumda bulunan ilgili hocalara mail gönderebilirsiniz. Göndereceğiniz mailin dili hakkında yardıma ihtiyacınız varsa Akademik Emailler Nasıl Yazılmalı? başlıklı yazıyı okumanızı tavsiye ederim.

3. Başvuru belgelerinizi kontrol edin.

İstisnai durumlar dışında başvuru tarihinde belgelerinizin eksiksiz olması gerekir. ALES/YDS gibi sınav puanlarınız eksikse veya bu puanlarınız yeterli değilse bu sınavların en yakın tarihlerine geç olmadan bakın. Eğer referans mektuplarınızı kimden ve nasıl alacağınız konusunda emin değilseniz “Referans Mektubu Nerelerden ve Nasıl İstenir?” başlıklı yazıyı okuyup planlamanızı yapmanızı tavsiye ederim. Son olarak sizden bir amaç yazısı isteyeceklerdir. Bunu da son dakikaya sıkıştırmadan hazırlamanız sizin için iyi olacaktır. Yine nasıl yazacağınız konusunda bilginiz yoksa “Niyet Mektubu Nasıl Yazılır?” başlıklı yazıdan yararlanabilirsiniz.

4. Başvuracağınız programın bir okuma listesi olup olmadığını araştırın.

Bazı programlar websitelerinde bu programa başvuracak öğrenciler için bir okuma listesi paylaşırlar. Herkese açık olan bu liste temel kaynak kitapları içerir ve sınavda sorulacak sorular bu kitaplardan gelir. Eğer başvuracağınız program websitesinde böyle bir liste paylaşmışsa işiniz kolay. Yok eğer bir okuma listesi yoksa yapabileceğiniz iki şey var. Birincisi o programın ilgili hocasına mevcut bir liste olup olmadığı ile ilgili mail atabilirsiniz. Ancak sitede yoksa muhtemelen böyle bir liste de yoktur. İkinci ve tavsiye ettiğim yöntem ise alternatif kurumların bölümlerinin bir listesi olup olmadığını kontrol etmek ve o da yoksa doğrudan o alanda kurumun içinde veya etrafında bulunan kitabevinde satılan kitapları alıp okumak. Hele bir de programa kayıtlı öğrencilere ulaşıp kitap adı alabilecek girişkenlikteyseniz sizden hiçbir şey kaçmaz!

5. Bol bol okuma ve pratik yaparak sınavlara hazırlanın.

Bu noktada dürüst olacağım. Yönetmeliklerin sık sık değişmesi ve kurumların farklı yollar izlemesi nedeniyle sizi yazılı bir sınava mı yoksa sözlü bir sınava mı yoksa her ikisine mi sokarlar bilmiyorum. Üstelik kendi kurumumu baz alarak yanlış bir yönlendirme yapmayı tercih etmem. Yine de her ne olursa olsun size sorulacak sorular üç aşağı beş yukarı aynı olacaktır.

  • Alan bilgisi ölçen sorular
  • Kariyer planları içeren sorular
  • Sizi tanımaya yönelik sorular

Bu yüzden sorulacağını tahmin ettiğiniz soruları bir kavanoza koyup bir arkadaşınızdan size sormasını rica edin. Pratik bu tür stresli olaylar için her zaman işe yarar. Üstelik önceki tecrübelerime dayanarak iyi tahminlerle soru tutturduğum olduğunu da söyleyebilirim.

Biliyorum ki rekabet sert ve başvuran sayısı çok. Yine de istekli, dürüst ve politik bir tutumla başaramayacağınız bir şey yok. Mülakatlarda dikkat etmeniz gerekenler için okumanız gereken Yüksek Lisans Mülakatlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler yazısı da burada. Ben size yürekten inanıyorum. Gerçekten isterseniz bunu da başarabilirsiniz.

Bol şans!

Ayça

Yüksek lisansa hazırlık süreci

Yorumda Bulun!

Lütfen yorumunu girin!
Lütfen adınızı buraya girin