Uzun Cevaplı Vize ve Final Soruları Nasıl Cevaplanmalı?

Üniversite öğrencisiyken en korktuğum sınavlar sadece 1 veya 2 soruya sahip olan ve uzun uzun cevaplar yazmamı gerektiren sınavlardı. Bu tür soruları nasıl tam anlamıyla cevaplayacağımı bilmezdim. Üstelik aklıma gelen her şeyi belki tutar diye karmakarışık yazmaktan da çekinirdim. Sınav çıkışlarında bazen aşırı kısa yazdım diye bazen de aşırı uzun yazdım diye endişelenirdim. Siz de şimdi aynı durumdaysanız üzülmeyin çünkü aslında bu sizin ile ilgili bir durum değil.

Yurt dışında pek çok üniversite öğrencilerine sınavların nasıl cevaplanacağına dair somut bilgi sunuyor. Ülkemizde ise ne yazık ki öğrencilerin bu konuda zaten bilgi sahibi olduğu varsayımında bulunulur veya bu konu ile ilgili öğrencilere hazırlık birimleri dışında sınırlı bilgi verilir. Üstelik ülkemizdeki lise eğitiminin de test sistemi odaklı olduğunu düşünürsek öğrencilerin bu tür soruları cevaplamak konusunda kafa karışıklığı yaşaması normaldir. Bu tür soruları doğru şekilde yanıtlamak için belli bir akademik bilgiye ve yeterliliğe sahip olmak gerekir.

Peki ama ben bu bilgiye ve yeterliliğe nasıl erişebilirim?

Bilgi kısmı kolay. Zaten hepsini adım adım anlatacağım. Yeterlilik kısmı da sizin pratiğinize kalmış. Eğer anlattıklarımı notlarınızı çalışırken uygular ve sınavlara kadar bu adımları içselleştirirseniz, sınavlarınızdan istediğiniz notu alacağınıza sizi temin ederim.

Uzun cevaplı sınav sorularını yanıtlamak için iyice anlamanız gereken iki şey var:

  1. Sorunun amacı: bilgi açıklama, analiz yapma, sentezleme veya fikir belirtme
  2. Soruyu cevaplamanız için ihtiyacınız olan bilgi

Bunları nasıl anlayabilirim?

Bu çok güzel bir soru ve bunları anlamak için yapmanız gerekenler şöyle:

  • Soruyu iyice anladığınızdan emin olana kadar okuyun.
  • Sorunun ana fiilinin ve istenenlerin altını çizin.
  • Dersin okumalarından hangi bölümün soru ile ilgili olduğunu belirleyin.

Soruyu anlama kısmı tamam ama hala nasıl cevaplamam gerektiğini bilmiyorum.

O zaman ihtiyacın olan tek şey bu tablodaki bilgileri özümsemek.

Soru TipiSorudaki Anahtar KelimelerStrateji
Bilgi açıklama“ismi nedir”, “listeleyin”, “özetleyin”, “anlatın”Dersten ve okumalarınızdan öğrendiklerinizi tek tek anlatarak veya özetleyerek soruyu cevaplayın.
Analiz yapma (ilişkileri açıklama, çözümleme)“X’in ne olduğunu açıklayın”, “tartışın”, “X ile Y’nin ilişkisini anlatın”Dersten ve okumalarınızdan öğrendiklerinizi referans alıp/gösterip bir sebep/sonuç ilişkisi kurarak veya kıyaslama yaparak soruyu cevaplayın. Bireysel fikrinizi işin içine katmayın.
Sentezleme (öğrendiklerinizi uygulama, bilgileri birleştirme)“uygulayın”, “değerlendirin”, “X’e göre açıklayın”, “kıyaslayın”, “ispatlayın”Dersten ve okumalarınızdan öğrendiklerinizi benzer bir duruma uygulayarak cevaplayın. Bireysel fikrinizi işin içine katmayın.
Fikir belirtme“sizce neden böyle”, “sizce nasıl açıklanabilir”, “X hakkındaki düşüncelerinizi belirtin”Bireysel fikrinizi kullanarak bir argüman/fikir belirleyin ve bu anlattıklarınızı dersten ve okumalardan öğrendiklerinizi kullanarak destekleyin.

Önemli İpuçları

  • Gelişigüzel yazmak yerine fikirlerinizi anlamlı bir bütün oluşturacak şekilde organize edin.
  • Uzunluğa değil sorunun cevabını tam anlamıyla vermeye odaklanın.
  • Kelime seçiminize, dilbilgisi kurallarına ve öğrendiklerinizi kullanmaya önem verin.

İşte bu kadar! Şimdi bu yazıyı yararlanacağını bildiğiniz bir arkadaşınıza gönderin. Unutmayın, üniversite rekabetle değil iyi arkadaşlıklarla tadı çıkacak bir yerdir.

Sevgiler,

Ayça

Uzun Cevaplı Vize Ve Final Soruları Nasıl Cevaplanmalı?

Kaynak: http://academics.smcvt.edu/cbauer-ramazani/IEP/acad_skills/essay_questions.htm

1 Yorum

Yorumda Bulun!

Lütfen yorumunu girin!
Lütfen adınızı buraya girin