Üniversiteliler İçin Öz Bakım Yöntemleri

Hayatın içinde koşturup dururken kendimize zaman ayırmak her zaman öncelik olmayabiliyor. Aslında öz bakım motivasyonumuzu ve enerjimizi sürdürmek için oldukça gerekli.

Peki nedir bu öz bakım?

Kısaca öz bakım kendimizi zihnimizi, ruhumuzu ve bedenimizi sağlıklı tutmak için yaptığımız aktivitelerin tümüne verilen isim. Öz bakımımıza verdiğimiz değer bizi daha iyi hissettirdiği için doğrudan hayat kalitemizi ve enerjimizi artırıyor. Böylelikle de hayatla baş etme gücümüz artıyor.

Aslında öz bakımın etkili olabilmesi için belli bir rutine bindirilmesi önemli ama dönem dönem bir kaç öz bakım stratejisini hayatınızda uygulayıp anında sonuç almanız da mümkün. O halde okumaya devam 😉

  • Kendine öncelik tanı:

Hayatta her şeye evet demeden ve programını bir sürü etkinlikle doldurmadan önce kendine vakit ayır. İstersen odanı topla, istersen son ses müzikle dans et, istersen kendine bakım günü ilan et, istersen de kendine şık bir restoranda yemek ısmarla ama her ne yaparsan yap hayattaki önceliğinin kendin olduğunu hatırla.

blake-cheek-508456-unsplash

  • Etrafına pozitif insanları topla:

Arkadaşlıklarını gözden geçir ve gözlemle. Çevrendeki insanlar sana neşe katıyorlar mı? Arkadaşlarınla buluştuktan sonra enerjin artıyor mu yoksa azalıyor mu? Eğer etrafında pozitif insanlar yoksa yeni insanlarla tanış ve hayatına pozitif 3 yeni insan kat.

  • Egzersiz yap: 

Biraz serotonin kime iyi gelmez ki? Doğal olarak stresle başa çıkmak ve mutluluk hormonunu artırmak için mutlaka düzenli olarak egzersiz yap. İstersen bir salona git, istersen de Youtube üzerinden bir egzersiz videosu aç. Hiç olmadı açık havada yürüyüşe çık. Biraz egzersiz ve sıcak bir duş sonrası kadar tatlı bir yorgunluk hissi yok!

rawpixel-600782-unsplash

  • Beslenmene özen göster:

Düzensiz beslenme bir de susuzluk ile birleşince baş ağrısı ve halsizlik sorunlarıyla karşımıza çıkıyor. İtiraf etmeliyim ki zaman zaman ben de sağlıksız besleniyorum ve genelde çok az su içiyorum. Sonuçta da hep başım ağrıyor diye ortalarda geziyorum. Bu yüzden kendim denediğim için söyleyebilirim ki öz bakım konusunda en ciddi fark yaratanlardan biri beslenmeye özen göstermek. Ev yemeği yemek, ara öğünleri atlamamak ve vitamin almak 10 gün içerisinde enerjiyi iki katına çıkaran şeyler.

  • Öz bakım rutinleri oluştur:

Rutinler kucağa sıkıcı gelse de söz konusu öz bakım olunca haftalık veya aylık rutinler oluşturmak en mantıklısı. Haftada veya ayda bir günü tamamen kendinize bakmaya ve şımartmaya ayırmak bakım deponuzu fullemek gibi olacak. Böylece hasta olup güçten düşmeden uzun süre devam edebileceğiz.

why-you-need-to-use-a-habit-tracker-in-your-planner-free-printable-habit-tracker-how-to-plan-your-day-more-efficiently-bullet-journal-spread-setup-bujo-planning-min-1024x768

  • Modunu gözlemle:

Modun sürekli düşük mü yoksa belirgin bir şekilde dalgalı mı? Sanırım bunu bilmenin en iyi yolu 1 ay kadar modunu bir deftere not alıp gözlemlemek. Belki modunu düşüren belirli zamanlar var belki de modun hep ama hep düşük. Sonuç ne çıkarsa çıksın önce kendimizi gözlemleyip ona göre öz bakım planı yapmak kesinlikle daha etkili. Bu yüzden bir bak bakalım, senin modun ne alemde?

  • Temiz hava al:

Sürekli kapalı mekanlar ve havasızlık da enerjimizi kirleten faktörler arasında. Bu yüzden tavsiyem gün içinde mutlaka açık havada ya biraz oturun ya da yürüyün. Bol oksijen almak hem beyne iyi gelir hem negatif enerjiyi atmaya yardımcı olur hem de uyku kalitesini artırır. Bu kadar sebep bile bunu ihmal etmemek için oldukça geçerli!

bakırköy

  • Hayatın derslerden ibaret olmadığını kendine hatırlat:

Evet akademik başarı önemli ama hayat sadece akademik başarıdan ibaret değil! Bunu sakın unutma ve hatta sık sık kendine hatırlat. Dersler dışında da ilgi alanları geliştir ve mutluluğunu salt akademik başarıya bağlama. Hayat > üniversite

  • Birilerine yardım et:

Kendine küçük mutluluklar yaratmanın en kolay yolu başkaları için iyi bir şey yapmaktan geçiyor. Birine günaydın demek, arkadaşına kahve ısmarlamak, dışarı çıkarken arkandaki kişiye kapıyı tutmak, bir sokak hayvanını beslemek ruhuna iyi gelecek. Ruh sağlığı önemlidir, ihmal etme!

nordwood-themes-213934-unsplash

  • Üret:

Hayatına anlam katmanın en güzel yolu bir şeyler üretmek! Burada sana neyin keyif verdiğini keşfetmen gerek. İstersen yazı yaz, istersen yemek pişir, istersen de atkı ör ama mutlaka hayatının bir kısmını elle tutulur somut bir şeyler üreterek geçir. Ben kendime ilk defa kazak ördüğümde yüksek lisans öğrencisiydim ve size yaşadığım tatmini anlatamam. Yıllarca eline her başarıda kağıt parçası tutuşturulmuş biri olarak somut bir şey üretmek ne büyük mutlulukmuş 🙂

Ruhuna, zihnine ve bedenine iyi bakabilmen dileğiyle…

Ayça K.

1 Yorum

Yorumda Bulun!

Lütfen yorumunu girin!
Lütfen adınızı buraya girin