Not Alma Teknikleri Rehberi

Üniversiteler uzaktan eğitimde, derslerin ritmi de hızlandı! Not alma teknikleri iyice önem kazandı. Üniversite öğrencileri için tam olarak panik olmakla olmamak arasında kaldıkları o dönem geldi. O zaman hayatınızdan not tutma ve sınavlara günlerce çalışma yükünü biraz hafifletecek bir yazı gelsin 🙂

Üniversitede dersler çok çeşitlilik gösterir. Bu yüzden de her şeyi kağıda çılgınlar gibi yazmak yerine stratejik ve etkili bir şekilde not almak gerekir. Okumayanlar için daha önce detaylı bir şekilde Etkili Not Tutmanın Sırrı: Cornell Metodu‘nu anlatmıştım. Bu yazıda ise başka not alma yöntemlerinden de bahsetmek istiyorum.

Hadi başlayalım!

1. Karşılaştırmalı Not Alma:

Karşılaştırmalı not alma en işe yarayan not alma tekniklerinden biri. Aynı anda birden çok konudan bahsediliyorsa ve özellikle de ezberlenmesi gereken bilgiler çoksa not aldığınız kağıdı bahsedilen konunun sayısına göre dikeyde çizgiyle bölerek not alabilirsiniz. Özellikle 2-3 ayrı konunun, karakterin, uygulamanın veya yaklaşımın aynı derste anlatıldığı zamanlarda bu not alma yöntemi sınava hazırlıkta zaman kazandırır. Edebiyat, psikoloji, sosyoloji ve metodoloji ağırlıklı dersler genelde bu metodu kullanmak için uygundur. Örnek vermek gerekirse bir edebi eserdeki iki ana karakterin tartışıldığı bir günde kağıdı dikey şekilde ortadan ikiye ayırıp karakter analizini karşılaştırmalı şekilde not almak hem zamandan kazandırır hem de ders çalışırken potansiyel bir soru üzerinden çalışmanıza yardımcı olur. Aynı not alma yöntemini sosyolojik kavramların, kuramların veya tarihsel figürlerin karşılaştırılarak tartışıldığı derslerde de kullanabilirsiniz.

Karşılaştırmalı not alma tekniği
Karşılaştırmalı Not Alma Tekniği

2. Taslak Çıkarmalı Not Alma:

Özellikle yurt dışında eğitim görmüş veya çok uzun yıllarını ders anlatmaya vermiş hocalar derslerini ana hatları ve ara bilgilerle çok düzenli bir taslak üzerinden işlerler. Dersin başında önce tanım verirler. Sonra ana bir başlıktan bahsedenler. Sonrasında ise örnekler üzerinden konuyu tartışırlar. Bir ana konu bittikten sonra ise diğer ana konudan aynı yöntemle devam ederler. Eğer siz de böyle bir hocanın dersine denk geldiyseniz not alırken en ideal yöntem dersin taslağını çıkarmak. Taslak nasıl oluyor derseniz, şöyle:

Taslak Çıkarmalı Not Alma Tekniği
Taslak Çıkarmalı Not Alma Tekniği

Diğer not alma teknikleri ile karşılaştırıldığında bu şekilde not almak ilk başlarda zahmetli gelebilir çünkü bu not alma yönteminde aslında beynimizi de daha sistematik ve analitik çalışması için zorluyoruz. Ancak bir kere böyle not almaya başladınız mı akademik hayatınızın oldukça kolaylaşacağını da söylemek isterim.

3. İlişki Kurarak Not Alma:

Bilgileri daha çok görselleştirmeye ihtiyaç duyduğunuz zamanlarda kullanabileceğiniz bu metot bilgiler arası ilişki kurarak ilerlediğiniz için öğrenmeyi kolaylaştırıyor. Eğer derste anlatılan konu hoca tarafından kısmen daha düzensiz anlatılıyorsa ve notları kendiniz ilişkilendirmek durumundaysanız bu yöntemi kullanabilirsiniz. Bu şekilde bir ağacın dalları gibi genişleyen notlarınız anahtar kelimeler yardımıyla birbiriyle ilişkilendirilebilir ve uzun vadede öğrenmeniz kolaylaşabilir.

İlişki Kurarak Not alma Tekniği
İlişki Kurarak Not Alma Tekniği

4. Tablo Yardımıyla Not Alma:

Bazen bazı derslerde konu bir çok alt başlığa ayrılır veya anlatılan ünite haddinden fazlasıyla kapsamlı olur. O zaman not alma ve hatta not çıkarma kısmında bilgileri biraz düzenlemek gerekebilir. Böylece farklı konu başlıkları farklı yönlerden karşılaştırılabildiği için özellikle ezberlenmesi gereken bilgiler olduğunda bu yöntem çok işe yarar.

Tablo Yardımıyla Not Alma Tekniği
Tablo Yardımıyla Not Alma Tekniği

Bu arada ufak bir not bu yöntemi derste kullanmak diğer yöntemler kadar hızlı olmayacaktır. Bu yüzden tavsiyem bu yöntemi kullanabileceğiniz bir dersle karşı karşıyaysanız önceden konuya çalışıp hazırlık yapmanız ve tabloyu derse gitmeden önce belirlemeniz.

Son olarak da sınıf içinde not alırken bilgisayarınızı kullanmamanızı ve tahtadakilerin fotoğrafını çekmemenizi tavsiye ederim. Bu iki yöntem de pratik görünmesine rağmen öğrenmeniz üzerinde etkisi 0 (sıfır) olan yöntemler. En azından bilimsel çalışmaların sonuçları bu yönde.

Umarım siz de bu not alma teknikleri arasından kendinize uygun bir tane seçebilmişsinizdir.

Hepinize şahane bir dönem diliyorum.

Sevgiler,

A.

5 YORUMLAR

  1. […] Dersten önce ve dersten sonra konuyla ilgili not çıkarın. Not çıkarmak konunun üzerinde düşünmenizi gerektireceği için ne kadar çok not çıkarırsanız o kadar çok konuyu anlamanız kolaylaşacak. Zaten bölüm dersleri bir zincir gibi birbirine bağlıdır. Bir dersin 101 kodlusunu anlamazsanız 102 kodlusu da zor olacaktır. Bu yüzden siz iyisi mi işi baştan sıkı tutun ki o dersin bir sonrakini aldığınızda aynı notları kullanabilin. Not çıkarmak için ipuçları ise bu yazıda. […]

Yorumda Bulun!

Lütfen yorumunu girin!
Lütfen adınızı buraya girin