Üniversitedeyken Staj Nasıl Bulunur?

hayallerinin peşinden git

Üniversitedeyken staj tecrübesini ne yapıp edip edinmekte fayda var. İş ilanlarının bile 20 yaşında 5 yıllık tecrübeli mühendis abukluğuna gittiği bir ortamda hem kendinizi tanımak hem de tecrübe kazanmak adına staja ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Mesela ben eğer bir ajans deneyimi edinmeseydim bundan o kadar da keyif almadığımı fark eder miydim bilmiyorum.

Peki staj denilen şey nasıl bulunur?

Eğer zorunlu stajınız varsa biraz daha şanslısınız çünkü genelde kurumlar zorunlu stajı olan öğrencilere biraz öncelik verebiliyorlar. Eğer zorunlu stajınız yoksa da o zaman bu yazı tam size göre.

  • Öncelikle 1. ve 2. sınıftaysanız staj başvurularınız muhtemelen kabul edilmeyecektir. Ben düzenli olarak 2 yıl staja başvurduğumu ve geri dönüş cevabı bile almadığımı bilirim. O yüzden mezun olana kadar aralıksız denemenizi tavsiye ederim. Bu işin ilk adımı bunun zorlu bir süreç olduğunu kabul etmekten geçiyor.
  • Bir özgeçmişe ihtiyacınız olacak. Şanslısınız ki Üniversite Öğrencileri için CV Hazırlama Rehberi – Part 1Üniversite Öğrencileri için CV Hazırlama Rehberi – Part 2 ve Üniversite Öğrencileri için CV Hazırlama Rehberi – Part 3 yazılarını daha önceden sizlerle paylaşmıştım.
  • Başvurmak istediğiniz şirketleri, kurumları ve pozisyonları listeleyin. İnternet üzerinden staj başvuru tarihlerini ve koşullarını inceleyin. Başvuru dönemlerinde doğrudan başvurularınızı yapın. Başvuru dönemi olmayan yerlerin de İK uzmanlarına mail ile özgeçmişinizi gönderin veya başvuru süreci hakkında bilgi isteyin.
  • Klasik yöntemleri yaptıktan sonra akademik danışmanınıza, bölüm sekreterinize, asistanlara ve arkadaşlarınıza staj aradığınızı söyleyin ve böyle bir konuda ihtiyaç olursa size haber vermelerini rica edin. Genelde staj tanıdıkla daha kolay bulunur ve bazen şirketler bölümlerden stajyer isterler. O yüzden staj aradığınızı bildirmek iyidir.
  • Öğrenci kulüplerinde, kampüs etkinliklerinde ve sosyal aktivitelerde aktif olarak görev alın. Şirketler genelde bu tür etkinliklerde işbirliği tercih ederler ve orada kendinizi göstermeniz halinde bir staj teklifi almanız mümkün olabilir.
  • Cesur olun! Baktınız hiçbiri işe yaramadı o hayalinizdeki yerin kapısını çalın ve benim hayalim sizin stajyeriniz olmak. Bu yüzden de özgeçmişimi getirdim diyin. En kötü ihtimalle kapıdan geri çevrilirsiniz ama bir sonraki staj mülakatınızda cesaret ve istekliliğinizi anlatacak etkileyici bir hikayeniz olur.

Son olarak şirketler sosyal medya hesaplarınıza bakar. Geçtiğimiz aylarda bir çocuk NASA stajını sırf yanlış sosyal medya kullanımı yüzünden kaybetti. Siz de dikkatli olun diye söylemek istedim.

Hepinize bol şans!

Ayça K.

Yorumda Bulun!

Lütfen yorumunu girin!
Lütfen adınızı buraya girin