Üniversite Sınavına Gireceklere Tavsiyeler

Madem üniversite hayatı ile ilgili içerikler üretiyorum, o halde üniversite adaylarına da bir yazı yazmam gerektiğini düşündüm. Sınava az kaldı ve önümüzdeki yıl hepiniz birer üniversite öğrencisi olacaksınız. İlk dönem heyecanı, yeni arkadaşlıklar, belki yeni bir şehir derken hayatınızın en çok gelişeceğiniz ve değişeceğiniz 4-5 yılına adım atacaksınız. Ancak önce önünüzde bir sınav var.

Kontrol edebileceğin şeylere odaklan

Sınav stresi öğrenciler arasında ciddi bir sorun ve pek çok öğrenci daha iyi bir sonuç elde edebilecekken sınav stresi yüzünden daha düşük puanlar alıyor. Bunun önüne geçmek içinse kontrol edebileceğin şeylere odaklanman gerekiyor. Yani sınav günü giyeceğin kıyafetlerin, son tekrarların, moralini yüksek tutmak için yapabileceğin eğlence aktivitelerin, sınav stresi ve puan hesabı konuşmalarından uzak durman, daha önceki başarısızlıklarını düşünüp durmaktan vazgeçmen, nefes egzersizleri yapman ve sağlıklı beslenmen…

Düzenli uyu

Sınav yaklaştıkça stres olup uykunu ihmal etme veya son tekrarları yetiştirmem gerek diye düşünüp uykudan vazgeçme. Sınav öncesi birkaç gün iyi uyumuş ve sınav günü dinlenmiş olarak uyanmak seni daha başarılı yapacaktır. 8 saatlik uyku düzenini sınavdan önceki birkaç gün içinde oturtursan sınav gecesi uykunu kaçırıp yatakta dolanmazsın.

Sınava giriş belgelerini hazırla ve mutlaka sınav salonunu önceden gör

Bu sınav senin için önemli bunu bir kabul edelim. Bu yüzden sınav sabahı salon bulma stresine girmeye hiç gerek yok. Belgelerini önceden hazırla ve mutlaka sınava gireceğin salonu 1-2 gün önceden gör. Sıraya otur, etrafı tanı, sırada derin bir nefes al ve başardığını hayal et.

Zamanını iyi kontrol et

Şimdiye kadar bir çok deneme sınavına girdin ve hangi bölüme ne kadar zaman ayırman gerektiğini en iyi sen gözlemledin. Sınav sırasında da rutinini bozma. Yapamadığın sorulara takılıp kalma çünkü bu sınav ne kadar iyi veya ne kadar zeki olduğundan çok zamanını nasıl verimli kullanabildiğini de ölçen bir sınav.

Kendini başkalarıyla kıyaslama

Ne sınav öncesinde ne de sınav sırasında başkalarına bakma. Kuzeninin tıp kazanmış olması seni ilgilendirmez. Ön sırada oturan çocuğun senden hızlı soru çözüyor olması da seni ilgilendirmez. Bu hayatta herkesin rakibi kendisi ve herkes kendi hikayesini yazmakla meşgul. Bir de şöyle anlatayım. Belki kuzenin tıp ile mutlu olabilecek bir insanken sen öğretmen olunca mutlu olacaksın. Ya da ön sıradaki çocuk dikkat eksikliğinden iyi bir sınav geçirmeyecek ama sen ondan 2 soru daha az çözmene rağmen istediğin bölüme yerleşeceksin. Bilmem anlatabildim mi?

Cevaplarını kontrol et

Sınavı bitirdin ve cevaplarını cevap kağıdına geçirdin. Bitti mi? Hayır! Bütün zamanını kullan ve cevaplarını bir kez daha kontrol et.  Gerekirse bir-iki dakika mola ver ve biraz nefes egzersizi yap. Sonrasında kağıdını baştan bir kontrol et.

Kendine güven

Çok çalıştın. Evet, belki yeteri kadar çalışmadım. Hatta aslında daha iyi ve çok çalışabilirdin. Ne olduysa oldu! Biraz olsun rahatla ve kendine güven. Bazen hayatın bize getirdiklerini beklemek de iyidir. Sen elinden geleni ve yapabildiğini yaptın. Geçmişi ve yapabileceklerini düşünmek yerine ana ve sınava odaklan.

Bol şans! Eğer bu yazıyı okuduysan da sınav sonucunu lütfen benimle paylaş. Kim bilir belki aynı kampüste bile denk geliriz. Olamaz mı? 🙂

Sevgiler,

Ayça

Yorumda Bulun!

Lütfen yorumunu girin!
Lütfen adınızı buraya girin