Üniversite Öğrencileri için Para Biriktirme Yöntemleri

Öğrenciyken para biriktirmek gerçekten zor. Bu yüzden eğer bu yazıyı okuyorsan beklentin büyük farkındayım. Ben de sana para biriktirmek için gerçekten nelerden fedakarlık edebilirsin ve nerelerden kısabilirsin onu anlatacağım.

Hazır mısın?

  • Bırak elinden o pahalı kahveyi! Eğer kahveye günde 2-3 liradan fazla masraf yapıyorsan büyük zarardasın. 15-20 liraya bir french press, 15-20 liraya da bir termos edindin mi bütün yıl kahveni evden yapıp taşıyabilirsin. Uzun vadede ciddi tasarruf!
  • Öğrenci indirimi kovala! Öğrenci indirimi müzelerden tutun da mağazalara kadar her yerde. Sen yeter ki sormayı ve araştırmayı bil. Sinema, tiyatro, konser gibi kültür-sanat etkinlikleri de buna dahil. En azından %10-%20 arası indirim mutlaka bulursun.
  • İhtiyaç dışı kıyafet alma! Bütün aldıklarımız ihtiyacımız olduğundan aslında, değil mi? Aslında değil. Eğer temel ve benzer renklerde bir gardırop oluşturabilirsen, bir süre sonra yeni bir şey almaya ihtiyaç duymayacaksın. Bu yüzden her kasaya gittiğinde parayı ödemeden kendine şunu bir sor: Buna gerçekten ama gerçekten ihtiyacım var mı? Eğer yoksa hemen onu bir kenara bırak ve harcamadığın parayı da kenara koy.
  • Eğer yalnız veya arkadaşlarınla yaşıyorsan market indirimlerini takip et. Hem büyüklerin bir bildiği var da market market geziyorlar, değil mi?
  • Takas ve ikinci ele bir şans ver. İnternette 2. el eşya satan bir çok sayfa ve uygulama var. Buraları takip et ve ihtiyaçların için pazarlık etmekten sakın çekinme. Unutma sen bir öğrencisin ve para senin için değerli!
  • Parasız aktivite planları yap. Bu konuda yardıma ihtiyacın varsa bu yazım tam sana göre: Üniversite Öğrencileri için Düşük Bütçeli Yaz Aktiviteleri
  • Kitaplar için tabi ki de kütüphaneyi kullan veya arkadaşlarınla kitap değiş-tokuşu yap. İlla kendi kitaplarını almak istiyorsan internetten sipariş ver çünkü kitaplar internette her zaman daha ucuz.
  • Bir şeyi almadan önce askıda öğrenciye bırakılır bırakılmadığını sor. “Askıda Ne Var?” gittikçe yaygınlaşan bir uygulama ve eğer imkanın varsa neden sen de askıdan faydalanmayasın?
  • Uygun fiyatlı tarifler listesi çıkar. Gıda büyük bir harcama ve sağlığın için iyi beslenmen gerek. Eğer dönem başlamadan kenarında 5-6 pratik ve sağlıklı tarifin olursa dönem içinde yemeklerini dışarıdan sipariş etmez ve buradan da kar edebilirsin.
  • Büyüklerinden yardım iste. Kazağa veya eteğe mi ihtiyacın var? Mümkünse örgü veya dikiş bilen bir aile büyüğüne rica et. Dolabında yemek mi yok? Mümkünse memlekettekilerden gıda stoğu iste. O annenin çantana tıkıştırdığı şeylerin de kıymetini bil 😉

Bunların dışında elinden geldiğince para harcamaya olan gereksinimizi azaltmak için stratejik davran. Zaten mezun olup istediğin gibi bir iş bulunca bugünlerin acısını çıkaracaksın. Şimdi öğrencisin. Masrafın da çok ihtiyacın da çok. Bu yüzden para biriktirmek için hiçbir fırsatı kaçırma.

Haydi bol şans!

Sevgiler,

Ayça

1 Yorum

Yorumda Bulun!

Lütfen yorumunu girin!
Lütfen adınızı buraya girin