Stajyerin El Kitapçığı

image

Zorunlu veya gönüllü sonunda bir staja kabul edildiniz ve bu yazıdasınız! Hepinizi çok tebrik ederim. Hadi gelin bir stajyerin bilmesi gereken her şeyi sizde tek tek anlatayım. Eğer staj bulamadığınız halde buradaysanız da o zaman sizi hemen Üniversitedeyken Staj Nasıl Bulunur? yazıma ışınlayayım!

Kılık, kıyafet, imaj

Hangi kurum, kuruluş veya firmada staj yapıyorsanız yapın kılık, kıyafet ve imaj söz konusu olduğunda sade ve ortama uygun görünmeye önem verin. Bütçeniz kısıtlı olduğu için çok para harcamaya veya stil kasmaya gerek yok. Kretif bir yerde bile çalışıyorsanız, temel birkaç renk seçip basic parçalar üzerine aksesuarlar ile yine kendinizi ifade edebilirsiniz. Size fikir verebilecek bazı “smart casual” örnekler için Pinterest hesabımda bir pano oluşturdum. Pinterest hesabımdaki staj mülakat ve iş görüşmesi kıyafet örnekleri panoma tıklayıp bakabilir ve fikir edinebilirsiniz.

İlk gün ve tanışma

İlk gün sizi diğer stajyerler ile birlikte staj sorumlunuza gönderirler. Şanslı iseniz bir staj sorumlusundan oldukça fazla bilgi edinebilirsiniz. Yine de ilk günden heyecanınıza kapılıp sorumlunuzu sorulara boğmayın. Staj sorumlunuza kısaca kendinizi tanıtıp staj süresince size öğretecekleri için heyecan duyduğunuzu pozitif bir yüz ifadesi ile iletin. İlk günü insanların isimlerini öğrenmeye, bol bol meraklı ve sevimli bakışlarınızla çevrenizdeki diğer insanları selamlamaya ve ortamı koklamaya ayırın. Agresif olarak iş istemeyin ama iş verilirse de kaçınmayın. Diğer stajyerlere karşı da saygılı ve kibar davranın.

Staj süreci ve kendini tanıtma

Stajınız sizin açınızdan tam bir hayal kırıklığı bile olsa öğreneceğiniz bir şey var. Staj sorumlunuzun ve etrafınızdaki insanların ne tür işlerle uğraştığını ve gerçek iş hayatında böyle bir yerde çalışmanız gerekirse neler yapabileceğinizi gözlemleyin. Bir süre sorumluluk verilmezse insanlar yardım teklif etmekten veya soru sormaktan çekinmeyin. Elinize fotokopi işleri tutuşturulursa surat asmayın, onu da öğrenin. Şu an bir fotokopi makinesi uzmanıysam bunu İK stajıma borçluyum ve iyi ki o fotokopileri zamanında çekmişim. Staj süreci boyunca güler yüzlü ve enerjisi yüksek olun. Şikayet etmeyin ve dedikodu yapmayın. Unutmayın ki bu insanlar birkaç yıl sonra sizin işvereniniz olabilirler.

Staj defteri ve referans mektubu

Staj defterinizi sanki portfolyonuzmuş gibi elinizden geldiğince özenli doldurun ve son güne bırakmadan imzalatın. Defter doldurma ve imza stresini bir kenara bırakıp stajınızdan maksimum kazanç sağlamaya odaklanın. Ben iki dönemlik zorunlu stajımın formlarını ilk dönemde doldurup bitirmiş ve ikinci döneme sadece ders anlatmak ve pratik yapmak için staja gitmiştim. Kağıt işlerinden kurtulmak büyük bir ferahlık, tavsiye ederim. Son olarak staj bitmeye yakın birlikte çalıştığınız, sizi gözlemleme imkanı bulmuş insanlardan en az 3 tane referans mektubu isteyin. Bu kişileri izinlerini aldıktan sonra Linkedin’den ekleyin ve size oradan da yetkinlikleriniz üzerinden tavsiye vermelerini rica edin. Bu dönemde tanıştığınız kişilerin kartlarını ve mail adreslerini bir deftere yapıştırarak saklayın. Staj bittikten sonra en az 1’er referans mektuplarını açıp hakkınızda yazılanları okuyun. Bu hem size yazılmış kötü bir referansı potansiyel bir işverene vermenizi engeller hem de kendinizi staj boyunca nasıl tanıttığınızı görmenizi ve güçlü ve zayıf yanlarınızı öğrenmenizi sağlar. Bunların dışında ileride güncel referansa ihtiyacınız olduğunda bu kişilerin kapısını çalıp kendi referanslarını tarihleri güncelleyerek yeniden vermelerini istemenize olanak sağlar. İleride sizi hatırlasalar bile performansınızı hatırlamaları zor olabilir ama staj sorumlunuza “bu referansınızı günceller misiniz?” dediğinizde, sizinle ilgili bilgisi taze iken yazdığı referansı temize çekmekten imtina etmez.

İşte bu kadar!

Bir staj dönemi daha bitti. Tebrik ederim.

Ayça

Yorumda Bulun!

Lütfen yorumunu girin!
Lütfen adınızı buraya girin