top of page
Ayça Karaman

Erken Uyanmanın Yolları

Erken uyanmanın yolları neler mi? Belki sabah insanı değilsiniz ama sabah erken uyanmak zorundasınız, belki de biraz daha üretken olmak istediğiniz için sabah erken uyanmanın yollarını arıyorsunuz. Sabah erken uyanmak istemenizin nedeni ne olursa olsun, doğru yerdesiniz. İyi haber sabah insanı olmasanız bile kendinizi sabahları erken uyanmaya alıştırabilirsiniz.

Hangisi seni daha iyi tanımlar?

  • Erkenci kuş

  • Gece kuşu

Erken Uyanmak Zorundayım ve Çok Zorlanıyorum!

Kaliteli bir uyku ve iyi bir dinlenmenin faydaları tartışılmaz. Öte yandan güne erken başlamanın da birçok faydası var. Bu noktada idealist bir şekilde alarmı erken saatlere kurmak yerine kişisel dengenin önemli olduğuna inanıyorum. Gerçekçi olmak gerekirse birçoğumuz zaten işimiz veya okulumuz sebebiyle çok erken saatlerde güne başlamak zorunda kalıyoruz. Sabah erken uyanmanın üstüne bir de yaşam koşullarının zorluğu eklenince fazlasıyla yoruluyoruz ve günlerimizi sadece sorumluluklarımızı yerine getirmeye çalışarak geçiriyoruz. Haliyle bir süre sonra sabahları erken uyanmak giderek zorlaşıyor ve hayata dair motivasyonumuzu tümüyle kaybediyoruz.

Eğer siz de sabahları erken uyanmak zorundaysanız ve çok zorlanıyorsanız, yalnız değilsiniz. Erken uyanmanın yolları var! İhtiyacınız olan daha da erken kalkmanıza yardımcı olacak stratejilerden önce ideal dengenizi bulabilmek. İyi bir dinlenme ve kaliteli uyku olmadan erken uyanmanın, insanın hayat enerjisini azaltmaktan başka bir işe yaradığına inanmıyorum. İyi hissetmek ve yataktan iyi hissederek kalkmak benim gözümde gerçekten çok kıymetli. Bu yüzden bir dengeye ihtiyacınız var. Eğer yaşam koşullarınız sizi fazlasıyla zorluyorsa, haftanın birkaç günü iyi bir uyku çekmek için çaba göstermenizi öneririm. Peki bunu nasıl yapabilirsiniz?

  1. Çok yoğun günlerin ertesi gününü biraz hafif geçirmeye çalışın. Mümkünse yatağa erkenden girin ve uyku saatinden birkaç saat önce mavi ekrana bırakmayı bırakın.

  2. Erken uyandığınız ve yoğun geçen günlerde imkan bulursanız gün bitmeden 30 dakika şekerleme yapın. Gün içinde imkan bulamazsanız, eve döner dönmez ilk 30 dakikayı da şekerleme yapmaya ayırabilirsiniz. Bu noktada altın kural 30 dakikayı aşmamak. Eğer aşarsanız, zihninizi yeniden canlandırmanız zor olacaktır.

  3. Uzun süre uykusuz kaldıysanız, ilk fırsatta doya doya uyuyabileceğiniz bir fırsat yaratmaya çalışın. Telefonu kapatın, perdeleri çekin ve vicdan azabı çekmeden doya doya uyuyun. Hayat koşulları ne olursa olsun vücudunuzun dinlenmeye ihtiyacı var.

  4. Uykuya dalmak konusunda sorun yaşıyorsanız, uyumadan önce nefes egzersizleri ve esneme hareketleri deneyin. Vücut stresi taşır. Uyku öncesi vücudu rahatlatmak için ılık bir duş, uyaranlardan uzak geçirilen birkaç saat, rahatlatıcı bir müzik, nefes egzersizleri ve omurgayı esnetmek işe yarayacaktır.

“İNSANLARDAN ÜMİT VE UYKUYU ALIN, ONU DÜNYANIN EN BAHTSIZ VE EN PERİŞAN İNSANI HALİNE GETİRMİŞ OLURSUNUZ.” - IMMANUEL KANT

Erken Uyanmanın Faydaları

Diyelim ki uyku konusunda bir denge tutturdunuz, iyice dinlendiniz ve artık erken uyanmanın faydalarını görmeye hazırsınız. Tavsiyem her gün çok erken uyanmak yerine haftanın birkaç günü normalde uyandığınız saatten birkaç saat erken uyanmanız. Böylelikle haftada kendinize ve kişisel projelerinize ayırabileceğiniz fazladan birkaç saatiniz olacaktır.

Erken Uyanmak Kendiniz için Daha Fazla Zaman Demek

Aslında erken uyanmanın yolları çok basittir. Çoğumuz günün ilk saatlerini yataktan fırlayıp işe veya okula yetişmek için koşturarak geçiririz. Sabah erken uyansak bile kendimizi iyi hissetmek için bir şey yapmak pek aklımıza gelmez. Oysaki günün ilk saatleri kıymetlidir ve bu saatleri nasıl geçirdiğimiz günün geri kalanını nasıl geçireceğimizi etkiler. Bu nedenle sabahları 30 dakika bile olsa erken uyanmak kendimize ayırabileceğimiz daha fazla zaman demektir. Rahat rahat, yavaş ve acele etmeden sabahın ilk saatini geçirmek, günün geri kalanında ruh halimizi olumlu yönde etkileyecektir.

Erken Uyanmak Trafikte Daha Az Zaman Demek

Sabahları evden biraz daha erken çıkmak ve trafiğin en yoğun zamanı gelmeden yola koyulmak her zaman iyi bir fikirdir. Geç kalma stresi yaşamadan ve rahat rahat yürüyerek işe veya okula gitmek hepimize iyi gelir. Üstelik gideceğimiz yere erken varmanın keyifle kahve içmek, birkaç sayfa okumak veya çalışma alanımızı düzenlemek için yeteri kadar zamana sahip olmamız gibi güzel bir etkisi de vardır.

Erken Uyanmak Daha Verimli Zaman Demek

Sabahları herkesin uyuduğu saatlerde çalışmayı denediyseniz, bu zaman dilimininin ne kadar verimli olduğunu fark etmişsinizdir. Eğer yazmak zorunda olduğunuz bir tez veya üzerinde çalışmak istediğiniz bir kişisel projeniz varsa, haftada birkaç gün bile olsa erken uyanmak size çok verimli birkaç saat olarak geri döner. Sabahın erken saatleri verimlilik açısından kıymetlidir ve zihinsel enerjinin yüksek olduğu bu zaman dilimi mutlaka değerlendirilmelidir.

Sabah Erken Uyanmanın Yolları: 15 Etkili Öneri

Sabah erken uyanmak zaman zaman çok zorlayıcı olabilir ve genellikle birçok kişi için biraz daha fazla uyumak çok daha cazip bir seçenektir. Fakat şanslıyız ki erken uyanmanın yolları mevcut ve gece kuşları bile biraz çaba ile erkenci kuşa dönüşebilir. Aşağıda erken uyanmanıza yardımcı olacak birçok tavsiye okuyacaksınız. Bazıları sizin için daha uygunken, diğerleri o kadar da uygun olmayabilir. Sizlere tavsiyem hepsini deneyip en etkili olanları hayatınıza dahil etmenizdir.

1. Uyku Saatinizi Erkene Çekin

Uykunuzu yeteri kadar almazsanız, erken uyanmak sizin için oldukça zor olacaktır. Bu yüzden erken uyanmak için ihtiyacınız olan ortalama uyku saatine uygun şekilde yatağa gitmeye kendinizi alıştırın. İlk etapta bu erken saate adapte olmakta zorluk çekebilirsiniz ve hemen uykunuz gelmeyebilir fakat bir süre sonra bedeniniz bu erken saate alışır ve daha kolay uykuya dalabilirsiniz.

Bu maddeyi uygularken dikkat etmeniz gereken şey yatağa girdikten sonra telefonunuza bakmamak olacaktır. Yatağa erken gitmekteki amaç vücudunuzu dinlendirmek ve zihninizi rahatlama moduna bir an önce geçirmek. Bunun olmasına izin verin.

2. Şekeri ve Kafeini Erken Saatlerde Kesin

Geç vakitte şekerli gıdalar ve kafeinli içecekler tüketirseniz, vücudunuzun uyku moduna geçmesi zor olacaktır. Uykuya yakın sürede şeker tüketmek kan şekerinizi yükseltir. Bu da uyku sırasında vücudu strese sokar ve sindirim sistemini zorlar. Uzmanlar yemek yemeği uyku uyumadan ortalama 3 saat öncesinde kesmeyi tavsiye ederken, kafeini ortalama 4-6 saat öncesinde kesmeyi öneriyorlar. Bu konuda kendi idealinizi bulmak için bir beslenme uzmanıyla görüşebilir veya kendinize iyi geleni gözlemleyerek bulabilirsiniz.

3. Bütün Bildirimleri Kapatın

Akıllı cihazlarınıza gelen bildirimleri zihninize atılan minik birer taş gibi düşünebilirsiniz. Günün ilk saatlerinde zihniniz bu minik taşları tölere etse de bir süre sonra rahatsızlık hissedecektir. Zihne atılan her minik taş onu tetikte tutar. Özellikle gün sonunda iyice bitkin düşen zihninize biraz rahatlaması ve dinlenme moduna geçmesi için uygun ortam sağlamanız gerekir. Aksi takdirde zihniniz sürekli tetikte durur ve bir türlü gevşeyip uyku moduna geçemez. Tavsiyem uykudan en az bir saat kadar öncesinde bütün bildirimleri kapatmanızdır. Böylelikle zihniniz artık kendinize hiçbir minik taşın atılmayacağını bilir ve kendini bu taşlar karşısında savunmak zorunda hissetmez. Bundan sonra ise rahatlamaya başlayabilir. Rahatlamış bir zihnin uykuya dalması daha kolay olur.

4. Akıllı Alarm Kullanmayı Deneyin

Walk me up ve Alarmygibi akıllı alarm uygulamaları sabah uyanmakta zorluk çeken birçok kişi için eğlenceli bir uyanma yöntemi. Walk me upuygulaması sabah çalan alarmın susması için belli bir sayıda adım atmanızı istiyor, Alarmy ise alarmın susması için basit matematik işlemleri tamamlamak veya evin belli bir odasına gitmek gibi küçük görevler tamamlamanızı istiyor. Sabahları yataktan kalkmakta zorlananlara keyifli ve canlandırıcı oyunlar sunan bu tarz akıllı alarmlar, erken uyanmanız için yapabilecekleriniz konusunda keyifli bir seçenek sunuyor.

5. Alarm Çalar Çalmaz Vücudunuzu Hareket Ettirin

Eğer sabah alarm çaldığında kendinizi adeta yatağa çivili gibi hissediyorsanız, kan akışınızı hareketlendirmeniz gerek. Bunun en kolay yöntemi ise alarmı duyar duymaz yatağın içerisinde kollarınızı ve bacaklarınızı hareket ettirmeye başlamanız. Önce bacaklarınızı, belinizi ve kollarınızı hareket ettirin ve daha sonra dizlerinizi bükerek kol ve bacaklarınıza masaj yapın. En son omuzlarınızı ve başınızı ovun ve yataktan kalkıp uzanarak omurganızı iyice esnetin. Bu bedeninize uyanması için ihtiyacı olan sinyalleri gönderecek.

6. Sabah Erken Uyanmak için Bir Neden Bulun

Erken uyanmanın yolları kadar sizi yataktan kaldıracak nedeniniz de önemli. Sabahları sizi yataktan kaldıracak iyi bir nedeniniz yoksa, erken uyanmak sizin için oldukça zor olacaktır. Nedeniniz isterseniz hayalinizdeki bir proje, isterseniz de küçük bir mutluluk olsun, sizi yataktan kaldırmaya yetecektir. Her akşam yatağa girmeden önce sabahları sizi yataktan kaldıracak bir neden bulun. Gerekirse kahve makinasını, kahvaltı sofrasını, giysilerinizi, bilgisayarınızı veya spor giysilerinizi akşamdan hazırlayın ve sabah alarm çalar çalmaz otomatik bir şekilde sabah planınızı uygulayın.

7. Uyku Kalitenizi Artırın

Sabahları dinç ve dinlenmiş bir şekilde uyanıyorsanız, kaliteli bir uyku uyumuşsunuz demektir. Kaliteli bir uyku uyuyabilmek için birtakım alışkanlıklar edinmeniz önemlidir. Daha kaliteli bir uyku uyuyabilmek için uyumadan önce mavi ekran ışığından uzak durmak, odayı havalandırmak, gün içinde fiziksel olarak aktif olmak, rahat bir yatağa sahip olmak ve tam karanlık ortamda uyumak önemlidir. Ne kadar kaliteli bir uyku uyursanız, sabahları yataktan kalkmak o kadar kolay olacaktır. Uyku kalitenizi Sleep Cycle uygulamasının ücretsiz versiyonu ile ölçebilirsiniz.

8. Yataktan 5 Saniye İçinde Kalkın

Sabah alarm çaldıktan sonra zihninize düşünmesi için yeteri kadar zaman verirseniz, muhtemelen alarmı erteleyip uykuya geri dönmeye karar verir. Zihin zorluğu sevmez. Zor ve kolay iki seçenek arasında kaldığında otomatik olarak kolaya kaçmaya eğilimlidir. Zaten sabahları erken uyanmak biraz da bu yüzden zordur. Bunu önlemenin en kolay yolu zihnimize seçim yapma şansı vermemekten geçer. Alarm çalar çalmaz 5 saniye içerisinde yataktan kalkarsanız, bu işi ertelemeye fırsatınız olmaz.

9. Sabah Rutini Oluşturun

Sabahları yapmanız gerekenler ne kadar yerleşik bir rutine bağlıysa, sabahları yataktan kalkmak o kadar kolay olacaktır. Zihin rutinleri sever. Her gün tekrar eden davranışları benimser ve onların dışına çıkmak istemez. Bu nedenle sabahları sabit bir rutine sahip olmak ve alarm çalar çalmaz bu rutini uygulamak bir süre sonra alışkanlık haline gelecektir. Hem zihin hem de vücut bir süre sonra sabahları erken uyanmayı otomatik bir davranış haline getirecektir.

10. Uyanma Saatinizi Kademeli Olarak Geri Çekin

Birden bire alarmı normalde uyandığınız saatten birkaç saat önceye çekerseniz, ne bedeniniz ne de zihniniz bu ani davranış değişikliğini benimseyecektir. Eğer erken uyanmaya alışmak istiyorsanız, yapmanız gereken günün henüz erken saatlerde aydınlık olduğu aylarda kademeli olarak erken uyanma pratiği yapmaktır. Gün ışığı varken uyanmak daha kolay olacağı için bu kademeli alışma sürecini tercihen çok geç vakitlere bırakmamanızı öneririm. Alarmınızı her gün 5-10 dakika geri alın. Böylelikle uyanma saatinizde çok ciddi bir değişiklik yapmadan kendinizi erken uyanmaya alıştırabilirsiniz.

11. Uyanma Arkadaşı Edinin

Eğer tek başınıza erken uyanmak çok zor geliyorsa, sizin gibi erken uyanmak isteyen bir arkadaşınızla birbirinize alışma sürecinde destek olabilirsiniz. Hatta birkaç arkadaşınızla birlikte belki erken uyananlar için bir Whatsapp grubu bile kurabilirsiniz. Böylece sabahları erken kalkıp sabah rutininizin fotoğraflarını birbirinizle paylaşacak motivasyonunuzu artırabilirsiniz. Hatta erken kalkmanın yolları üzerine sohbet bbile edebilirsiniz.

12. Uyanır Uyanmaz Duşa Girin

Alarm çalar çalmaz hiç düşünmeden banyoya gidip duşun altına girmeyi hiç denediniz mi? Sizi anında uyandıracak bu uygulamayı özellikle erken uyanmaya alışma sürecinde sıklıkla kullanabilirsiniz. Hatta biraz cesaretiniz varsa, sizi anında uyandıracak soğuk bir duş ile bile güne başlayabilirsiniz.

13. Uyku Düzeninizi Gözlemleyin

Herkesin ideal uyku ihtiyacı ve derin uyku periyodu farklıdır. Uyanmanın zorlu olduğu derin uyku periyodu ortalama olarak 45 ila 90 dakika arasında değişir. Derin uykudayken uyanmak daha zorken, hafif uykudayken uyanmak daha kolaydır. Ortalama 90-110 dakikada bir uyku periyotları başa döner. Daha kolay uyanmak için derin uyku periyodunuzun bittiği ve hafif uyku periyodunuzun başladığı zaman aralığını yakalamanız gerekir. Uyku periyotları kişiden kişiye değiştiği için kendi uyku periyodunuzu kendiniz gözlemlemeniz daha doğru olur. Alternatif olarak yine Sleep Cycle uygulamasıyla bir süre uyku verilerinizi kaydedip derin uykudan hafif uykuya geçtiğiniz saatleri bulabilirsiniz.

14. Kararlı Olun

Uykunuz istediğiniz düzene oturana kadar kararlı olun ve gereken çabayı gösterin. Vücudunuz yeni bir düzene bir anda ulaşmayacak. Ona ihtiyacı olan zamanı verirken bir yandan da kararlılığı elinizden bırakmayın. Eğer gerçekten erken uyanmak istiyorsanız, bu kararınıza sahip çıkın ve erken uyanmaya alışana kadar gereken çabayı göstermeye devam edin.

15. Çabuk Vazgeçmeyin

Her gün istediğiniz saatte uyanmayı başarmak zorunda değilsiniz. Zaman zaman alarmsız uyanmak da sizin hakkınız. Zaten biz mükemmeli değil, iyi hissettireni hedefliyoruz. Bu yüzden erken uyanmak konusunda zinciri kırdığınızda hemen motivasyonunuzu kaybetmeyin. Uyuyakaldıysanız, dünyanın sonu değil. Siz de insansınız. Dinlenmenin tadını çıkarın ve ertesi gün kaldığınız yerden erken kalkmaya devam edin.

Ve her şeyden önemlisi kendi zorunuzu kendiniz seçin. Unutmayın, sabah yataktan sürünerek çıkmak da zor, erken kalkmaya vücudu alıştırmak için çabalamak da. Sizin zorunuz hangisi? Sevgiler!

Ayça

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page