Pasif Gelir Nasıl Elde Edilir?

Pasif gelir nasıl elde edilir?

Pasif gelir kazanmak istiyorsunuz ve nereden başlayacağınızı bilemiyor musunuz? Özellikle bu ekonominin bu döneminde sizin de herkes gibi fazladan biraz paraya mı ihtiyacınız var? O zaman şimdi her şeyi bir kenara bırakın ve bu detaylı rehberi tüm dikkatinizle okuyun. Okumayı bitirdiğinizde bu konu hakkında ihtiyacınız olan bütün bilgilere sahip olacaksınız.

Pasif Gelir Nedir?

Pasif gelir hiç vakit harcamadan veya çok az vakit harcayarak gelir elde etme yöntemidir. Bu tür gelir elde ederken tam veya yarı zamanlı bir iş gibi düzenli bir çaba göstermek zorunda olmazsınız. Pasif gelirin amacı mümkün olan en az zamanı ayırarak düzenli bir gelir akışı elde edebilmektir. Eğer yeteri kadar maddi kaynağınız varsa, finansal yatırımlar yaparak gelir elde edebilirsiniz. Örneğin; hisse senedi alabilir veya evinizi kiralayabilirsiniz. Ancak yeteri kadar finansal kaynağınızın olmadığı durumlarda, entelektüel kaynaklarınızı zekice kullanarak da pasif gelir elde etmeniz mümkündür.

Nereden Başlamalıyım?

Günümüzde pasif olarak gelir elde edebilmek için işleyen bir sistemin nasıl kurulacağını bilmek zorundasınız. Aksi halde, pasif olarak gelir elde etmeyi başarsanız bile bunun devamlılığını sağlamakta zorlanırsınız. Sonuç olarak, yatırım yapmak için kullanabileceğiniz finansal kaynaklarınız yoksa, pasif gelir kaynağınızın devamlılığını nasıl sağlayacağınızı öğrenmelisiniz. Bu konuda henüz tamamlamadıysanız, öncelikle “İşleyen Bir Sistem Nasıl Kurulur?” adlı eğitim modülünü tamamlamanızı tavsiye ederim.

Birçok kişi pasif gelirin zaman gerektirmediğini öğrendiğinde bir gecede pasif şekilde gelir elde etmenin yollarını arar. Oysa ki bu tür gelirin mantığı günü gününe aktif bir çaba göstermek zorunda kalmadan, düzenli bir gelir elde edebileceğiniz bir sistem kurabilmektir. Sistemi kurmak tabi ki emek ister ama sistemi bir kere başarıyla kurabilirseniz, düzenli gelir elde edebilmek için daha fazla çaba harcamanıza gerek yoktur. Kurduğunuz sistem zaten kendi kendine işler. Bu yüzden de eğer finansal kaynaklarınız yoksa ve pasif bir şekilde gelir elde etmeye niyetliyseniz, öncelikle sistem kurmanın temel mantığını öğrenmeye ihtiyacınız vardır.

Pasif Gelir Hakkında Yanlış Bilinenler

YANLIŞ: Pasif gelir kısa süreli bir projedir.

DOĞRU: Bir yatırım yapmadan gelir elde edemezsiniz. Yapacağınız yatırım finansal bir kaynağa dayanmıyorsa, entelektüel, sosyal veya duygusal bir kaynağa dayanmalıdır. Yani kiraya verecek bir dükkanınız yoksa, o zaman bilginizi, sosyal çevrenizi veya duygusal dayanıklılığınızı ortaya koyarak pasif bir şekilde gelir elde edebilirsiniz. Bunun için de pasif gelirinizi elde edene kadar kendinize en azından 6 ay 1 senelik bir zaman dilimi ayırmalısınız.

YANLIŞ: Pasif geliri yalnızca zenginler elde eder.

DOĞRU: Pasif geliri finansal özgürlüğü olan insanların daha kolay elde ettiği doğrudur. Ancak bunun sebebi finansal kaynaklarının çokluğundan öte doğru sistemi kuracak bilgilerinin, doğru insanlara erişimlerinin ve doğru düşünce yapısına sahip olmalarının önemi vardır. Eğer denemezseniz, ilerleyemezsiniz. Eğer sormazsanız, öğrenemezsiniz. Eğer başlamazsanız, bitiremezsiniz. Cesur olun.

YANLIŞ: Bana kimse ödeme yapmaz.

DOĞRU: Eğer size kimsenin ödeme yapmayacağını düşünüyorsanız, muhtemelen kimse size bir ödeme yapmayacak. Ancak ortaya bir değer koyarsanız, değerinizi görenler buna uygun bir ödeme yapmayı kabul edeceklerdir. Önemli olan ortaya bir değer koymaya hazır mısınız?

Pasif Gelir Önerileri

Pasif gelir elde etmek için bilgi ve becerinizi çok fazla zamanınızı yatırmadan uzun vadeli bir paraya çevirmenin yolunu bulmalısınız. Bunun için de ya var olan bir sistemi kullanmalı ya da kendi sisteminizi kurmalısınız.

1. Stok Fotoğrafları Satın

Eğer fotoğraf çekmek konusunda ilgili veya yetenekliyseniz, birçok site fotoğraflarınızı belli bir komisyon ile yüksek çözünürlükte satmanıza izin verir. Shutterstock, Adobe Stock, iStock ve Depositphotos sitelerine çektiğiniz fotoğrafları yükleyebilir ve satıldıkları takdirde dolar üzerinden ödeme alabilirsiniz.

İlk başta fotoğrafları çekmek ve satılmaları için dikkat etmeniz gerekenler için tabi ki emek vermeniz gerekecektir. Ancak belli bir süreyi bu işe yatırırsanız, daha sonrasında fotoğraflarınız her satın alındığında hesabınıza para pasif bir gelir olarak gelecektir.

2. Bir Blog Başlatın

Kaleminize güveniyorsanız, uzmanlığınızın olduğu bir konu varsa veya ilgi alanlarınızla ilgili sıkılmadan saatlerce araştırma yapabiliyorsanız, o zaman bir blog projesine başlamayı düşünebilirsiniz. Nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız, Blog Nasıl Açılır ve Neden Yazılır? başlıklı yazımı okumalısınız! Blog projeleri uzun solukludur ve yazılarınızın fark edilip sitenize tıklamaların artması uzun zaman alabilir ancak belli bir kitleye ulaştıktan sonra sitenize reklam alabilir veya bir sonraki maddede detaylarını öğreneceğiniz satış ortaklığı programlarına katılarak pasif gelir elde edebilirsiniz.

3. Satış Ortaklığına Katılın

Herkesin link verdiği bir dünyada, siz neden link paylaşarak komisyon kazanmayasınız! İçerik üreticiliği gerçekten yükselen bir trend ve en iyi yanı da satış ortaklığı denilen komisyonlu link programlarından faydalanmak. Yapmanız gereken yazılı, sesli veya videolu içerikler üretip bir kitleye sahip olmak. Belli bir kitleniz olduktan sonra satış ortaklığı veren Trendyol ve Hepsiburada gibi platformlara kayıt olabilir ve paylaştığınız linkten alışveriş yapanlar sayesinde pasif gelir elde edebilirsiniz.

4. Dijital Kitap Yazın

Uzmanlığınızın olduğu bir konu varsa dijital kitap hazırlayabilirsiniz. Dijital kitapların satışı nispeten kolaydır. Sizleri uzman olarak tanıyan insanlar belli bir ücret karşılığı dijital kitabınızı satın alabilir. Bunun için kullanmanız gerek sistemler de karışık değildir. Blog sayfanıza bir Shopier linki ekleyerek dijital kitap siparişlerinizi alabilir ve ödemeyi yapan kişilere eposta ile dijital kitabınızı gönderebilirsiniz. Üstelik dijital kitabı bir kere hazırlayıp defalarca satabileceğiniz için harcayacağınız zamana değecektir.

5. Lisanslı Müzik Satın

Eğer müzik üreticiyseniz, Apple Music ve Spotify üzerinden pasif gelir elde edebilirsiniz. Bunun için sanatçılar için Spotify ve sanatçılar için Apple Music sayfalarından detaylı bilgi alabilirsiniz. Eğer şarkılarınız keşfedilir ve sevilirse, 1 milyon dinlemeye 3.300 dolar ila 3.500 dolar civarında bir ödeme almanız mümkün.

6. Bir Uygulama Yazın

Yazılım öğrenin diye boşa konuşmuyorlar 🙂 Şaka bir yana uygulama geliştirmek fikri sizi heyecanlandırıyorsa, Google’a “Uygulama Nasıl Yapılır?” yazdığınızda karşınıza online olarak bu konuda ders alabileceğiniz bir sürü kaynak çıkacak. Eğer kararlıysanız, kendi uygulamalarınızı yazarak Apple Store ve Android Market’e yükleyerek pasif bir şekilde gelir elde etmeniz mümkün. Üstelik bu süreçte öğrenecekleriniz, sizin karşınıza pasif gelirden çok daha fazla fırsatları çıkarabilir.

7. Bir Youtube Kanalı Açın

Andy Warhol bugün hayatta olsaydı “Bir gün herkes 15 dakikalığına ünlü olacaktır.” sözünü “Bir gün herkes Youtube kanalı açacaktır.” diye güncellerdi. Youtube, içerik üreticilerinin izleyicilere kolay erişim sağlayabildiği bir platform. Eğer video editlemeyi biliyorsanız ve içerik üretmek konusunda ilgiliyseniz, bir Youtube kanalı projesi başlatabilirsiniz. Youtube üzerinden para kazanma özelliğini açabilmeniz için belli bir izlenme süresine ihtiyacınız olacak ki bu işin sancılı kısmı. Ancak belli bir kitleniz olduktan sonra her izlenmeden pasif olarak gelir elde edebileceğiniz gibi uzun vadede markalarla iş birliği yapmaya da başlayabilirsiniz.

8. Bir Podcast Başlatın

Ben video kurgusu yapmayı bilmiyorum, bunun biraz daha kolay bir yolu yok mu diyenler podcast işine başlamayı düşünebilirler. Podcast de içerik üreticileri arasında gittikçe popülerleşen bir yayın şekli. Üstelik işin içine görsellik girmediği için estetik bir kaygıya kapılmadan gerçekten keyifli, ilgi çekici ve bilgilendirici içerikler üretme imkanınız var. Tabi ki podcast yayıncılığından da pasif olarak gelir elde edebilmek için bir kitle oluşturmanız gerekecek. Yalnız, nispeten daha az rekabetin olduğu poscast platformlarında daha hızlı bir dinleyici kitlesi elde etmek mümkün.

9. Tasarım Yapın

Eğer dijital görseller, logolar, rehberler ve posterler gibi görsel ürünler tasarlamakla ilgiliyseniz, Canva ve Etsy kullanarak hızlıca pasif gelir elde etmeye başlayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken tasarlamak istediğiniz ürüne karar vermek ve ürünü dijital bir ürün olarak Etsy’e yüklemek. Böylelikle ürününüzün her satışında ekstra bir şey yapmadan ödeme alabilirsiniz. İşin güzel yanı Etsy üzerinden dış pazarlara da ulaşabileceğiniz için dolar ve euro ile satış yaparak da kazanç sağlayabilirsiniz.

Pasif geliri elde etmek uzun soluklu projeler ve kendi kendine işleyen bir sistemin mantığını anlamaktan geçer. Elbette ki bütün gelir yöntemleri bu kadarla sınırlı değil. Dijital dünyada pasif bir şekilde gelir elde etmek için yapabilecekleriniz sınırsız. Eğer siz de pasif olarak gelir elde etmek konusunda istekliyseniz, o zaman yukarıdaki seçeneklerden birine 6 aylık bir süre verebilirsiniz.

Kazancınız bol olsun, cepleriniz para dolsun!

Sevgiler,

A.

1 Yorum

Yorumda Bulun!

Lütfen yorumunu girin!
Lütfen adınızı buraya girin