İşsiz Kalınan Süreçte Neler Yapmalı?

İşsiz kalınan süreçte neler yapmalı? Özdellikle yeni mezunsanız ve işsizseniz öncelikle sizi Yeni Mezunlar İçin İş Bulma Rehberi başlıklı yazıya alalım. Bu rehbere göre yol planı çizenler içinse süreci daha verimli kılmak için hemen tavsiyelere başlayalım.

  • Bu süreci sağlıklı geçirmenin ilk adımı bu sürecin doğal olduğunu kabullenmek. Ne yazık ki toplumumuzda herkes gençlerin moralini bozacak şekilde konuşuyor ama siz iş bulma rehberine göre zaten planlar yaptınız. O yüzden moral bozucularla karşılaşır karşılaşmak kaçın.
  • Bu süreçte sakın ama sakın rehavete kapılmayın. Biliyorum Netflix’te dizi izlemek çok keyifli. Anneniz ve babanız da fırsattan istifade biraz iş kilitliyorlar belki ama bunlar bahane veya engel değil. Bu süreçte mutlaka ama mutlaka özgeçmişinize ekleyebileceğiniz dolu dolu bir beceri kazanın. Nasıl mı? İster İngilizcenizi geliştirmek için çabalayın (kursa gidin, evde çalışın, konuşma kulüplerini kovalayın) isterseniz de iş bulmanıza katkıda bulunacak bir sertifika programına başlayın. Hiç olmadı ilgi alanınıza göre kendinizi geliştirebileceğiniz ve sosyalleşebileceğiniz bir hobi bulun ve ona düzenli olarak vakit ayırın. Kısaca iş görüşmesine gittiğinizde “Mezun olduğundan bu yana neler yaptın?” sorusuna gururla söyleyebileceğiniz bir cevap için çalışın.
  • İnternetten iş mülakatlarında sorulan sorular ve uygun cevapları araştırın. Sizinle aynı durumda olan arkadaşlarınızla bir araya gelip birbirinize mülakattaymış gibi sorular sorup puanlar verin. Bol bol pratik yapın.
  • Çalışmak istediğiniz şirketleri, sektörü ve iş alanlarını araştırın. İngilizce bilginiz varsa İngilizce kaynaklardan bu sektörün geleceğinin nereye gittiğine dair makaleler okuyun. Alanı ve yapılan işi tanıyın.
  • Paraya ihtiyacınız varsa veya kendinize yatırım yapmak için para gerekliyse kısa süreli asgari ücretli işlerde çalışmaktan gocunmayın. Geleceğinize yatırım yapmak için alın teri dökmenin önemini bilirseniz, potansiyel işvereniniz gözünde tutkulu ve kararlı bir profil çizeceğinizi unutmayın.
  • Hocalarınıza, arkadaşlarınıza ve tanıdıklarınıza iş aradığınızı ve size uygun bir şeyler duyarlarsa mutlaka haber vermelerini söyleyin. Bazen insanların aklına gelmeyebilirsiniz. Bu yüzden kendinizi çevrenizdeki potansiyellere hatırlatmakta fayda var.
  • Sosyalleşin. Yeni insanlarla tanışın. Konuştuğunuzdan fazla dinlemeye özen gösterin. Bazen tecrübesizlikle ne kadar iyi olduğunuzu anlatmaya çalışırken karşınızdaki insanın size verdiği bedensel mesajları kaçırabiliyorsunuz. Bu yüzden ya karşınızdaki insanla konuşurken (arkadaş/potansiyel işveren/akademisyen) ona kendisini nasıl hissettirdiğinizi gözlemleyin ya da bu konuda kitaplar okuyun. İş bulmada insan ilişkilerindeki becerikliliğin etkisi yapılan araştırmalara göre %75’miş, bunu da aklınızın bir köşesinde bulundurun.
  • En önemlisi de iş bulacağınıza dair inancınızı her gün tazeleyin ve her güne umutla başlayın. Hayat da insanlar da en kötü koşullarda bile pozitif kalabilmeyi başaranları sever. Bunu sakın unutmayın.

Sevgiler,

Ayça K.

1 Yorum

Yorumda Bulun!

Lütfen yorumunu girin!
Lütfen adınızı buraya girin