Hazırlık Sınıfına Başlayanlara İpuçları

Bunu ilk defa buradan yazıyorum sanırım. Ben 6 yıldır Boğaziçi Üniversitesi Hazırlık Biriminde Öğretim Görevlisi ünvanıyla çalışıyorum. Bu yüzden bu 6 yılda çok fazla hazırlık öğrencisi ile çalışma imkanı buldum. Sanırım sosyal medyada hazırlığa başlayanlara bir tavsiye verilmesi gerekse bunu hem eğitimim hem de profesyonel yaşamım gereği verebilirim. Daha önce İngilizce öğrenmek için illa yurt dışına mı çıkmak gerek? ve İngilizce öğrenmeyi kolaylaştıran uygulamalar ve websiteleri hakkında yazmıştım. Bu sefer de üniversiteye yeni başlayan hazırlık öğrencileri için hayatlarını kolaylaştıracak bilgiler vermek istiyorum.

christian-fregnan-339342-unsplash.jpg

  • Derslere düzenli olarak gidin. Üstelik İngilizce’niz oldukça iyi olsa ve isteseniz hazırlık atlama sınavını geçebilecek durumda olsanız bile gidin. Çünkü muhtemelen farkında değilsiniz ama hazırlık eğitimi sadece İngilizce dil eğitimi içermez. Size üniversite boyunca kullanacağınız akademik becerileri geliştirme imkanı ve akademik bir bakış açısı sağlamayı da hedefler. Bu yüzden dersleri ilk haftadan kolay ve/veya sıkıcı bulup programdan kopmanız var olan potansiyelinizi doğru bir şekilde kullanamamanıza sebep olabilir.

eliabe-costa-702725-unsplash.jpg

  • Kütüphaneyi ve laboratuarları kullanın. Çoğu üniversite ve hatta şehir farkına bile varmadığınız kaynaklara sahiptir. Bu kaynaklar konusunda size en kolay yardımcı olabilecek kişi hazırlık döneminde derslerinize giren hocanızdır. Genellikle bu birimde çalışan hocalar çok fazla öğrenciye ve sorumluluğa sahip oldukları için bilmeniz gereken bütün bilgileri size tabakta sunmayabilir. Üstelik artık üniversiteli olduğunuz için bundan sonra size hiçbir bilginin tabakta sunulmayacağına alışmanız gerekir. Bu yüzden hocalarınızla vakit geçirin. Yardıma ihtiyacınız olduğunda Akademik emailler nasıl yazılmalı yazımda anlattığım iletişim kurun.

alexis-brown-85793-unsplash.jpg

  • Konuşma kulüplerine katılın. Yazma etkinliklerini ihmal etmeyin. Hazırlıklar için düzenlenen bütün etkinlikleri takip edin ve kampüste size sunulan imkanların hepsini deneyin.

alexis-brown-82988-unsplash

  • Ders çalışma grupları oluşturun. Özellikle de düşük bir yabancı dil seviyesine sahipseniz 3-5 kişilik düzenli ders çalışma grupları size fayda sağlayacaktır. İlk başlarda Grammar konusunda birbirinizi desteklemeniz gerekecektir. Bunu bir düzene oturtabilirseniz aynı grupla ilerleyen zamanlarda yazma/konuşma ve hatta dinleme becerileriniz üzerine bile pratik yapabilirsiniz.

bruce-mars-585709-unsplash

  • Günlük tutun veya blog açın. Yabancı dilinizi geliştirdikçe gerçek bir şekilde pratik yapmanız gerekecek. Bunun en iyi yöntemlerinden biri ise düzenli olarak bir şeyler yazmak.

perfecto-capucine-779224-unsplash

  • İngilizce gazete, dergi ve websitelerini takip edin. Bol bol İngilizce video izleyin ama izlediğiniz videoların alt yazılarının da İngilizce olmasına özen gösterin. Yılın sonuna kadar hedeflenen şey İngilizce düşünmenizi sağlamak ve bunu da işin kolayına kaçarak maalesef yapamazsınız.

allef-vinicius-152932-unsplash

  • Son olarak; umutsuzluğa kapılmayın ve dışarıdan kafanızı karıştırmaya çalışanlara izin vermeyin. Bunu özellikle söylüyorum çünkü bazen hazırlık öğrencileri üzerinden para kazanmak isteyen kötü niyetli insanlar size yardım etmek, ders vermek veya taktik öğretmek adı altında aslında hazırlığı geçmenizi asla sağlamayacak yöntemleri size satmaya çalışıyorlar. Hocalarınız yerine bu kişilere güvendiğiniz zaman ise sizi yanlış öğrendiğiniz şeylerde tekrar doğru tarafa çekmek oldukça zor oluyor ve iş bir kısır döngüye giriyor. Kendinize zaman tanıyın. Gerekirse yaz okuluna kalmayı göze alın ve elinizden geldiğince sınavı geçmektense Akademik İngilizce’nizi geliştirmeye odaklanın.

Sözün özü; hazırlık dönemi hem çok keyifli hem de çok çalışmayı gerektiren bir yıl. Belki lisede üniversiteyi kazanınca rahat edeceğinizi söylediler ama o rahatlık hazırlık için geçerli değil. Emeğinizle çalışacağınız yeni döneme hoş geldiniz!

Sevgiler,

Ayça

1 Yorum

Yorumda Bulun!

Lütfen yorumunu girin!
Lütfen adınızı buraya girin