Vize ve Final Dönemi İpuçları

Bu yazıyı okuduğuna göre uyku düzenini ve sosyal hayatı bitiren, hayati ihtiyaçları bile minimuma indiren, mutsuz, umutsuz ve karanlık o dönem yine geldi çattı. Evet, bildiniz vize ve final dönemlerinden bahsediyorum. Hangi dersi çalışsak, ne yapsak da bütünlemeye kalmasak, kaç kupa kahve ile ayakta kalsak hesaplarının yapıldığı vize ve final dönemi için işe yarar ipuçları ile geldim.

3-5 dakikanızı ayıracağınız yazı ile 3-5 saatlik uyku hakkı kazanabilirsiniz. O yüzden hadi hemen tam ihtiyacınız olan bu yazıyı okumaya başlayın 😉

Sakin Bir Ortam Belirlemek

Final dönemi genelde göz ardı edilen ama en önemli koşullardan biri olan şey sakin bir çalışma ortamıdır. Eğer yurtta kalıyorsanız, çalışma odasının veya kütüphanenin en güzel yerini önceden belirlemenizi tavsiye ederim. Eğer ailenizle kalıyorsanız da, ailenizi karşınıza alıp final döneminiz hakkında bilgilendirip bir süre televizyondan, gürültülü konuşmalardan ve size rahatsızlık verecek davranışlardan uzak durmalarını rica etmek en iyisi.

Ortamı belirlediniz, tamam. Bir de ortamı düzenli tutmanızı tavsiye ederim. Yani ihtiyacınız olan her şey masanızın üzerinde düzgün bir şekilde bulunsun. Böylelikle her aklınıza estiğinde masadan kalkma bahaneniz olmasın. Bilmem anlatabildim mi?

Zamanı Kontrol Altında Tutmak

Final döneminde hepiniz zaman ile yarışıyorsunuz. Bu yüzden de zamanı kontrol altına almayı bir noktada öğrenmeniz gerekiyor. Benim bu noktada önerebileceğim iki tane güzel uygulama var:

Birincisi “BeFocused” ki kendisi bir Pomodoro uygulaması. Eğer daha önce Pomodoro tekniği ne işe yarar duymadıysanız, uygulamayı indirmeden önce Pomodoro Tekniği yazımı okumanızı tavsiye ederim. Şimdiye kadar en çok olumlu dönüş aldığım yazılardan birisi ve pek çok öğrencimin de hayatını kurtarmış durumda!

İkincisi ise “ShutApp” ki kendisi bir zaman kontrolü uygulaması. Bu uygulamayı telefonunuza yükleyip giriş yaptıktan sonra kaç dakika telefonunuzu elinize almayacağınızı belirliyorsunuz. Bu süreçte uygulama telefonun sesini kısmanızı istiyor ve uygulamadan olur da çıkarsanız 10 saniye içinde tekrar uygulamayı açmanız gerekiyor. Yoksa belirlediğiniz zamanlayıcı duruyor ve iradesizliğiniz uygulama tarihine bir kara liste gibi yazılıyor. İsterseniz uygulamaya arkadaşlarınızı da davet edip kim daha iradeli görebiliyorsunuz. Bence hiç fena değil!

Öncelik Listesi Oluşturmak

Vize ve final döneminde aynı anda birden fazla dersle uğraşıldığı için bir öncelik listesi oluşturmak akıllıca olur. Hangi dersin sınavına veya projesine öncelik verilmesi gerektiği ve hangi derse ne kadar zaman ayrılacağını önceden belirlemek son dakikada panik olmayı engeller. Hazırladığım öncelik listesini indirip baskı alıp kullanabilirsiniz.

Notları Toparlamak ve Organize Etmek

Derslerle ilgili öncelik listesini yaptıktan sonra ders içi konuları da bir gözden geçirmek gerekir. Bunun için eğer farklı yerlere notlar aldıysanız bir araya getirip düzenlemeniz gerekir. Yoksa ders çalışırken nereden başlayacağınızı bilemezsiniz.

Notları toparlayıp düzenledikten sonra da kategorize etmekte fayda var. Şöyle ki 3 kategori işinizi görecektir: Kesin soru çıkacak konular, muhtemel soru çıkacak konular ve zayıf ihtimalle soru çıkacak konular. Kategorileri belirledikten sonra ise artık çalışmaya başlayabilirsiniz.

Çalışma Grupları Kurmak

Üniversite öğrencilerinin nedense ilk olarak aklına gelmeyen bir yöntem çalışma grupları kurmak. Orta okul ve lisede okul dışı özel ders ve dersane imkanları vardı ama söz konusu üniversite olunca özel ders de dersane de arkadaşlarınız oluyor. Bu yüzden vize ve final dönemi ve hatta bu dönemler yaklaşırken haftada 1-2 buluşacağınız çalışma grupları hem ders yükünüzü azaltır hem de interaktif bir öğrenme sağladığı için bu şekilde çalışmak bilgileri daha uzun hatırlamanızı sağlar.

Stratejik Çalışmak

Grafikler çıkarmak, özet yazmak, flaş kart hazırlamak, ezberlenecek bilgileri akrostiş, şarkı, şiir veya hikaye haline getirmek, bilgileri gruplandırmak, çalışma soruları çıkarmak kullanılabilecek stratejilerden.

Bu stratejiler dışında internetten ders kodu ile çıkmış soruları aratmak, kampüs çevresindeki fotokopicilerden ders notları aramak, üst sınıflarla iletişime geçip geçmiş yılların çıkmış sorularına erişmek de yapılabilecek şeyler arasında.

Hiçbiri işe yaramazsa çalışma grubunuzla birlikte kendi hazırladığınız soruları cevaplamaya çalışın. Böylelikle sınav pratiği de yapmış olursunuz.

Kaygıyla Başa Çıkmak

Sınav stresi yaşamanız ve kaygı duymanız oldukça normal. Eğer başa çıkamıyorsanız bir uzmandan yardım almanız en doğrusu olacaktır. Kampüs içinde psikolojik danışmanlık veren birimler bulabileceğinizi tahmin ediyorum. Eğer kontrol edilebilir düzeyde kaygılandığınızı düşünüyorsanız da o zaman düzenli uyku, sağlıklı beslenme ve nefes teknikleri yardımcı olabilir.


Hepinize çok başarılı bir sınav dönemi diliyorum.

Sevgiler,

Ayça K.

Yorumda Bulun!

Lütfen yorumunu girin!
Lütfen adınızı buraya girin