ALES’e nasıl hazırlanmalı?

Ales’e nasıl çalışmalı? Sınava nasıl hazırlanmalı? Kafanız karışıksa ihtiyacınız olan yazı ALES’e mi girsem? YDS’ye mi? Peki ya KPSS ne olacak? Geri kalan her şey için ise aklınıza takılan bütün soruların cevapları bu yazıda.

ALES nedir? Neden gereklidir?

ALES yani Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı temelde iki işe yarar. Birincisi yüksek lisans ve doktora başvuruları için gereklidir. İkincisi ise akademik kadrolar yani öğretim görevlisi veya araştırma görevlisi pozisyonlarına başvururken istenir. Açılan pozisyona göre sözel, sayısal ve/ya eşit ağırlık puanı istenebilir. Bu yüzden sınava hazırlanırken çalışma ağırlığını başvurulacak pozisyona göre ayarlamakta fayda var.

Peki sen şimdiye kadar ALES’ten ne yaptınız?

Ben şimdiye kadar ALES’ten en yüksek sözel puanında 100 üzerinden 92.3 puan aldım. Ciddi bir sayısalcı alt yapımın olmasının ama buna rağmen dil/sözel ilgimin bu puanda katkısı büyük çünkü ALES gibi bir sınavda kendi puan türünüzde 90’ın üstüne çıkabilmek için genelde diğer bölümlerde de iyi net çıkarmanız gerekiyor.

Peki çok mu çalıştınız?

Aslında çok çalışmadım ama stratejik çalıştım çünkü bence hangi sınava girecekseniz girin en önemli şey az vakitte çok net çıkaracak bilinçte bir çalışma yapmak. Mesela benim en çok puan kaybettiğim bölüm mantık sorularıydı ve sınavdan önce en çok bu sorulara çalıştım. Eskiden 80’lerde olan puanım birden 90’ın üstüne çıktı.

O zaman nasıl çalışmalı?

Eğer sınava hiç aşina değilseniz standart bir ALES konu anlatımlı kitabı almakta fayda var. Ben benimkini sadece hangi konular varmış diye almıştım. O yüzden eğer sınava daha önce girdiyseniz ve konuları biliyorsanız doğrudan çözümlü denemeler ve hatta Youtube’dan çözümlü soru videolarına bakabilirsiniz.

Matematik zaten genel ve temel matematik. Eğer bu alanda kötüyseniz ne yapın edin matematiği sağlam arkadaşlarınıza ders anlattırın. İnanın hem pek çok hocadan iyi anlatırlar hem de taktik verirler. Etrafınızda yoksa ALES yaklaşmadan gözünüze sayısalcı kestirin derim ben 🙂

Türkçe’de zorlanıyorsanız bol soru çözmeniz gerek. Bir de uzun metinleri okurken insan kaybolup gidiyor. Bunu engellemenin bir yolu da sınava girmeden önce kendinizi disipline etmeniz. Yani evde saat kurun oturun bakalım kaç dakika eliniz telefona gitmeden ve aklınız başka yerlere kaymadan kitap okuyabiliyorsunuz? 5 dakikadan başlayıp her gece biraz daha süreyi uzatarak kitap okuması yaparsanız ALES’te daha iyi yapabilirsiniz diye düşünüyorum.

En son haftaları da çıkmış soruları adeta yalayıp yutarak geçirmek gerekir. Çünkü her yıl çıkan sorular bir diğerinin mantık açısından kardeşi. Bu yüzden nasıl yapılacağını anlamadığınız çıkmış soru kalmayıncaya kadar bu sorulara yoğunlaşın.

Son olarak da hiç stres yapmayın! Ales’e nasıl çalışmalı diye kendinizi tüketmeyin. Bir sınav dünyanın sonu değil. Zaten bana sorarsanız böyle bir sınava da 6 aydan fazla çalışmayın. Hem gereksiz zaman kaybı hem de 6 aylık iyi bir çalışmada hedefinize ulaşamazsanız veya en kötü ihtimal yaklaşamazsanız belki de kendiniz için doğru bir şey istemiyorsunuzdur.

Olamaz mı? Olabilir!

Sevgiler,

Ayça

Yorumda Bulun!

Lütfen yorumunu girin!
Lütfen adınızı buraya girin