İkinci Yabancı Dil Öğrenmek

Beni Instagram‘dan takip edenler bilir. 7 yıllık bir aradan sonra yeniden İspanyolca öğrenmeye karar verdim. Üniversitede en üst kura kadar gelip mezuniyet telaşından yarıda bıraktığım ikinci yabancı dilim aslında uzun yıllar benimle birlikte direndi ama en sonunda oldukça basit şeyleri bile anlayamayacak kadar geriledi. Kendi kendime çalışmak da beni mutlu etmediği için Cervantes Enstitüsü‘ne kayıt olmaya karar verdim. Yabancı dil öğrenmek ile ilgili yeni bir yola çıktım.

İyice gerilediğini sandığım dilim aslında o kadar da gerilememiş olacak ki kolay sayılabilecek bir test sınavı ve bolca kıvranmalı bir sözlü sınav sonucu B1’den başlamaya hak kazandım. Başlayalı 3 hafta bitti ve ilk günden beri derste sadece İspanyolca konuşabiliyoruz. Türkçe yasak! Şikayetçi miyim? Asla 🙂

Ben başladım başlayalı ikinci yabancı dil öğrenmek konusunda epey mesaj aldım. Bu yazıda kısaca hepsini cevaplamak istiyorum.

İkinci bir yabancı dil gerçekten öğrenmeli miyim?

İngilizce öğrenmenin gerekliliği artık tartışılmıyor bile çünkü internetin dili bile %99 oranında İngilizce. Bu yüzden en azından orta-iyi düzeyde İngilizce öğrenmek şart. Bu konuda henüz okumayan varsa ilgili yazılar: İngilizce öğrenmeyi kolaylaştıran uygulamalar ve websiteleri ve İngilizce öğrenmek için illa yurt dışına mı çıkmak gerek?

İkinci yabancı dil konusu ise mezuniyet sonrası çalışmak istediğiniz alana, dile olan yatkınlığınıza, ikinci bir yabancı dilin mezuniyet sonrası planlarınıza etkisine ve zaman/bütçe uygunluğunuza bağlı. Eğer İngilizcenin aktif olarak kullanıldığı bir alanda çalışıyorsanız tavsiyem yeni bir dile girişmeden İngilizce’nizi sağlamlaştırmak. İleri düzey İngilizcenin bir daha kaybedilmemek üzere öğrenilmesi ise yapılan araştırmalara göre 7 yıllık bir aktif kullanım gerektiriyor.

Yani eğer yurt dışı planınız varsa, eğer yurt içinde bile olsanız ana dili İngilizce’den farklı bir sektördeyseniz mesela mühendislik ve Almanca ilişkisi gibi o zaman orta üstü bir düzeydeki İngilizce’nin ardından gerçekten iyi öğrenmeye kararlıysanız ikinci bir dile başlayın. Yoksa zamanınızı ve paranızı İngilizcenizi geliştirmeye harcayın.

İngilizcem iyi ve ikinci bir yabancı dile başlamak istiyorum. İngilizcem geriler mi?

İngilizceyi B2 ve üstü bir seviyede biliyorsanız ve konuşmakla ilgili bir sıkıntınız yoksa ikinci bir yabancı dile başlamak İngilizce seviyenizi etkilemez ama yine de İngilizce’nizin gerilememesi için siz yine de alt yazısı İngilizce film izleyin, konuşma kulüplerine gidin veya başka bir şekilde aktif İngilizce kullanımınızı devam ettirin.

İkinci dil öğrenmek için hangi dili seçmeliyim?

Bu tamamen kişinin ne istediğine bağlı. Ben dünyada en çok konuşulan dillerden biri olsun istedim ve İspanyolca’yı seçtim. Çok sevdiğim bir kültür olduğu için çok büyük bir keyifle öğrenmeye devam ediyorum. Kişisel istek konusuna dönersek bir-iki örnek vermek istiyorum:

  1. Eğer sosyoloji ve mühendislik gibi bir alandaysanız Almanca,
  2. Kanada’da yüksek lisans yapabilirim diyorsanız Fransızca,
  3. Teknoloji alanında ilerleyeyim rahat burs bulayım diyorsanız Korece veya Japonca,
  4. Mimarlık veya tasarım okuyorsanız İtalyanca,
  5. Güney Amerika veya Amerika’da bir dönem yaşarım diyorsanız İspanyolca gibi gibi…

İkinci yabancı dilde iyi bir seviyeye ne kadar bir sürede gelirim?

Yoğun olarak çalışılırsa ortalama 2 yıl iyi bir seviyeye gelmeye yeter diye düşünüyorum. Ancak tabi ki kişisel farklılıklar, dile yatkınlık ve yaş gibi faktörler kişisel olarak birkaç yıl fark ettirebilir. Yine de 2 yıl öğrenir sonra kullanmadan aynı seviyede kalır sanıyorsanız o bir yanıldı. 7 yıl kuralı ikinci dilde de geçerli.

Kendi kendime ikinci bir yabancı dil öğrenmem mümkün mü?

Bu sorunun cevabı hem evet hem de hayır. Kendi kendine bir şeyler öğrenmek tabi ki mümkün ama iyi bir seviyede öğrenmek maalesef gerçekçi değil. Çünkü iyi bir dil eğitimi  %99.9 o öğretilen dilin kullanıldığı bir ortamda 4 temel beceri (konuşma, okuma, dinleme ve yazma) pratiği yapılarak öğrenilebilir. Okuma ve dinleme kendi kendine yapılsa da kendi kendine konuşmak pek mümkün olmayacağı için uzun vadede başarılı bir öğrenme olmasının mümkün olduğunu düşünmüyorum. Grammar evet dil eğitimde önemli ancak grammarın belirli bir bağlam içerisinde bol pratik yapılarak öğrenilmesi gerekir. Yoksa kitaptan dilbilgisi kuralı çalışmak işe yarar bir yöntem maalesef değil.

Kurs konusuna gelince iyi bir kursa gidip gitmediğinizi anlamanız için 4 temel becerinin entegre bir şekilde alıştırmalar ve oyunlarla öğretilip öğretilmediğine bakabilirsiniz. Eğer sadece grammar alıştırmaları yapıyorsanız veya derste Türkçe ağırlıklı olarak Türkçe kullanılıyorsa o zaman iyi bir kursa gitmiyorsunuz demektir.

Ayça

1 Yorum

Yorumda Bulun!

Lütfen yorumunu girin!
Lütfen adınızı buraya girin